Timisorenii nu se dau in vant dupa repartitoare: 26.000 de aparate montate in 11 ani pe caloriferele celor bransati la Colterm

TIMISOARA. Timisorenii au fost mai inteligenti decat alti romani racordati la sistemul centralizat de incalzire. Daca in alte orase, cum ar fi Aradul, oamenii se inghesuie sa-si demonteze repartitoarele de pe calorifere pentru ca au constatat ca platesc mai mult decat cei care nu le au, la Timisoara situatia este cu totul alta.

Timisorenii s-au ferit de aceste aparate inca de acum 11 ani, de cand a devenit o moda montarea lor in vestul tarii. O spun chiar reprezentantii uneia dintre cele mai cunoscute firme din tara noastra care se ocupa cu servicii de calcul al consumurilor individuale de apa si caldura la Timisoara. In capitala Banatului sunt doar 2 firme care ofera astfel de servicii: una a montat 26.000 de aparate, iar alta are contracte doar cu 60 de blocuri.

„Nu am observat in ultimul timp in Timisoara ca ar fi o tendinta sa se renunte la repartitoare, decat in masura in care oamenii se debranseaza si isi monteaza centrale. Am avut instiintari din blocuri ca in unele apartamente s-au debransat pentru ca si-au montat centrala termica, noi trebuie sa stim asta sa facem calcule. Asociatii care sa ceara rezilierea contractului de defalcare la incalzire nu am avut”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Damian Alexandru, reprezentant marketing al unei societati care se ocupa cu montarea repartitoarelor in Timisoara.

Timisorenii au fugit de repartitoare de incalzire

Si administratorii de blocuri confirma faptul ca timisorenii nu se dau in vant dupa repartitoarele pentru incalzire. Dana Malcoci este administrator la 20 de blocuri si spune ca in niciunul nu s-au pus astfel de dispozitive.

„Oamenii au refuzat sa le puna de la bun inceput, multi au constatat ca este o cheltuiala in plus. Nu au vrut sa faca de la inceput investitiile. Nu as putea sa fac o comparatie, daca e mai scump sau mai ieftin la cei cu repartitoare, factura vine la fel de la Colterm, conteaza cum se face impartirea in bloc”, ne-a declarat Dana Malcoci.

Si Ecaterina Miu are de cativa ani cateva zeci de blocuri in grija. A evitat insa sa administreze imobile in care au fost montate sau s-a dorit montarea repartitoarelor.

„Sa va spun drept, eu am fugit de blocurile cu repartitoare. Nu mi-a placut ceva, din vorba in vorba am auzit ca nu e bine, am fugit de asta, e o afacere”, ne-a spus Ecaterina Miu, administrator la mai multe blocuri din Timisoara.

Repartitoarele, obligatorii conform unei Ordonante a Guvernului

Potrivit celor de la Colterm, in Timisoara sunt 70.000 de abonati la sistemul centralizat de termoficare. Datele celor de la firma care se ocupa cu servicii de calcul al consumurilor individuale de apa si caldura arata ca din 2002 si pana in prezent in Timisoara au fost montate doar 26.000 de aparate, in conditiile in care se pune cate un repartitor pe fiecare calorifer, iar intr-un apartament sunt mai multe calorifere.

„Repartitoarele sunt aparate care ajuta la defalcarea cheltuielilor. Noi facem calculele in functie de ce arata aparatul si in functie de ce arata celelalte repartitoare. Oamenii au cumparat repartitoarele, noi nu avem ce sa dam jos, ei nu mai au ce sa faca cu ele, multi le lasa pe calorifere dupa ce isi pun centrala. Daca avem, de exemplu, un bloc cu 10 apartamente si unul si-a pus centrala, asociatia trebuie sa ne faca o adresa cu stampila in care sa ne spuna ca avem un debransat. In Timisoara sunt montate in jur de 26.000 de aparate. Am venit aici din 2002. Sunt foarte putine, desi exista o hotarare de guvern care spune ca din 2007 montarea de repartitoare in imobile in care sistemul de incalzire este pe vertifcala este obligatorie”, ne-a mai declarat Damian Alexandru.

Reprezentantii celei de-a doua firme care se ocupa cu astfel de servicii in Timisoara ne-au dezvaluit ca au contracte doar cu 60 de asociatii, in timp ce la Arad au 800 de blocuri.

„Avem 60 si ceva de asociatii la Timisoara, Aradul are 800 de asociatii. Nu pot sa va spun mai multe, trebuie sa cer aprobare de la Bucuresti”, ne-a spus reprezentanta firmei, refuzand categoric sa ofere alte detalii.

Debransari mai putine ca anii trecuti

Sistemul de incalzire in Timisoara functioneaza pe verticala, adica tevile de incalzire sunt montate in apartamente, nu pe casa scarii. Facturile uriase la caldura i-au facut pe multi sa se debranseze si sa isi monteze centrale. Numarul lor a scazut insa fata de anii trecuti. Daca in 2011 aproape 7.000 de familii s-au retras din sistemul de incalzire centralizat, in 2012 numarul lor a scazut la 4.500, iar acum 3.700 de apartamente s-au debransat legal.

„Anul acesta am avut 3.700 de debransari, se observa o scadere fata de ultimii doi ani. Mai avem 70.000 de abonati la sistemul centralizat de incalzire”, ne-a declarat Laura Bondrila, purtator de cuvant Colterm.

Reprezentantii Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara spun si ei ca repartitoarele nu au prins la banateni.

„Din cauza ca nu se respecta legea si altii inchid robinetele, repartitorul nu mai inregistreaza nimic si cei care le inchid se incalzesc de la vecini. Factura se imparte in functie de indicatiile aparatului. Daca eu inchid si alt vecin inchide, atunci cel care are pornit repartitorul ajunge sa plateasca mai mult. In toata tara este asa, romanii sunt cu problema asta, noi incercam sa ne pacalim unii pe altii, asa e romanul. S-a compromis demult in Romania sistemul acesta. Nu s-au mai pus repartitoare tocmai din cauza asta, cred ca o sa ajungi unii sa le si dea jos”, ne-a declarat Petru Olariu, seful FALT.

Pretul de productie pe gigacalorie, in Timisoara, este de 325 lei, iar cel de facturare este de 252 de lei. Diferenta de 73 de lei pe gigacalorie o acopera Primaria Timisoara, prin subventii. Potrivit datelor societatii de termoficare, Colterm produce circa 700.000 de gigacalorii pe an pentru populatie. Singurii care beneficiaza de subventii sunt timisorenii, pentru ca firmele platesc pretul normal, cel de productie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „Daca eu inchid si alt vecin inchide, atunci cel care are pornit repartitorul ajunge sa plateasca mai mult.”

    Perfecta dreptate. Am patit-o si eu. CEA MAI MARE TAMPENIE INVENTATA VREODATA !

    • Asta pentru că acestea sunt „Repartitoare de COST” şi nu „Repartitoare de CONSUM”. Factura este aceeaşi doar că se repartizează diferit între apartamente. Cei care le măsluiesc plătesc mai puţin iar cei care vor să fie cinstiţi sunt încărcaţi la plată. Institutul Român de Meteorologie nu le recunoaşte ca aparate de măsură şi chiar recomandă evitarea lor. Sunt promovate de Administratorii de bloc deoarece firmele de instalări le oferă comisioane mari dacă conving asociaţia să le monteze.

  2. Nu repartitoarele sunt problema, ci necinstea si hotia generala din Romania. Se pare ca romanii si-au pierdut busola morala si li se pare ceva absolut normal si firesc sa-i fure pe cei din jur in sistem non-stop. Si nu numai la caldura. Nenorocit popor…

  3. Nu repartitoarele-s de vina.
    Ci metoda de repartizare a costurilor.

    Cei fara repartitoare ar putea insa invata de la ceilalti: un robinet cu cap termostat le poate scadea factura, chiar si in lipsa repartitoarelor…

    • „Serios, sa inchid eu robinetul si sa beneficieze si vecinul de asta? Mai bine deschid geamul daca mi-e cald!” – Din pacate aceasta e mentalitatea romanului! Cu orice robinet nu numai termostatat se poate face asa (cel termostatat face „automat” reglajul, nu trebuie sa-l tot reglezi) si factura generala pe bloc scada. Daca fiecare inchide robinetul daca nu are nevoie de sauna ar beneficia fiecare din bloc. Dar asta este posibil intr-o tara de afara, nu in ROM.

  4. Factura generala pe bloc nu scade daca scade consumul total pe bloc. COLTERM face altfel calculul facturii. El tine cont doar de suprafata radianta a elementelor de incalzire, adica a caloriferelor, si de pretul pentru gigacalorie fixat de primarie. Recomand oricui sa incerce sa nu consume o luna caldura si va vedea ca factura vine tot cu suma estimata in felul asta. Repartitoarele si termostatele au rolul apometrelor de apartament. Adica sa spuna cat din factura blocului revine unui apartament. COLTERM nu ia in considerare citiro=ile repartitoarelor, cum nici AQUATIM nu ia in seama citirile apometrelor noastre. Daca eu inchid termostatele pe calorifere cat timp nu sunt acasa, iar caloriferele se racesc, atunci repartitorul nu citeste nimic in plus, iar cei care nu inchid vor plati mai mult decat mine. Practic, repartitoarele nu stiu ce citesc, fiindca nu stiu ce unitate de masura arata. Oricum, sistemul este imbecil, iar singurii care castiga din repartitoare sunt firmele care instaleaza si administreaza repartitoarele.

    • Problema nu este ca plateste mai mult decat vecinul ci ca plateste mai mult decat platea inainte sa puna repartitoarele. Asta este marea problema.

    • IRATIONAL mie unul mi-ai dovedit (nu pentru prima dată) că eşti un tembel care vorbeşte aiurea în tramvai. Habar nu ai ce şi cum funcţionează. COLTERM măsoară temperatura apei la intrare în bloc (tur) şi temperatura apei la ieşirea din bloc (retur). Fiecare bloc plăteşte diferenţa între temperaturile măsurate. Dacă toată lumea închide caloriferele circuitul apei prin ţevi ar fi unul scurt iar apa nu s-ar răci şi deci nu s-ar plăti aproape nimic. Există totuşi pierderi în funcţie de locul unde sunt montate ţevile (subsol sau casa scării) pentru că Administratorii incompetenţi ignoră aceste spaţii iar subsolurile şi casa scării au geamurile în permanenţă deschise sau chiar lipsă.

      • Multumesc pentru aprecierea ta. Totusi insist sa-ti explic mai babeste ceea ce nu intelegi din prima. HCL 239 din 2009 privind Regulamentul serviciului public de alimentare cu energie termică al Municipiului Timişoara spune: „Prin HCL nr.239/2009 a fost aprobat Regulamentul serviciului public de alimentare cu
        energie termica al Municipiului Timisoara, in conformitate cu prevederile Ordinului nr.91/2007
        pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica si ale Legii energiei termice nr.325/2006”. Anexa la HCL este deci chiar regulamentul. Aceasta spune la Capitolul IV „Stabilirea şi facturarea consumurilor de energie termica pentru încălzire şi apa caldă de consum” urmatoarele: „ART. 282
        Procedura proprie de facturare va cuprinde capitole distincte privind modul de calcul al cantităţilor
        de energie termica facturate pentru utilizatori: […] b) urbani contorizaţi şi necontorizaţi, alimentaţi din aceeaşi centrala sau staţie termica;
        c) urbani contorizaţi, alimentaţi din aceeaşi centrala sau staţie termica;
        […]
        ART. 287
        Pentru utilizatorii urbani contorizaţi alimentaţi din aceeaşi centrala sau staţie termica se va tine
        seama de:
        […] d) suprafaţa echivalenta termic aferentă corpurilor de încălzire din spaţiile cu destinaţie de locuinţa
        (utilizatori de tip urban) şi suprafaţa echivalenta termic a corpurilor de încălzire din spaţiile cu alta destinaţie, în cazul în care nu sunt montate repartitoare de costuri pentru energie termica pentru
        încălzire; […]
        f) suprafaţa echivalenta termic aferentă corpurilor de încălzire din spaţiile cu alta destinaţie decât
        cea de locuinţa (utilizatori, alţii decât cei de tip urban), majorată cu 30%, în cazul în care aceştia refuza
        montarea repartitoarelor de costuri;”. Deci valoarea facturilor depinde de suprafata echivalenta termic, probabil ajustata cu niste indici stabiliti de primarie sau chiar „cititi” de pe contoare termice. Nu stiu daca argumentele mele sunt mai „solide” decat ale tale, dar trebuie sa remarc faptul ca ale tale sunt mai motivante. Si arata o gandire profunda si o cunoastere vasta. Multumesc. Voi tine cont de opiniile tale. Siguuuur!

  5. Am avut discutii de genul acesta acum vreo doi ani. Si da, platim iarna mai mult ca asociatie fata de cat plateam inainte de repartitoare. Pt. ca inainte de ele GCaloria era 80 de lei, iar in 2011 270. Si inainte de repartitoare plateam 60% iarna, 40% vara. Dupa ce s-au montat, toata lumea a vrut sa platim doar iarna.

    In afara de asta, consumul in GCal pe bloc este 45% fata de cel de dinainte de repartitoare. Calcul facut luand in considerare cate doi ani, 2003-05 vs 2009-11.

    Si cu toate datele de mai sus, mai mult de jumatate din vecini sunt convinsi ca ar fi mai bine fara repartitoare. Si nimic n-o sa-i convinga de contrariu, decat cand si le dau jos si o sa scoata din buzunar de doua ori mai mult decat acum.

    • Ce nu şti tu este faptul că acelea sunt „Repartitoare de cost” iar factura a scăzut ca urmare a factorului psihologic şi anume ştiind că sunt „contorizaţi” locatarii au preferat să închidă caloriferul în loc să deschidă geamul. După cum spuneam, acele jucării sunt „Repartitoare de cost” ceea ce înseamnă că nu se reduce factura datorită lor ci doar se repartizează diferit. Cei care ştiu să le măsluiască ajung să plătească mai puţin iar cei care vor să fie cinstiţi ajung cu factura încărcată. Aceste repartitoare sunt o prostie. Ele sunt promovate deoarece firmele de instalări oferă comisioane Administratorilor şi fac o campanie de promovare necinstită prin presă şi FALT-uri. Sunt fix ca şi produsele vândute la teleshoping. Ţineţi cont că Institutul Român de Meteorologie nu recunoaşte aceste jucării ca aparate de măsură şi se delimitează total de ele.

    • DC , lucrezi cumva la ISTA ? de le ti partea repartitoarelor. Cum iti explici ca doua blocuri identice unul fara si celalalt cu repartitoare, in cel cu repartitoare , suprafata exacta cu altul fara repartitoare a platit cu MUUULT mai putin decat cel care are repartitoare si a avut robinetele deschise

      • ERATA: a platit mai mult, aproape 900 lei incalzirea pentru 3 camere

    • @Sorin: stiu foarte bine ca sunt repartitoare de cost. Ca sa nu fie, ar trebui sa masoare energia consumata de apartament. Contorul Colterm face asta masurand debitul si diferenta de temperatura intrare/iesire, din ce stiu. Ca sa faci asta intr-un bloc ca cel in care am stat, in care un apartament are pana la 6 coloane de incalzire, e imposibil.
      Consumul s-ar redus pt. ca lumea face economie, da. In situatia in care n-ar face, blocul ar plati in plus doar comisionul ISTA, si atat. Nu spun ca e mic, spun doar ca e pe la 5% din factura. Care nu justifica plangerile majoritatii, care reclama diferente de 200-300%!!!

      @mosnico Nu lucrez la ISTA. Daca chiar vrei sa-mi stii parerea, sunt o firma de apartament, neprofesionista, care a semnat niste contracte aberante (n-ai voie sa ii dai in judecata; daca renunti la ei trebuie sa le platesti restul citirilor pana la 10 ani de contract, etc.), care pun niste preturi infecte, pe care le majoreaza nejustificat cu 5% in fiecare an PESTE inflatie, care-si platesc studentii care fac citiri in bataie de joc, si pot sa continui.
      Asta nu inseamna ca factura pe bloc nu a fost 45% din ce era inainte de repartitoare. Si nu inseamna ca n-am platit aiurea o perioada. Din cauza ca legea te lasa sa pui repartitoare doar in 80% din apartamente (o tampenie, din moment ce sunt repartitoare si nu masora nimic, doar distributia consumului – cum masori restul de 20%?!?). Si asa si-au pus toti locatarii repartitoare, dar mai erau doua firme pe acelasi contor, care aveau facturi separate de la Colterm (calculate in baza suprafetei, bineinteles). Si locatarii mei si-au redus consumul la 40%, in firme caloriferele explodau de calde ce erau, si consumau 50% din contor, dar plateau 10%, partea lor din suprafata. S-a reglat asta acum doi ani si firmele brusc platesc cate 15 milioane pe luna. Iar apartamentele cate 20 de milioane pe an. Repet: pe an! Nota bene: sunt apartamente de bloc vechi, de 4 metri inaltime si 75-120mp, neizolate, cu ferestre imense. 20 de milioane pe an – adica in medie sub 2 milioane pe luna – e putin pt. volumul asta de aer care trebuie incalzit. Dar pt. ca platesc doar iarna, vin facturile de cate 4-5 milioane pe luna si bineinteles ca toata lumea se plange.

      • Referitor la ISTA, nu vreau sa fiu inteles gresit: am fost in contact cu ei si oamenii din Tm sunt OK…ish. Hai sa zicem ca e loc de imbunatatit, dar nu ei sunt adevarata problema, ci patronii si aia care stabilesc strategia. Si care s-au prins acum tz ani ca pot sa faca bani din nimic si inca profita din asta, oferind servicii de tot cocosul. Astia din Tm nu m-ar mira sa aibe si ei salarii de doi lei, din pacate pt. ei.

  6. Lucrez in Italia si merg la domiciliul oamenilor. Am vazut la toti care au incalzire in sistem comun, repartitoare ca in Romania. In schimb apartamentul meu din condominiul din Timișoara unde se refuza sa puna repartitoare, trebuie să plătească căldură și când nu locuiesc. Daca sunt obligatorii, ce trebuie sa fac in situația in care vecinii refuză?