Ai apartament in cladire istorica? Cat te costa efectiv, lunar, renovarea prin programul Primariei Timisoara!

TIMISOARA. Incepe proiectul de reabilitare a cladirilor istorice din Timisoara. Primaria pune toti banii pentru renovari, dar ii recupereaza in 10 ani de la timisorenii care au apartamente in aceste imobile, considerate monumente istorice. Au fost calculate, ca exemplu, ratele lunare pe care trebuie sa le plateasca cei ce au proprietati in astfel de cladiri.

La dezbaterea organizata vineri la sediul Primariei Timisoara au fost prezenti doar cativa timisoreni. Interesul pentru proiect pare sa fie destul de mic, insa reprezentantii municipalitatii spera ca oamenii se vor trezi la realitate sau macar se vor teme de amenzi.

Pentru a-i indemna sa se inscrie in proiect, specialistii din Primarie au venit si cu un exemplu clar. Au calculat cat trebuie sa plateasca fiecare proprietar din cladirea istorica situata la numarul 9, in Piata Unirii. Sunt 8 apartamente, iar dupa o eventuala reabilitare, timp de 10 ani, timisorenii care locuiesc acolo trebuie sa plateasca Primariei aproximativ 200 de lei pe luna. Deci nici 50 de euro pe luna.

„Avem un exemplu, pentru cladirea din Piata Unirii nr. 9. P+1, 8 apartamente, 6 persoane fizice, 2 persoane juridice. Sunt lucrari la acoperis, fatada, reconditionare tamplarie, unde intra ferestre, poarta, vitrine. S-a calculat un deviz general de 244.250 de lei, dupa licitatie a ramas 240.000 de lei. Asta inseamna 30.000 de lei de apartament. Primaria acopera 6.000 de lei, costuri totale per apartament proprietar persoana fizica este 24.000 de lei, rata anuala e de 2.400 de lei + rata inflatiei, deci rata lunara este de 200 de lei”, a explicat viceprimarul Dan Diaconu.

Cine nu intra in program, plateste amenzi, ameninta Primaria!

Practic, prin Programul de sprijin financiar acordat proprietarilor persoane fizice din cladiri istorice, derivat din Legea 153, Primaria Timisoara plateste toata suma necesare renovarii. Conform legii insa, se vor face lucrari doar la acoperis, fatade, refacerea ornamentelor, tamplaria exterioara, balcoane si vitrine. Adica doar la elementele vizibile, nefiind permise lucrari de interior.

In program pot intra sute de cladiri istorice din cartierele Cetate, Fabric si Iosefin. Exista deja o lista a acestor cladiri, anexata proiectului de hotarare ce va intra marti in atentia consilierilor locali. Pentru a intra insa in program, toti proprietarii persoane fizice trebuie sa-si dea acordul, iar apoi trebuie sa obtina o autorizatie de constructie.

Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, cei care locuiesc in astfel de imobile trebuie sa se ocupe doar de partea de proiectare si obtinere a autorizatiei de constructie. Daca timisorenii nu se inteleg si refuza sa se inscrie in program, Primaria face lucrarile cu bani din bugetul local, urmand apoi sa-i dea in judecata pe proprietari pentru a-si recupera banii.

„Facilitatile pe care aceasta hotarare le ofera sunt 20% din costul total al lucrarilor de reabilitare achitat tuturor persoanelor fizice, nu luam in calcul persoanele juridice, 80% sunt sumele de sprijin financiar rambursabil cu dobanza zero pe o perioada de 10 ani, dar cu indexarea sumelor cu rata inflatiei. Legea 153 prevede posibilitatea ca dupa notificarea prealabila, Primaria are dreptul sa intervina asupra fatadei, urmand sa-si recupereze ulterior banii. Este un drept si o obligatie a Primariei de care vom uza”, a explicat Dan Diaconu. Pe langa asta insa, amenzile pentru cei care nu isi ingrijesc cladirile monument istoric sunt de pana la 8.000 de lei. Iar reprezentantii Primariei Timisoara promit ca vor „recurge la toate parghiile coercitive”.

Dosarul cu autorizatia de constructie si toate actele necesare se depune la Primarie, iar specialistii fac o evaluare. Contractul de finantare urmeaza sa fie aprobat de consilierii locali. Procedura este simpla, dar doar daca toti locatarii dintr-un imobil istoric doresc sa se implice in program. Practic, pe tot parcursul lucrarilor, timisorenii nu trebuie sa scoata niciun ban din buzunar, plata facandu-se mai apoi in rate lunare catre Primaria Timisoara.

„Primaria organizeaza licitatia pentru desemnarea constructorului, urmareste executia lucrarilor, angajeaza diriginti de santier. Achitarea sumelor se face de catre Primaria Timisoara asupra intregului contract cu exceptia partilor care apartin persoanelor juridice care se factureaza direct catre constructor. Sprijinul financiar urmeaza sa fie apoi recuperat”, a precizat Diaconu.

Cei prezenti la dezbatere nu au avut foarte multe de comentat asupra programului. S-au plans doar de faptul ca prin acesta nu se pot face si reparatii la structura de rezistenta a cladirilor. Cel putin asta isi doreste consilierul local Adrian Orza, fost viceprimar al Timisoarei.

„Nu cred ca doar vopsind gardul si inauntru ramanand leopardul vom rezolva problemele. Daca vrem sa salvam cladirile, trebuie sa umblam la structura lor de rezistenta. (…) Ar trebui sa incepem sa intervenim la cladirile care sunt proprietatea Consiliului Local. Va trebui sa detaliem procedura, forma in care e acum e chiar superflua”, s-a plans Orza.

Potrivit actualului viceprimar insa, programul lansat de primarie este facut pe baza Legii 153 privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor. Asta inseamna ca permite doar lucrari de fatada.

Un alt aspect care nu este pe placul proprietarilor se refera la faptul ca nu pot avea drept de decizie in cadrul comisiei ce se va forma la nivelul primariei.

Proiectul se va afla pe mesele consilierilor locali in sedinta ordinara care va avea loc martea viitoare. Dupa votare, urmeaza demararea programului. Daca este sa ne luam dupa spusele viceprimarului Dan Diaconu, anul viitor, in primavara, ar putea incepe lucrarile la primele cladiri prin acest program. Asta daca totul decurge conform planurilor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. NU MAI CAUTATI SA CONVINGETI ! N-AI PE CINE! PROPRIETATII IN LOC SA SE BUCURE CA AU ASA LOCUINTE,PROFITA DE SLABICIUNEA AUTORITATILOR SI-SI MANIFESTA LENEA SI LIPSA DE CIVILIZATIE. CINE NU E IN STARE SA-SI INTRETINA LOCUINTA SA PLECE .DIN CLADIRI MODEL AU AJUNS NISTE EPAVE CA CEI CE LE POSEDA. LE-AU PRIMIT DE LA STAT NISTE AMARATI …DECI,PRIMARIE,LA TREABA ,AMENZI SI EVACUARI PENTRU PUTUROSI SI NECIVILIZATI.DACA NU,SUNTETI COMPLICE SI MURITI TOTI UNII PESTE ALTII…..

  2. AM SI EU O PASIUNE! CLADIRE ISTORICA,NEMAIPOMENITA,AJUNSA UN JAF IN CENTRUL ORASULUI,PE MALUL BEGAI ,LANGA GARA! ESTE „CASA CU ANCORA”. SA REFACEM SPLENDOAREA ORASULUI !

  3. ASTIA CE LOCUIESC IN CASE ISTORICE,DECAT SA-SI REFACA LOCUINTA,MAI BINE DAU BANI PE TIGARI SI BAUTURA ! NU-I DERANJATI! PRIMARULE,DACA AI SANGE IN VENE,REZOLVA ! TERMEN,APOI AMENZI SI TRIBUNALE PT. NESINTITI!