Interviu cu Georgina Grigorie, director AJOFM Timis: Prea multi tineri se indreapta spre profesii cu cerere zero pe piata muncii!

In judetul Timis rata somajului este destul de scazuta, mai ales in mediul urban. Cu toate acestea viitorii studenti trebuie sa fie atenti ce facultate aleg, pentru ca altfel risca sa nu-si gaseasca un loc de munca in domeniul pentru care s-au pregatit.

Georgina Grigorie

Georgina Grigorie

Cum ati descrie, in general, piata fortei de munca in judetul Timis, in momentul actual?

Piata fortei de munca la momentul actual a inceput sa dea semne de normalizare. Rata somajului este mica in Timis, iar la noi sunt inregistrate multe locuri de munca disponibile. Cele mai multe sunt, in functie de ramurile de activitate, in domeniile: fabricarea subansamblurilor electronice, fabricarea echipamentelor de comunicatii , lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, restaurante, activitati de protectie si garda, fabricarea de echipamentee lectrice de iluminat, dar si altele.

Care este rata somajului la ora actuala, in judetul Timis ?

Rata somajului in Timis este de 1,60 % iar, situatia somerilor inregistrati pe unitati locale si puncte de lucru este urmatoarea: Timisoara – 3101, Lugoj – 687, Faget – 355, Buzias -170, Sanicolau Mare – 420, Jimbolia – 167 si Deta – 388.  Sigur ca problema care ne preocupa este mediu rural pentru ca aici intervine naveta pe care trebuie sa o faca oamenii la locul de munca, dar si pentru aceasta exista variante ca de exemplu: sunt angajatori care asigura sau deconteaza transportul pentru personal.

In ce masura sunt cautati absolventii de invatamant superior pe piata fortei de munca din judetul nostru si care sunt cele mai cautate domenii?

Numarul „proaspat absolventilor” de invatamant superior in evidenta AJOFM Timis, la 30.09.2013, a fost  de 261 de persoane. Bineinteles ca numarul lor este mult mai mare, insa somajul se acorda la cerere, nu este o obligatie. Am organizat „Bursa locurilor de munca pentru absolventi” unde au fost oferite 105 locuri de munca pentru studii superioare, insa lunar sunt oferite alte 150 de locuri, tot pentru studii superioare. Printre cele mai cautate domenii se numara: activitati de asigurari, industria automotive, fabricarea de echipamente electrice si electronice pentru vehicule si motoare de autovehicule, fabricarea de piese si accesorii pentru autovehicole,  comert cu ridicata al materialului lemnos si a materialelor de constructii, alte activitati de telecomunicatii, activitati de protectie si garda, fabricarea anvelopelor si a camerelor de aer, repararea si refacerea anvelopelor, fabricarea subansablelor electronice, activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea, activitati ale centrelor de intermediere telefonica – call center, alte activitati de creditare

Tot in cazul absolventilor de invatamant superior, care sunt domeniile unde se inregistreaza cei mai multi someri?

Ocupatiile care „produc” cel mai mare numar de someri sunt: Specialisti in contabilitate si asimilati, economisti, medici de medicina de familie/medicina generala, ingineri constructori,  profesori in invatamantul secundar.

Credeti ca universitatile din Timisoara isi armonizeaza in mod eficient oferta educationala cu cererea de pe piata fortei de munca?

Unele da, altele nu. Nici o facultate nu este inutila in principiu, mai ales daca ai o vocatie reala in domeniul respectiv. Totusi, un numar exagerat de mare de tineri continua sa se indrepte catre profesii cu cerere ZERO sau aproape zero pe piata REALA a fortei de munca: specializarile umaniste, Litere, Filozofie, Sociologie, Stiinte politice, urmate de Jurnalism, Administratie publica si chiar stiinte economice.
Universitatile tehnice isi gasesc cel mai bine echivalentul pe piata fortei de munca.

Din ce in ce mai des se inregistreaza cazuri in care timisorenii se plang ca au fost inselati de diverse firme de recrutare, li s-a promis ca vor avea job-uri bine platite in strainatate, dupa care s-au vazut abandonati acolo. Ce trebuie sa stie un om aflat in cautarea unui loc de munca in strainatate astfel incat sa evite asemenea situatii?

In primul rand ei trebuie sa stie ca semneaza un contract de mediere cu astfel de firme, nu un contract de munca. Prin contractul de mediere firma se angajeaza sa le caute un loc de munca, nu sa le si gaseasca. De cele mai multe ori aceste firme incheie contracte de mediere fara a avea o oferta concreta de la un angajator strain. Oamenii trebuie sa citeasca foarte bine contractul pentru a stii ce semneaza. Din pacate acel contract este destul de stufos si oamenii semneaza fara a avea foarte multe informatii.

Ce targuri de job-uri s-au desfasurat de curand si care a fost rezultatul acestora?

Pe 27 septembrie am avut „Bursa locurilor de munca pentru absolventi”, eveniment care a avut loc  la Timisoara si Lugoj. Au participat peste 1300 de persoane, dintre care au fost selectate in vederea incadrarii peste 1000.  Am participat insa si la alte actiuni … in data de 12 octombrie 2013 la „Ziua serviciilor publice”, eveniment organizat in premiera de Primaria Timisoara, in data de 18 octombrie 2013 am organizat, pentru elevii Liceului Teologic Romano-Catolic,  o vizita la agentiei (am primit solicitarea lor si pentru prezentarea serviciilor pe care le ofera AJOFM Timis pentru persoanele confruntate cu riscul marginalizarii).

 Ce actiuni preconizati sa desfasurati in perioada urmatoare?

AJOFM Timis se implica activ in multe programe care tin de dezvoltarea comunitatii si de rolul nostru pe piata fortei de munca. In perioada imediat urmatoare vom fi prezenti , intre 23-24 octombrie 2013, la Politehnica in cadrul actiunii lor „Zilele carierei”, precum si in data de 30-31 octombrie la „Targul carierei”, eveniment initiat de Inspectoratul scolar.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ok si pt constatari de genul asta esti platita ?

    • Foarte multa lume nu este bine indrumata de cei de la scoala ca sa isi aleaga un viitor pentru ei!

  2. Poate ca o alta problema este faptul ca institutiile de instruire a tinerilor sunt orientate spre domenii „cu cerere zero pe piata muncii”. Daca piata muncii cere lacatusi, iar unitatile de invatamant au in organigrama doua clase de lacatusi in tot judetul, atunci unde sa se duca tinerii care vor sa-si faca o profesiune? Poate ca ar trebui limitat numarul de locuri de instruire pentru domeniile „cu cerere zero pe piata muncii”. Cred ca de asta avem autoritati in domeniul ocuparii fortei de munca, al invatamantului si al economiei. Altfel ne preocupam in mod steril doar de statistici si procente.

    • Pentru asta, ar trebui concediati profesori, ar trebui desfintate anumite specializari sau chiar facultati s.a.m.d. Tinerii sunt cei care trebuie sa ia deciza potrivita, sa aleaga un domeniu cu potential pentru urmatorii 5 ani.Dar foarte multi se duc la facultate, doar ca sa aibe studii superioare, asa ca nu ii intereseaza deloc. Asociatiile studentesti sunt foarte bune pentru concursuri de Miss si diverse betii, dar sunt in slinezio stampa cand vine vorba sa ia atitudine fata de schimbarea structurii unei universitati. Sa nu uitam, ca toti rectorii sunt membri (cu acte in regula sau nu) ai partidelor politice care le trasmit ordine….

      • Sa intelegem ca decat sa desfiintam cinci sau sase discipline si sa concediem douazeci de profesori in tot judetul, mai bine pregatim sute de absolventi in fiecare an care incep cariera prin inscrierea in somaj? Nu discutam doar despre tinerii care fac studii superioare. Discutam despre instruirea tinerilor in general, la toate nivelurile de varsta si pregatire. Eu cred ca este mai bine ca institutiile de invatamant trebuie sa fie cele care isi adapteaza orientarea instruirii pe care o asigura, si nu copiii de 14 pana la 18 ani sa-si decida orientarea profesionala fara a avea optiunile corecte la indemana. Poate nu ma fac destul de bine inteles, insa tinerii de 14 ani nu cred sa inteleaga complet si corect perspectivele pietei muncii in Romania sau TM. Nici responsabilii din institutiile publice nu inteleg aceste lucruri, desi sunt platiti pentru asta, dara-mi-te un elev din Peciu de 14 ani. Sa fim seriosi. Unitatile de invatamant trebuie sa aibe orientarile programate din timp si pentru o perspectiva medie de macar 5 serii de absolventi.

  3. In Roamani marea problema e ca nu exista o colaborare, o comunicare intre invatamant si mediul economic!

    Mediul economic angajeaza ce poate si ce are la dispozitie, iar invatamantul continua pe aceleasi principi depasite si haotice.

    Poate cu regionalizarea se va crea aceasta legatura, si se vor face schimbare ale invamantului la nivel de regiune, asa ar fi cel mai normal.