Trupele romanesti se retrag treptat din Afganistan, raman militari care sa-i instruiasca pe ostasii afgani. Declaratiile ministrului Apararii Mircea Dusa la Timisoara!

TIMISOARA. Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat, la Timisoara, ca incepand din 2014 incepe retragerea trupelor romanesti din Afganistan. Mai mult, a vorbit si despre avionul pentru demnitari pe care vrea sa-l cumpere premierul Victor Ponta, dar si despre vizita pe care a facut-o in Statele Unite ale Americii, unde a ramas surprins de aprecierile deosebite la adresa Romaniei.

„Am o multumire sufleteasca deosebita, m-am intors din Statele Unite si de la Bruxelles. Din discutiile pe care le-am avut la Pentagon cu secretarul Departamentului pentru Aparare, am primit aprecieri deosebite la adresa Romaniei, la adresa militarilor romani si la adresa romanilor in general. Sunt mandru ca tricolorul romanesc, datorita armatei romane, datorita militarilor, flutura pe institutiile statului american atunci cand un demnitar roman viziteaza astfel de institutii. Aprecierile sunt deosebite si ieri la sedintele ministeriale NATO la fel am primit aprecieri deosebite de la colegii ministri din celelalte state, cunoscand faptul ca maine este Ziua Armatei Romane”, a spus Mircea Dusa.

Ministrul Apararii le-a multumit militarilor pentru ca si-au ales aceasta cariera, au depus un juramant si il respecta, fata de tara si de popor, fata de tricolorul pe care „il au in piept si in suflet” tot timpul.

„Este dupa mult timp cand un ministru al Apararii din Romania este oficial la Pentagon, la Ministerul Apararii din Statele Unite. N-am mers sa discut o problema, am discutat multiple probleme si, in primul rand, probleme care vizeaza principii de organizare si de actiune a NATO dupa anul 2014. Datorita crizei economice, bugetele Apararii din mai toate statele au fost reduse si urmeaza ca NATO, intr-o conceptie noua vizavi de reducerea bugetelor sa stabileasca pentru anii urmatori asemenea capabilitati incat ele sa poata fi eficiente si sa pazeasca omenirea de pericolele care o pandesc. Sunt chestiuni de esenta. De asemenea, am discutat, cu domnul secretar al Apararii, probleme ale parteneriatului dintre Romania si Statele Unite, primind apreciere ca Romania este cel mai important partener al Statelor Unite aici in estul Europei. Sigur ca am discutat si chestiuni punctuale, care vizeaza restructurarea Armatei Romane, misiunile pe care urmeaza sa le realizeze intr-o perspectiva mai apropiata sau mai indepartata armata romana alaturi de armata Statelor Unite. Am discutat si despre inzestrarea armatei si despre avioanele F16 si despre alte programe de inzestrare a armatei. Am discutat si de programul de retragere din Afganistan, atat a trupelor, cat si a materialelor. Sigur ca una din variante poate fi acel transport multimodal care se face prin Aeroportul Kogalniceanu si portul Constanta, dar detaliile legate de acest subiect urmeaza sa le intocmeasca tehnicienii, militarii, specialistii in domeniu, in functie de planificarea care se face cu retragerea din Afganistan”, a mai spus Mircea Dusa.

Intrebat cine suporta costurile transporturilor, ministrul a raspuns ca NATO stabileste bugetele.

„Noi avem capabilitati comune ale NATO. De exemplu, si transportul militarilor nostri, al celor din Timisoara, spre teatrul de operatiuni, se face pe acest program comun care se realizeaza de mai multe state, acel program PAPA, prin care noi am trimis militarii romani in Afganistan, la acel program participam si noi cu capabilitatile pe care le avem, fie avioane, in momentul de fata, transportul aerian pentru toate trupele din aceasta zona, contributia Romaniei este cea de participare cu piloti la acest program, avioanele sunt puse la dispozitie de statul american. Cand vorbim de retragerea din Afganistan, trebuie sa existe o planificare, retragerea se va face treptat, este vorba si de trupe, si de materiale, dar am precizat foarte clar ca aceste lucruri vor fi rezolvate de specialisti, de militari si la timpul respectiv se vor face acele propuneri. Se realizeaza o planificare NATO, vom avea anumite efective retrase in prima parte a anului 2014, urmand ca din semestrul 2 sa mentinem probabil 200 de ofiteri care vor avea rol de instructori pentru armata afgana care, conform planificarii stabilite, trebuie sa-si ia controlul asupra teritoriului national”, a precizat Dusa.

Cat despre avionul pe care Guvernul Romaniei intentioneaza sa-l achizitioneze din Italia, pentru plimbarile demnitarilor, Mircea Dusa a dat de inteles ca nu a discutat inca cu primul ministru Victor Ponta.

„Sunt plecat de o saptamana jumatate la Washington, de acolo am venit la Bruxelles, sigur ca maine se intoarce premierul si vom discuta si de acest subiect. E foarte important un avion care se cumpara? si Romania trebuie sa aiba avioane si am creat capabilitati deosebite in Romania, mai ales la Armata, am realizat acel program Spartanul si ati vazut cat de utile sunt, mai urmeaza sa mai vina un avion, va fi un Complex Multimodal de transport aerian la Fortele armate, cu avioane de cursa lunga, de peste 10.000 de kilometri, este vorba de C Hercules 130, avioanele Spartan pe distante medii, elicopterele pe distante mici de pana la 100 de kilometri, sigur, urmand ca pana in 2017, asa cum am precizat, sa operationalizam si Aviatia de vanatoare. Aceste intrebari (n.r. referitoare la bani) trebuie sa le puneti specialistilor mei, generalilor, inginerilor de la Fortele Aeriene, pentru ca eu nu sunt specialist in domeniu. Sigur ca le vor analiza cei care sunt specialisti in domeniu daca este sa faca achizitia cea mai buna”, a conchis ministrul Apararii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.