Interviu cu Horia Ples, seful sectiei de Neurochirurgie a Spitalului Judetean Timisoara: ‘Trebuie sa vorbim despre partea pozitiva a sistemului sanitar din Romania’

In 3 noiembrie, la Timisoara, va fi sarbatorita Ziua Demnitatii Actului Medical, pentru promovarea egalitatii  de sanse a tuturor pacientilor in fata actului medical performant si constientizarea opiniei publice cu privire la oferta de servicii in sanatate.
–    De ce este nevoie de o zi a demnitatii medicale?

–    Mai corect poate ca era sa o denumim Ziua Demnitatii Actului Medical … dar era un titlu putin cam lung. Corect insa si complet asa ar fi fost si, de fapt, despre actul medical se va vorbi duminica. Am considerat ca, intr-o perioada in care se mediatizeaza foarte mult lucrurile negative, trebuie sa existe, macar o data pe an, o zi cand sa se vorbeasca putin si despre partea pozitiva a sistemului sanitar din Romania, despre activitatea pozitiva a doctorilor si a cadrelor medicale, despre fata frumoasa a medicinei romanesti. Pentru ca ea exista. Atat doar ca sunt mai de impact cazurile grave, decesele, chiar daca exista atatea si atatea cazuri in care pacientii pleaca vindecati, operatiile au succes, majoritatea cazurilor grave au un final fericit . Evident insa ca nu poti sa anunti in fiecare zi: la Spitalul Judetean din Timisoara a mai fost salvat un pacient. Asta este starea de normalitate, de fapt, dar si ea trebuie prezentata, la un moment dat. Imi dau seama perfect cum stau lucrurile, pentru ca am si eu multi colaboratori care chiar imi reproseaza ca mereu le fac doar observatii, ca par mereu nemultumit, ca nu ii laud cand fac lurcuri bune, dar tocmai pentru ca lucrurile bune, in medicina, trebuie sa fie ceva firesc,  reactionez si eu asa si le fac doar observatii cand gresesc, tocmai ca sa nu mai repete aceste greseli.

–    De ce apar totusi neintelegerile, reclamatiile destul de frecvente la adresa medicilor din sistemul sanitar romanesc?

–     Este important de precizat ca multe situatii neplacute, multe dintre reclamatii, apar pe fondul lipsei unui dialog corespunzator intre pacient si doctor. Poate si pentru ca avem un limbaj de specialitate, caracteristic, tehnic… daca un doctor nu incearca sa comunice intr-un limbaj accesibil cu pacientul, acesta are impresia ca medicul nu a vorbit deloc cu el si de aici pot aparea discutii si neintelegeri.

–    Pe langa deficientele dialogului medic-pacient, care sunt celelalte probleme care contribuie la starea de nemultumire a unora dintre pacienti? Se pomeneste des de subfinantare, de lipsa banilor, de probleme mostenite de pe timpuri ….

–    Trebuie sa recunosc ca eu nu am fost niciodata intr-o functie administrativa. Sef de sectie nu este acelasi lucru, este o functie profesionala care are legatura cu partea tehnica a neurochirurgiei. Nefiind ordonator de credite, manager de spital sau adjunct, nu am lucrat la Casa de Asigurari de Sanatate, nu as vrea sa vorbesc despre lucruri legate de partea aceasta administrativa, financiara a sistemului, pentru ca risc sa gresesc. Pot insa sa spun cu siguranta ca este si o situatie mostenita. Am lucrat jumatate din cariera mea pe timpul lui Ceausescu, si jumatate in perioada post revolutionara. Inainte de 1989 medicina noastra parea sa aiba tot ceea ce era necesar, raportandu-ne la situatia din tara. Nu aveam nicio legatura cu strainatatea, nu stiam procedurile care se efectuau peste hotare, nu aveam aparatura disponibila in strainatate si atunci banii alocati sanatatii pareau suficienti. Medicina evolueaza foarrte rapid si foarte mult. Si in straintatate au probleme cu finantarea. Nu conteaza ca ei pornesc de la alt nivel … si la ei incep sa apara probleme, sa scartaie sistemul. De exemplu, in Franta, tara considerata multa vreme drept un exemplu in ceea ce priveste asigurarile medicale de sanatate, costurile unei operatii de neurochirurgie sunt suportate in proportie de 70% de sistem, iar restul de 30% trebuie suportat de pacient sau acesta sa aiba o asigurare privata de sanatate. Deci si la ei sunt probleme, si la ei trebuie sa mai vina bani si din alta parte: din asigurari private sau din buzunarul pacientului. Peste tot sunt probleme. Cu cat cresc performantele, costurile interventiilor cresc tot mai mult. Aceeasi problema este si cu medicamentele. Pe timpul lui Ceausescu aveam Algocalmin, o Penicilina facuta la Cluj sau la Iasi, Cloranfenicol si cam atat. Toate acestea nu se mai folosesc acum, toate medicamentele vin din strainatate si costa mult. Si atunci ne mai punem problema daca scartaie sistemul de sanatate din Romania? Sigur ca scartaie. Nu as putea eu acum sa spun de unde vin toate problemele, dar simt ca este nevoie de o reforma serioasa.

–    O astfel de reforma tocmai ce se afla in derulare. Cum vi se pare ea?

–    Cine are curajul sa faca o reforma serioasa, care ar putea insemna si doctori dati afara, reducerea a mii de paturi ? Se incearca ceva acum, dar tot asa s-a incercat si acum cativa ani cand a cazut un Guvern tocmai din cauza reformei in sanatate. Este adevarat, atunci nimeni nu  a avut rabdare sa citeasca toate cele 13 capitole. S-au oprit la primele …. Si nu suntem singurii. Am inteles ca si in Ungaria cade Guvernul din cauza reformei in sanatate. Este o problema delicata si complexa.

– De curand Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a anuntat ca se dubleaza fondurile acordate pentru pentru analize medicale si investigatii de imagistica, comparativ cu aceiasi perioada a anului  trecut . Se incearca astfel ca asiguratii sa-si poata face analizele in laboratoarele private care au contract cu CJAS asa incat sa nu se mai interneze in spital pentru a beneficia gratuit de analize medicale. Reprezentantii CJAS cred ca asa spitalele vor face economii, pentru ca nu vor mai avea cheltuielile legate de aceste internari. Vi se pare o schema viabila?

–    Este un lucu pozitiv. Se spunea mai demult ca un dolar investit intr-un ambulatoriu este egal cu trei dolari investiti in spital. In mod clar, spitalul cheltuie mai multi bani decat un ambulator de specialitate, indiferent ca sunt pentru analize, imagistica sau consultatii. In strainatate se merge foarte mult pe medicina de familie. Acolo nu poti sa treci peste medicul de familie. Aici, in Romania, se poate. Ai o cunostiinta, ajungi direct la specialist …. Acolo asta nu se poate. Treci de la medicul de familie in ambulator, acolo se fac investigatii si analize, se pun diagnostice . Sa luam exemplul unui caz de tumoare cerebrala, pentru ca tine de domeniul meu. Dupa ce s-a pus diagnosticul, te duci in spital doar ca sa te opereze. Iar pacientul sta internat doua zile inainte de operatie, nu sta doua saptamani, sa mearga la computer tomograf, rezonanta magnetica, radiografie pulmonara, analize, pentru ca in spital totul este mai scump. Asa ca are logica ceea ce a anuntat Casa de Asigurari de Sanatate, daca se va merge pe linia aceasta si in continuare. Intr-adevar, baza ar trebui sa fie medicul de familie si ambulatorul de specialitate, indiferent de specialitati, asa incat pacientul sa vina in spital doar pentru interventia operatorie,pentru cazurile grave. Ganditi-va, de exemplu, la pacientii cu afectiuni oncologice care trebuie sa faca investigatii complexe, periodic, o perioada lunga, poate chiar toata viata. Daca respectivele centre de investigatii si diagnostic au fonduri suficiente vor putea face aceste investigatii orcand. Nu vor mai fi disperati ca se apropie sfarsitul lunii si nu mai sunt bani. Investigatiile se pot face in ambulatoriu, indiferent daca acesta este de stat si privat. Asta nu ar trebui sa conteze.

–    Ar trebuie sa existe aceasta diferenta, intre unitatile sanitare de stat si cele private?

–    In niciun caz, pentru ca vorbim despre aceeasi medicina, cea practicata in folosul pacientului. In strainatate, cand un pacient se interneaza, nu stie daca e in spital de stat sau in spital privat doar daca are in mod special aceasta curiozitate. Am fost in Germania, am vizitat doua spitale si am intrebat daca sunt de stat sau particulare. Doctorii de acolo s-au uitat lung la mine …nu conta. Spitalul avea contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, avea contract si cu asigurarile private, pe ei nu-i interesa cine conduce. Doctorii aveau salariul lor, isi vedeau de treaba lor … pana la urma am aflat ca era spital privat. Dar am aflat intreband sapte doctori .Asta nu are importanta. Important este ca pacientul sa fie bine primit, sa fie ingrijit si tratat cum se cuvine. Sa fie respectat, sa i se faca investigatiile care trebuie, interpretarea care trebuie. Pana la urma, indiferent ca lucreaza la stat sau in unitati private, medicii sunt la fel pregatiti, in aceleasi locuri.

–    Neuromed este o poveste de succes. Cum a evoluat ea, in timp?

–    Eu  lucrez, in continuare, intr-un spital de stat, dar pot vorbi despre Neuromed cu fruntea sus. Stau de dimineata in spital, cel putin pana la ora patru, deseori si mai mult, iar partea de activitate in medicina privata nu am facut-o in specialitatea mea. Nu ma poate acuza nimeni ca mut pacienti de la neurochirurgie, din spitalul de stat, in partea de activitate privata. In niciun caz. Partea de activitate privata este altceva.Un factor important in succesul Neuromed il constituie faptul ca l-am construit in asa fel incat acolo nu lucreaza medici care sa lucreze si in alta parte. Nu am niciun doctor care sa lucreze la Facultate, sau la Spitalul Judetean, sau la Spitalul Municipal. Ei sunt doctorii Neuromed. Pentru ca-si desfasoara doar acolo activitatea, acolo pun si suflet. Nu am niciun doctor care sa fie pus in situatia sa lucreze uitandu-se la ceas, ingrijorat ca intarzie la un spital unde este angajat. Nu am amestecat lucrurile, nu am facut nimic de  neurochirurgie la Neuromed ca sa fie un conflict de interese. Doctorii de la Neuromed dau totul acolo. In plus, ii pregatim continuu  si investim cateodata pana la 100 000 de euro pe an in pregatirea doctorilor. Pentru ca doctorii trebuie aiba parte, la fel ca un calculator, de up grade. Ii trimitem la conferinte, la cursuri, in tara sau in strainatate. Le cumparam reviste si carti de specialitate, ca sa fie in permanenta la curent cu toate noutatile, sa ramana in top, sa dea rezultate foarte bune. Totodata, am cautat sa nu cumparam niciodata aparatura la mana a doua. Am luat, de fiecare data, aparate de ultima generatie, tot ce era mai performant in momentul respectiv. Neuromed s-a dezvoltat foarte mult, are o infrastructura foarte buna. Avem si avantajul serviciului de ambuanta, putem transporta pacientii foarte usor. In 3 noiembrie sarbatorim tocmai acest serviciu de ambulanta, mai precis 10 ani de existenta. Cu acesta ocazie am creat si aceasta Zi a Demnitatii Medicale. Vom avea si un concert, o trupa de tineri foarte inimosi si foarte buni, BIGG DIMM A’BAND, concert gazduit de Filarmonica Banatul,  astfel incat oaspetii nostri sa se bucure de ceva frumos.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pentru @ gigi: Ar trebui sa fie mai multi medici, ca dl.dr. Ples! Informatiile pe care le primesc pacientii sau apartinatorii, sint corecte, pe intelesul tuturor, iar in situatiile disperate ale multora, singurul sfat dat cu intelegere si profesionalism, in mizeria care exista peste tot in acest spital; mizerie morala, profesionala a multor lucratori ai acestei institutii. Ii urez multa sanatate si putere de munca in continuare, doctorului Horia Ples!

  2. Poate ca dl. Ples nu a auzit despre problema evacuarii unei cladiri a spitalului de copii … tocmai din TM. Asa incat dumnealui vede probabil o parte pozitiva a sistemului sanitar. Eu nu o vad. Eu doar platesc si de beneficiat beneficiaza carpaci, visinel si alti cetateni romani … desigur ca in spiritul si litera legii noastre romanesti. Poate ca in timp medicii si restul sistemului sanitar, vor ajunge sa activeze sub cerul liber, in camp sau pe terenuri virane. … partea pozitiva a sistemului sanitar … ha ha ha ha ha . Asta-i buna.

  3. IRATIONAL, daca ai citi mai cu atentie ai observa ca Dr. Ples se refera la partile bune ale ACTULUI MEDICAL. Tu vorbesti de smenuri imobiliare. Asta e teritoriu consacrat al Primariei Timisoara si nu are nimic de a face cu ACTUL MEDICAL.

    • Toate au legatura unele cu altele. Sigur ca nu intotdeauna in mod direct, insa au toate legatura. Si mie mi-ar face placere sa traiesc intr-o comunitate de filozofi si intelectuali (rationali), insa trebuie sa ma scald in cocina asta imperfecta. De 24 de ani ar fi trebuit sa ne bucuram de binefacerile unei societati libere si democratice, insa de fapt suntem complesiti de lipsuri si neajunsuri de toate felurile. Mi-ar face placere sa felicit specialisti ca si dl. Ples pentru recunoaterea pe care o dobandeste in Europa pentru sine dar si pentru noi toti concetatenii domniei sale, insa trebuie sa ma multumesc cu apelativele de hot, cersetor, tigan sau/si „peshte”. Din aceasta cauza nu cred ca sistemul sanitar din Romania ar avea vreo parte pozitiva. Poate doar ca deziderat, insa realitatea este alta. Nu avem timp sa discutam despre emigratia cadrelor medicale. Ar fi prea trist. Bleah.

  4. pai daca ai fost prea prost sa pleci si te-au apucat batrinetile in tm cauti acul in carul cu fin….

  5. Respect pt. Dr.Ples Horia care dincolo de medic competent este un imens caracter si un om modest ! nu intamplator Neuromed este lider printre societatile civile medicale din Mun.Timisoara, proverbial „ omul sfinteste locul„ !

    • Dl.Dr. Horia Ples este unul dintre putinii medici de valoare si cu calitatzi umane ai acestui oras! Problema este ca majoritatea fac actul medical ca pe o activitate comerciala, astfel ca in momentul cand ai o problema medicala serioasa, realizezi ca sansele tale sunt incerte iar tu ca individ esti doar un client!

  6. Sincere felicitari domnului dr. Horia Ples pt profesionalismul si omenia de care da dovada. Multa sanatate si putere de munca!

  7. Cu tot respectul pentru doctoru Ples, dar ce operatie de neurochirurgie se poate face fara ca pacientul sa nu fi facut in prealabil un RMN? Si cati dintre pacientii operati la neurochirurgie in ultimii zece ani au fost cu rmn facut la clinica sa privata? Apreciem profesionalismul iar daca este facut fara ipocrizie este si mai bine. Ca peste tot, sistemul de stat sprijina sistemul privat.
    Este bine insa aceasta zi a demnitatii medicale, care sa ne aminteasca ca nu exista conflicte de interese si nu sunt raportari false de pe care se incaseaza bani de la casa de asigurari…

  8. Sincere multumiri pentru ca in viata aceasta am intalnit un om ca si dr.Ples Horia,sunt sotia unui pacient care in urma cu 15 ani a fost operat de tumora cerebrala in Spitalul Judetean Timisoara ,chiar daca noi suntem din Oradea,am fost primiti de dr.Ples fara nici o retinere desi in multe alte spitale din tara nu am fost primiti pe motiv ca sotul meu nu mai avea nici o sansa de supravietuire,desi va scriu azi cu mari emotii ca sotul meu traieste si azi,dupa 15 ani de la operatie, tot respectul pentru un asemenea OM,de un asemenea profesionalism,va multumesc dr.Ples Horia pentru ca existati printre noi.Multa sanatate sa va dea bunul D-zeu si inca multa putere de munca ca sa puteti salva multe vieti incontinuare.

  9. domnul doctor ples mi-a salvat copilul,deci…RESPECT!

  10. Oare s-ar reusi operatia unei tumori cerebrale (meningiom) de 57mm/54cm/53mm, in partea temporar-occipital stanga a craniului? A suferit careva asa o operatie? Cunoasteti pe cineva cu aceeasi problema ?