Tramvaie oprite si mobilizare de forte pentru mutarea statuii Sfantului Gheorghe din Timisoara. GALERIE FOTO!

 

UPDATE: Dupa aproape o ora de munca, statuia Sfantului Gheorghe din centrul Timisoarei a ajuns din mijlocul pietei care ii poarta numele, peste drum, traversand liniile de tramvai. Monumentul a fost asezat pe platoul din fata Directiei pentru Prestatii Sociale, langa intrarea pe strada Mercy, unde va si ramane.

Operatiunea de mutare a fost una dificila, deoarece statuia cantareste 9 tone si are multe fisuri. A fost adusa o macara de 35 de tone, monumentul a fost ancorat cu chingi si lanturi si urcat pe o platforma. Apoi, lucratorii RATT de la interventii au oprit circulatia tramvaielor intre Bega Mica si Piata Libertatii si au ridicat cu ajutorul unui utilaj firele de curent care alimenteaza garniturile. Statuia a ajuns in siguranta in fata cladirii ce adaposteste Directia pentru Prestatii Sociale, dupa ce a fost coborata de pe platforma camionului tot cu macaraua. Minute bune, insa, la final, muncitorii s-au chinuit sa recupereze chingile si sa puna jos statuia, deoarece trotuarul este usor inclinat in zona. Au fost nevoiti sa aseze mai multe dale pentru a echilibra monumentul.

Operatiunea de mutare a fost privita cu mare interes de o multime de timisoreni care aveau treaba prin centru si s-au nimerit in zona chiar cand avea loc transferul. Au facut poze si au asteptat cu sufletul la gura sa vada daca totul se termina cu bine. Unii au spus ca li se pare foarte nimerit locul in care a fost mutat monumentul, in vreme ce altii au declarat ca se obisnuisera cu el in mijlocul Pietei si ca tot acolo l-ar aseza la incheierea lucrarilor de reabilitare din centrul Timisoarei. Potrivit proiectului, insa, statuia va ramane in fata Directiei pentru Prestatii Sociale.

Acum ca terenul a fost eliberat, masinile scoase din piata inca de luni, iar statuia indepartata,  muncitorii pot continua organizarea de santier pentru a incepe cat mai grabnic sapaturile in cadrul proiectului de reabilitare a zonei Cetate din Timisoara.

UPDATE: Statuia ecvestra a Sfantului Gheorghe a fost ridicata cu o macara de 35 de tone, adusa special in centru pentru transferul monumentului.  Acesta a fost ridicat si asezat pe platforma unui camion care urmeaza sa o duca la cativa zeci de metri distanta, pe trotuarul din dreptul intrarii pe strada Mercy.

Un utilaj al RATT a fost adus si el in piata, iar muncitorii de la interventii vor opri tramvaiele la intrarea in Piata Sfantul Gheorghe. Lucratorii vor ridica, rand pe rand firele de curent care alimenteaza garniturile Regiei de Transport pentru a face loc masinii ce va muta statuia.

UPDATE: In jurul orei 10.30 muncitorii au inceput ancorarea monumentului pentru a fi ridicat din Piata. Statuia a fost prinsa cu chingi si lanturi si saltata din locul in care se obisnuisera timisorenii sa o vada de ani de zile.

TIMISOARA. O macara de 35 de tone a fost adusa la Timisoara pentru a muta statuia ecvestra a Sfantului Gheorghe din piata cu acelasi nume, pentru ca muncitorii contractati de Primarie sa poata incepe sapaturile pentru reabilitarea zonei Cetate.

Acestia nu vor muta insa prea departe statuia grea de 9 tone, care, pe deasupra, mai are si cateva fisuri, ne-au transmis reprezentantii Primariei. Plus ca e lipita de soclu, care este si el destul de greu. Muncitorii mai asteapta un utilaj tip turn de la RATT, cu care sa poata da mai sus cablurile pentru a putea ridica statuia din locul ei. Odata ajuns, vor trece la treaba, in cursul zilei de joi. Oricum, muncitorii se tem sa mute monumentul prea departe pentru ca nu cumva sa il distruga in timpul transportului.

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, statuia nu va mai fi dusa in curte la Uniunea Artistilor Plastici, pentru ca fiind atat de grea, nu se stie daca fundatia de acolo va tine si nu se va surpa pamantul. Asa se face ca o vor duce peste liniile de tramvai, tot in Piata Sf. Gheorghe, acolo unde va fi amplasata si la finalul reabilitarii zonei Cetate.

Ramane de vazut cum se vor mobiliza muncitorii si cand vor reusi sa mute statuia ecvestra de 9 tone.

Vom reveni cu imagini de la operatiunea de mutare.

CITESTE SI: Statuia ecvestra a Sfantului Gheorghe, la un pas de mutare. Au inceput sapaturile in centrul istoric al Timisoarei. FOTO!

***

Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se vor executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.

Ar trebui sa fie complet refacute 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Grisselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso. Acestea vor deveni pietonale.

In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se vor face insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele. Lucrarile ar trebui sa fie gata pana in luna iulie a anului 2015.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. !!! 1)”o zece”, „doua zeci”>> „CATEVA zeci”. 2)Doar in Oltenia si la politie „a salta” = „a ridica”, altfel =”a sari”. Oare cum sare statuie de 9 tone?!

    • Vai de tine…