Pauza pentru intabularile cerute de Curtea de Conturi la Primaria Timisoara. Afla din ce cauza!

TIMISOARA. Aproape 5.000 de terenuri si cladiri din patrimoniul Primariei Timisoara au fost descoperite de Curtea de Conturi ca fiind neintabulate. Reprezentantii municipalitatii au trecut la treaba si au intabulat parte din ele, aproape 2.000.

Operatiunea s-a oprit insa. Motivul? Putin peste 1.300 de pozitii – din totalul de 4.806 gasite de Curtea de Conturi care ar trebui intabulate pana in decembrie – nu se preteaza a avea Carte Funciara. Ar costa prea mult, spune viceprimarul Traian Stoia.

Potrivit reprezentantilor Directiei de Patrimoniu din cadrul Primariei Timisoara, intabularea unei singure pozitii ar costa 1.600 de lei. Or, nu merita sa fie cheltuiti atatia bani pentru niste drumuri, la un simplu calcul: un total de 2,1 milioane de lei. Asta inseamna aproape 500.000 de euro.

„Avem un termen de la Curtea de Conturi sa facem anumite lucruri in decursul anului 2013. Trebuie sa finalizam inventarierea pentru anul 2013 a ceea ce nu s-a finalizat in decursul mai multor mandate. De exemplu, pana la 30 noiembrie trebuie sa finalizam inventarierea pe anul 2013, pentru ca acest raport sa poata fi valorificat prin datele sale in decembrie 2013”, a dezvaluit Traian Stoia.

Potrivit edilului, Curtea de Conturi a gasit 4.806 de cladiri si terenuri neintabulate la Timisoara. Acestea trebuie aduse cat mai rapid in legalitate, iar pentru asta e nevoie de bani. Au fost deja intabulate aproape 2.000 de pozitii, iar operatiunea s-a oprit momentan, pentru ca nu se justifica sa cheltuim o caruta de bani ca sa intabulam drumuri pietruite si canale.

„Avem 4.806 pozitii, terenuri si cladiri, care trebuiesc puse in legalitate. Dintre acestea, aproape 2.000 au fost intabulate, iar pentru un numar de 1.321 care reprezinta canale si drumuri de exploatare pietruite nu se justifica cheltuirea de bani publici pentru identificarea si intabularea cu numar topo si Carte Funciara. Noi, la aceste 1.321 le-am identificat un numar cadastral si le inregistram cu o valoare simbolica, avand in vedere ca in momentul in care terenul sau imobilul poate fi cuprins intr-un proiect, putem sa-i facem evaluarea si sa-l prindem in acte cu valoarea corecta. Practic, mai avem in jur de 800 de asemenea imobile care la sfarsitul saptamanii viitoare vor fi rezolvate din punct de vedere a ceea ce ni s-a cerut de catre Curtea de Conturi”, a explicat viceprimarul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Taxele incasate de Cartea funciara constituie venituri la bugetul central sau la bugetul local?