Caldura si lumina din gunoaie la Timisoara! Liber la ridicarea incineratorului de deseuri, in Calea Sagului! Cand va fi gata si cat costa

TIMISOARA. Caldura din gunoaie pentru timisoreni. In sfarsit s-a finalizat licitatia pentru proiectarea si executia unei centrale de ardere a deseurilor combustibile, adica energetice, proiect in valoare de 66 de milioane de euro, transmit reprezentantii Primariei Timisoara. Banii sunt luati prin Credit Furnizor, iar Primaria Timisoara garanteaza.

CITESTE SI: Paranoia lui Robu! Primarul Timisoarei cere SRI sa verifice ‘ce se ascunde’ in spatele licitatiei contestate, pentru incineratorul de deseuri

Proiectul este unul mai vechi si abia acum va fi pus in practica. Va reamintim ca primarul Nicolae Robu anuntase, in luna mai a acestui an, ca sunt probleme cu licitatia si ca anumite firme ii pun bete in roate. Pe atunci cerea public ajutorul Serviciului Roman de Informatii.

Iata ca, in sfarsit, licitatia este gata, asa ca peste 2 ani, caloriferele timisorenilor vor dudui cu ajutorul… gunoaielor combustibile. Adica a acelor gunoaie care sunt colectate de Retim si raman dupa sortare, dupa ce pun deoparte toate deseurile reciclabile.

Contractul de proiectare si executie, in valoare de 66 de milioane de euro, cu tot cu TVA, a fost semnat vineri la Primaria Timisoara. Centrala va fi in construita in 2 ani de la data validarii acestui contract, pe un teren de langa CET Sud, vizavi de o statie a Retim. Firma constructoare este SC Romelectro SA.

„Investitia este prima de acest fel din Romania si vizeaza arderea deseurilor si obtinerea de energie termica si electrica. Energia termica va fi folosita in sistemul actual de distributie al orasului, pe cand energia electrica rezultata va fi vanduta sistemului energetic national, iar banii astfel obtinuti vor constitui subventie la factura de energie termica”, spun reprezentantii Directiei de Comunicare din cadrul Primariei Timisoara.

Asadar, caldura obtinuta din incineratorul de deseuri se duce in caloriferele timisorenilor, iar energia electrica va fi vanduta.

„Viitoarea centrala va folosi combustibil ecologic si va asigura 15% din energia termica necesara orasului, totodata reducand costul de productie al energiei termice„, apreciaza directorul Colterm, Petrica Pampu.

Societatea care o finanteaza, IRE, adica International Recycling Energy, a fost constituita in 2011 si are ca actionari Raroma Service AG – Elvetia – 49%, Consiliul Local Timisoara – 31% si Colterm – 20%.

Practic, o parte din deseurile de la statia de sortare a Retim vor merge la crematoriul de gunoaie, care se va ridica langa CET Sud. Primaria Timisoara pune la dispozitie terenul si utilitatile si garanteaza bancii luate de IRE creditul necesar. Asadar, deseurile se impart la statia de sortare a Retim. Cele cu putere calorica vor fi compostate si trimise la incinerator, iar cele care raman vor fi depozitate la deponeul de la Ghizela.

In luna februarie a acestui an, primarul Timisoarei dadea asigurari ca construirea acestui incinerator duce la scaderea pretului la gigacalorie.

„Cam dupa 2 ani se vor vedea efectele. Imediat ce intra in functiune, va produce luna de luna si, la primul an fiscal, dividendele primariei ar fi directionate ca subventie la gigacalorie, iar pe parcursul functionarii, agentul termic obtinut ar contribui si el la scaderea pretului gigacaloriei. Cand vorbim de scaderea pretului la gigacalorie avem in vedere pastrarea pretului gazului, a pretului carbunelui la nivelul de acum. Atunci, fata de cat costa gigacaloria in aceste conditii, noi putem sa realizam o scadere de pana la 25%, din masurile pe care putem sa le luam noi. Daca se va dubla pretul la gaz, la carbune, <Doamne, fereste!>, evident ca eu n-am cum sa reduc pretul la gigacalorie. Prin masurile noastre, noul pret ar fi si el mai redus”, spunea atunci primarul.

Daca in trecut erau discutii ca de noul incinerator nu vor beneficia chiar toti timisorenii, ci doar cei care locuiesc in Calea Sagului, edilul sef al orasului da asigurari ca toti timisorenii vor avea de castigat de pe urma investitiei.

„De beneficiile acestor realizari vor profita toti timisorenii, in mod egal. Nu este corect sa facem discriminari in functie de zona in care unii sau altii locuiesc. Cata apa calda se va obtine vom vedea si, desigur, ca vom incerca sa folosim cat mai bine tot ce rezulta din acest proces de incinerare. Nu fac angajamente de gratuitati, nici de procente de reducere, pentru ca, deocamdata nu stim, dar prin masuri multiple se poate aduce la acea reducere de 25%, insa in cativa ani, nu exista o masura luata astazi si care maine sa poate aduce o asemenea reducere”, completa atunci Nicolae Robu.

Initial, pretul estimat pentru proiectarea si construirea centralei era de 80 de milioane de euro. Iata ca in urma licitatiei a scazut la 66 de milioane de euro.

CITESTE SI:

Primarul Robu promite din nou gigacalorie mai ieftina, conditionat. Construieste incinerator de deseuri, cu peste 80 de milioane de euro

Timisorenii se vor incalzi in doi ani de la gunoaie! Alesii locali au aprobat infiintarea unei noi societati care se va ocupa de furnizarea de energie prin incinerarea deseurilor!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.