Descoperiri arheologice importante in Piata Libertatii si Piata Sf Gheorghe din Timisoara. Cum vor fi puse in valoare

TIMISOARA. Mai multe descoperiri arheologice au fost facute in Piata Libertatii si in Piata Sfantul Gheorghe, in cadrul proiectului de amenajare a centrului istoric. Toate acestea vor fi puse in valoare de specialisti.

Arheologii din Timisoara, care lucreaza pe santierul din Piata Libertatii, acolo unde se fac lucrari de reamenajare a centrului istoric, au descoperit peretii unei bai turcesti, un sistem de canalizare, postamentul unei statui, dar si obiecte din perioada ocupatiei otomane.

Arheologul Dorel Miclea, cel care conduce santierul arheologic din Piata Libertatii, din Timisoara, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro ca pana in acest moment, cea mai importanta descoperire este reprezentata de zidurile unei cladiri care ar putea fi o baie turceasca.

In coltul de nord-est al pietei s-au descoperit zidurile unei cladiri, probabil vorbim de baile turcesti. Cladirea are mai multe incaperi, pavate cu dale de caramida, unele dintre incaperi fiind hexagonale. Se vad urmele unor pilastri, probabil sustineau acoperisul, precum si blocuri mari de piatra ce se aflau probabil la intrarea in cladirea principala”, a declarat Dorel Miclea.

Arheologul a explicat ca deocamdata nu se stie ce suprafata are cladirea descoperita, deoarece sapaturile nu s-au finalizat.

Inca nu stim ce suprafata are cladirea deoarece o parte buna din aceasta cladire se afla sub pavimentul actualei strazi Lucian Blaga. Tot acest sector va fi dezgolit in curand, probabil in urmatoarea saptamana, in functie de constructor, cum isi coordoneaza lucrarile”, a mai declarat arheologul.

In zona centrala a Pietei Libertatii a fost descoperit postamentul Monumentului Coloana Fidelitatii care acum se afla in Cimitirul Eroilor Catolic din municipiu.

De asemenea, in latura estica a aceleiasi piete se afla un sistem de canalizare construit in perioada de ocupatie austriaca, adica inainte de anul 1552.

In latura de est a a pietei, langa Biblioteca Judeteana Timis a iesit un canal austriac de caramida, astazi dezafectat. De fapt el a fost dezafectat inca de prin 1902-1906, cand Stan Vidrighin a realizat noul sistem din beton, de canalizare al Timisoarei si cand vechiul sistem a fost abandonat. Vom vedea ce se va intampla cu acest sant, daca va fi sau nu pus in valoare, dupa consultarea Comisiei Nationale de Arheologie de la Bucuresti”, a mai spus Micle.

Tot in Piata Libertatii au iesit la iveala si urmele unor locuinte care fusesera incendiate.

In alte cateva puncte au iesit urmele unor locuinte medievale, ne-am dat seama dupa urmele de arsura si de chirpica ramasa, dar aici inca nu s-au facut sapaturi arheologice propriu-zise, deoarece trebuie sa lucram si noi etapizat. Oricum, se cunostea foarte putin de Piata Libertatii pentru ca nu s-au mai facut sapaturi arheologice pana in acest moment, este un prilej unic de a ne cunoaste istoria orasului”, a mai precizat arheologul.

Micle a mai spus ca in aceasta piata au fost gasite si diferite obiecte din perioada ocupatiei otomane, de dupa anul 1552, printre care obiecte de ceramica, conducte, pipe.

Am gasit foarte multa ceramica, in special turceasca, pipe turcesti, strachini, fragmente de caramizi, de conducte datand din acea perioada, ceea ce ne face sa credem ca intr-adevar suntem in apropierea unei bai turcesti, alte fragmente, blocuri de piatra fasonate, fragmente de oase, in special de animale consumate. Pana in acest moment nu am gasit morminte sau lucruri care tin de ritual, ci doar de habitat, de locuire propriu-zisa”, a mai spus Micle.

Arheologii mai cred ca in timpul ocupatiei austrece aici a fost amenajata o piata, deoarce nu au fost gasite urme ale unor cladiri din acea epoca.

Monumentul din centrul pietei si in latura de vest, un postament, banuim de la o fantana publica, ne face sa credem ca imediat dupa ocupatia austriaca tot acest perimetru a fost amenajat ca piata de catre inginerii si arhitectii austrieci, ceea ce face sa nu gasim aici urmele unor cladiri din perioada respectiva”, a spus Micle.

Potrivit arheologului, toate aceste descoperiri ar putea fi puse in valoare, in urma amenajarii pietei, in cadrul proiectului de reamenajare a centrului istoric. Deocamdata se cauta solutii.

Una dintre solutii este ca pavimentul pietei in locuirle unde se afla, de exemplu, zidurile baii turcesti, sa fie accentuat prin pavele mai inchise la culoare, iar deasupra sa existe placute care anunta descoperirea arheologica.

Este foarte posibil sa fie conservate aceste descoperiri. De exemplu, pentru postamentul Monumentului Fidelitatii sau a bailor turcesti, chiar daca nu se vor scoate la suprafata, ele fiind adanc, in sol, se pot face decupaje in pavimentul pietei astfel incat sa contureze pozitia exacta a acestor cladiri si se pot pune placute care sa mentioneze exact ce observa la suprafata pavimentului”, a explicat Micle.

Pe santierul din Piata Sfantul Gheorghe din Timisoara, deschis tot pentru reamenajarea centrului istoric al Timisoarei a fost descoperit, pana acum, un cimitir turcesc, in total fiind scoase la lumina aproximativ 30 de schelete omenesti.

Arheologul care coordoneaza santierul arheologic din aceasta piata, Florin Drasovean, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro ca au fost descoperite si zidurile unor locuinte, insa arheologii vor incepe sa sape in aceasta zona incepand de saptamana viitoare.

Am gasit zidurile unor locuinte, deocamdata nu stim de cand sunt, din ce perioada, probabil de luni ne vom concentra cu lucrarile acolo”, a declarat Florin Drasovean.

Tot in Piata Sfantul Gheorghe au fost descoperite si zidurile unei biserici.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Micle si Crasovean ar trebui sa sape nu numai in pamant ci si in biblioteci,documente,istorie! Se stie de zeci de ani ca,in zona centrala,sub actuala arhitectura,SE AFLA INCA UN ORAS(daca-l pot numi asa) !Foarte slabi,nedocumentati,imitatiile astea de ,,arheologi” ! Rusinos pt.tagma pe care o reprezinta !!!

  2. Dupa parerea mea , osemintele descoperite in Piata Sf. Gheorghe , nu sunt din perioada turceasca , ci din cea austriaca , de la inceputul sec . 18 . Succes si multumiri arheologilor !

    • Pai le poate spune foarte usor inventarul daca sunt musulmani sau crestini. Oricum ce e sigur e ca erau ciumati.

  3. Pai ce punere in valoare a vestigiilor mai e si asta? „Decupaje in pavimentul pietei astfel incat sa contureze pozitia exacta a acestor cladiri si se pot pune placute” Faceti la fel ca inteligentii de la Alba Iulia care au facut doar un „sotron” pe asfalt in locul unde era ditamai templul lui Issis. Macar in Sf. Gh, biserica-moschee, sa fie pastrata.