In caz de dezastru, nici 5% dintre timisoreni nu ar incapea in adaposturile civile din oras. Iata lista completa a buncarelor din Timisoara! FOTO!

TIMISOARA. Cladiri facute una cu pamantul, pereti prabusiti peste oameni, drumuri surpate, strazi distruse, incendii de  nestapanit. Pe scurt, o imagine de cosmar ce se poate petrece oricand in realitate. Vorbim aici despre un dezastru care s-ar putea abate asupra Timisoarei in cazul unui cutremur devastator care ar lovi zona sau chiar in situatia unui atac aerian, in vremuri teribile de razboi.

Unde fugim din calea unui asemenea prapad? Unde ne adapostim?

In Timisoara sunt 81 de buncare, sau adaposturi de protectie civila, amenajate inainte de Revolutie, care, teoretic, se pot folosi in cazul unei catastrofe nimicitoare ce ar transforma orasul in ruina.

La cele 81 de refugii din blocuri si imobile vechi  se adauga alte numai cateva zeci construite in unele cladiri noi, private, care au destinatari foarte precisi: angajati sau proprietari.

Din pacate sunt insuficiente si neintretinute in majoritatea cazurilor.

Foto: Virgil Simonescu

Dezastrul de dupa dezastru: Mai putin de 5% din timisoreni ar avea unde sa se ascunda, la loc sigur, in  caz de calamitate!

Populatia Timisoarei este de 320.000 de locuitori. In cazul unui seism violent, de exemplu, sau in cazul unui razboi, doar aproximativ cinci la suta din populatia orasului s-ar putea adaposti in buncarele existente.

Asadar, avem 320.000 de locuitori, dintre care 13.310 ar putea incapea in cele 81 de adaposturi publice din Timisoara, destinate tuturor oamenilor. VEZI MAI JOS LISTA COMPLETA A BUNCARELOR DIN TIMISOARA UNDE TE POTI ADAPOSTI!

Aceste adaposturi sau buncare nu sunt altceva decat subsolurile blocurilor, care adesea sunt folosite drept boxe sau pivnite. Oamenii isi tin in ele bicicletele, muraturile, carnatii ori  obiecte trebuincioase in casa ceva mai rar. Nimeni nu-i impiedica  sa le foloseasca.

Legea prevede ca aceste spatii sa fie folosite si pentru alte destinatii cu conditia ca in 48 de ore sa poata deveni adapost. Aceste incaperi trebuie sa aiba usi de acces, ventilatie. Nu au caracter secret, numai ca majoritatea nu sunt intretinute„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro fostul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Banat”, Mihai Benga, proaspat iesit la pensie, in grija caruia au figurat ani la randul aceste spatii.

Periodic, inspectori de la ISU „Banat” verifica aceste incaperi, daca sunt intretinute si daca respecta toate normele.

Unde sunt cele mai mari adaposturi pentru populatie din Timisoara?

Cele mai incapatoare adaposturi din Timisoara se afla pe strada Bradului nr.6 (420 de locuri), strada Daliei nr. 2 (400 de locuri) si strada Versului (320 de locuri).

La polul opus, pe strada M. Eminescu, la nr 20, si pe strada Odobescu, la nr 71, sunt cele mai mici buncare, care pot adaposti pana la 75 de persoane.

Cum recunoastem buncarele?

Locurile care sunt prevazute cu adaposturi special construite pentru populatie sunt, cel putin teoretic, foarte usor de recunoscut. De regula, pe cladirile dotate cu astfel de spatii se poate vedea un semn.

Pe fatada imobilului, vizibil, ar trebui sa fie inscrisa litera „A” care este incercuita, semn ca acolo exista un adapost.  Oricine poate intra in aceste locuri, daca se intampla o nenorocire, in caz de dezastru natural ori bombardamente.

Cu toate acestea, sunt unele institutii care au prevazute in constructii aceste buncare, insa nu au pe fatada cladirii insemnul care anunta existenta adapostului, deoarece aici se pot duce doar angajatii.

Aceste buncare, construite in cladirile noi ale institutiilor sunt niste incaperi, la subsol, prevazute cu o usa metalica, grea, facuta special pentru acestea, iar in interior au ventilatie si curent electric. Sunt dotate cu prize si cu corpuri de iluminat functionale. In unele situatii, exista si piese de mobilier sumar si chiar provizii de hrana.

De asemenea, au pe peretele opus intrarii principale o asa- zisa „gura de evacuare”. Practic, e o trapa ce poate fi deschisa catre un tunel in care incape cu usurinta un om obisnuit de statura medie. Pe aici pot fi evacuate persoanele din adapost, in cazul in care usa principala este blocata, din diferite motive.

Consiliul Judetean Timis are un buncar de 400 de metri patrati, pentru comandamentul de urgenta!

Corpul de cladire nou al Consiliului Judetean Timis, construit relativ recent, este prevazut cu un adapost, insa aici nu va avea acces populatia Timisoarei, ci doar cei care conduc judetul. Acestia, in caz de dezastru vor forma o celula de criza care va functiona tocmai in acest adapost.

Adapostul de la Palatul Administrativ, in caz de calamitate, ii va adaposti pe cei din Comandamentul pentru Situatii de Urgenta, pe cei care conduc judetul si care, in aceste momente de cumpana, vor lua decizii„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta  „Banat”, Lucian Mihoc.

Buncarul de la Palatul Administrativ are aproximativ 400 de metri patrati si este construit din beton si otel. Cei care se adapostesc aici pot sta si cateva luni bune, avand in vedere sistemul performant de ventilatie. Pana la 220 de persoane pot trai sta aici.

Desi capacitatea adapostului de la Consiliul Judetean Timis este de 220 de persoane, aici vor intra, in caz de calamitate, cu prioritate,  34 de oameni. Este vorba de cei care formeaza Comandamanetul pentru Situatii de Urgenta Timis.

Cei 34 sunt urmatorii: prefectul Eugen Dogariu (presedinte), presedintele CJ Timis, Titu Bojin (vicepresedinte), subprefectul Liliana Onet, seful ISU Lucian Mihoc, primarul Nicolae Robu, directorul Directiei economice a CJ Timis, Marcel Marcu, seful IPJ Sorin Muntean, seful Inspectoratului de Jandarmi Doru Covaciu, seful Politiei de Frontiera, Ion Mirescu, comandantul Brigazii 18 Infanterie, Gheorghe Simina, seful STPS, Ilie Florea, loctiitorul comandantului Directiei Judetene de Informatii Timis, Vlad Cristian, seful STS Timis, Adrian Barbu, comandantul Gruparii Mobile de Jandarmi, Alexandru Sarca, directorul Apele Romane Banat Luci Ervin, seful ANIF, Adrian Pau, seful ISJ Cornel Petroman, directorul DSP, Horia Vermesan, directorul Directiei pentru Agricultura Doru Petanec, directorul DSV Adrian Popa, Directorul DRDP Ioan Ambrus, directorul CFR Exploatare Mircea Benec, Inginerul-sef de la Enel Adrian Pop, directorul Directiei Regionale in Constructii Ion Constantin, directorul E.On Gaz Timisoara Adrian Popescu, directorul DGFP Timis, Constantin Tudor, directorul Directiei de Mediu Mihai Cepeha, directorul de la Garda de Mediu Mariana Lorinczi, directorul de la Inspectoratul Silvic Aristotel Visoiu, directorul Directiei Silvice Nicusor Tatu, directorul Centrului Meteorologic Silvia Barbu, directorul de la Ambulanta Iancu Leonida, Directorul Directiei Drumuri din CJT, Mirel Gheorghe si directorul Aeroportului, Dan Idolu.

Un astfel de adapost se poate gasi si la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Banat.

Este un punct de comanda la sediul ISU, i se mai spune si adapost atomic ca urmare a rezistentei„, a dezvaluit pentru opiniatimisoarei.ro fostul sef al ISU, Mihai Benga.

Avem un buncar pentru aproximativ 30 de persoane la Universitatea Ioan Slavici

Un astfel de buncar adaposteste si cladirea cea noua a Universitatii Ioan Slavici din Timisoara, de pe strada Prof. Dr. Aurel Paunescu Podeanu. Cladirea este situata nu departe de Stadionul Dan Paltinisanu si inca nu a fost inaugurata.

Initial, in planurile cladirii nu a fost prevazut acest adapost, insa constructorii au recomandat proprietarilor sa amenajeze si un buncar la subsol.

Adapostul are 31,60 de metri patrati si o inaltime de 2,33 metri. Pe jos are gresie si este prevazut cu ventilatie si energie electrica„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro Florin Balcu, director tehnic.

La fel ca orice alt buncar construit intr-o cladire noua, are si acesta gura de evacuare, cu trapa aferenta.

De regula, constructorii sfatuiasc proprietarii cladirilor noi sa prevada in planuri si cate un astfel de adapost pentru situatii de urgenta. In perioada de dupa Revolutie au  construit totusi putine buncare la subsolurile blocurilor noi ori la institutii.

VEZI MAI JOS LISTA CU TOATE CELE 81 DE ADAPOSTURI PUBLICE DIN TIMISOARA!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.