Vrei sa adopti un caine la distanta? Iata la cat ajunge taxa, lunar, la Timisoara. Pot incepe legal eutanasierile

TIMISOARA. Niciun caine maidanez nu a fost eutanasiat la Timisoara conform noii legi. Reprezentantii Primariei Timisoara tot amana momentul, iar acum stabilesc si taxele pentru adoptia la distanta: aproximativ 80 de euro, lunar, la care se adauga si 250 de lei, taxe de microcipare si sterilizare.

Potrivit proiectului de hotarare care intra marti in atentia consilierilor locali, Primaria nu subventioneaza adoptia la distanta, asa ca iubitorii de animale care vor sa adopte un catel trebuie sa achite taxele pe care societatea de ecarisaj le cheltuie zilnic cu cateii fara stapan.

„Inca nu am inceput eutanasierile, este liniste din partea Primariei Timisoara. Trebuie sa vina un imputernicit al primarului sa inceapa. Incepe sa ne fie tot mai greu, pentru ca noi pana acum sterilizam si faceam intoarcerea in teritoriu a cainilor, dar din decembrie n-am mai facut asta. Speram ca zilele acestea se va da o directie in care sa mergem, asteptam”, a spus, pentru opiniatimisoarei.ro, Ionel Puscas, seful Danyflor.

„Cheltuielile de intretinere pentru un caine adoptat la distanta, din adapostul gestionat de operatorul serviciilor de gestiune a cainilor fara stapan, situat pe raza comunei Sag, sunt in cuantum de 11,57 lei cu TVA inclusa, suma care cuprinde cazarea cainelui fara stapan – 3,35 lei fara TVA/zi, asigurarea hranei zilnice a cainilor aflati in adaposturi – 4,79 lei fara TVA/zi si intretinerea sanitar-veterinara – 1,19 lei fara TVA/zi. La aceste sume se vor adauga, dupa caz, urmatoarele elemente de cost, care urmeaza sa fie suportate de proprietarii care adopta la distanta cainele: identificarea prin metoda implantarii de microcip electronic si realizarea unei baze de date, daca este cazul – 57,97 lei cu TVA, operatiunile de sterilizare chirurgicala, daca este cazul, prin ovario-histeroctomia femelei – 158,36 lei cu TVA, respectiv orhidectomia, castrarea exemplarului mascul – 131,36 lei cu TVA inclus, precum si ingrijirea post-operatorie dupa sterilizare, daca este cazul – 38,66 lei cu TVA”, se arata in proiectul de hotarare.

Iubitorii de animale care se hotarasc totusi sa adopte un catel de la adapostul Timisoarei trebuie sa semneze declaratii pentru adoptie la distanta. Acestea vor fi facute publice pe pagina de internet danyflor.ro, dar si pe site-ul Primariei Timisoara. Societatea de ecarisaj plateste serviciile de deparazitare, vaccinare antirabica obligatorie si examinare medicala, se mai arata in proiectul de hotarare.

Timisorenii care decid sa adopte un caine la distanta trebuie sa plateasca acele cheltuieli de intretinere pentru 30 de zile, in prima faza. Danyflor va deschide un cont in lei, dar si in euro, iar luna de luna trebuie sa prezinte un raport conducerii Primariei Timisoara.

Cat trebuie sa plateasca timisorenii care isi pierd cainii, daca-i gasesc la Danyflor?

Totodata, sunt stabilite si preturile de recuperare a cainilor revendicati. Proprietarii care isi pierd cainii ce intre timp ajung la adapostul societatii trebuie sa plateasca bani frumosi ca sa ii duca acasa. Pe langa taxa de 11,57 de lei pe zi pe care Danyflor o cheltuie pentru un caine, se mai platesc, dupa caz, si alte taxe, cum ar fi microciparea – 57,97 lei/caine, sterilizarea, daca este cazul, fiind preturi diferite pentru femele si masculi – 158,36 lei/femele si 131,36 lei/masculi, precum si costurile pentru ingrijirea dupa operatia de sterilizare: 38,66 lei/caine. Cainii trebuie recuperati in 14 zile de la data intrarii in adapost.

Timisorenii pot vizita adapostul pentru caini fara stapan din apropierea comunei Sag zilnic, de luni pana vineri, intre orele 12:00 – 18:00, precum si in zilele de sambata, bilunar, incepand cu prima saptamana a fiecarei luni, intre orele 10:00 – 14:00, atunci cand se organizeaza Targuri de adoptie canina. Duminica, dar si de sarbatorile legale, adapostul este inchis publicului.

Contractul incheiat intre Danyflor si Primaria Timisoara expira in 28 februarie, urmand sa se organizeze o noua licitatie pentru serviciul de ecarisaj.

__________

UPDATE: Liber la eutanasierea cainilor la Timisoara

Alesii locali au aprobat taxele propuse de specialistii Directiei de Mediu. Primarul Nicolae Robu spune ca municipalitatea nu poate propune alte tarife, in vreme ce acestea sunt tarifele stabilite de specialisti.

Oricum, odata cu adoptarea acestei hotarari, s-a intocmit si cadrul legal pentru eutanasierea cainilor. Asadar, animalele care nu sunt adoptate, sunt ucise.

„Noi nu putem sa venim cu alte tarife, pentru ca acei caini care sunt in adaposturi trebuie sa fie ingrijiti. Noi nu avem voie sa alocam fonduri pentru asta in noua legislatie. Totalul costurilor trebuie sa fie acoperit de catre cei care adopta cainii la distanta si atunci apar aceste costuri. Specialistii au facut calculele si au spus ca atat sunt costurile. Acum se poate incepe eutanasierea, fara absolut nicio posibilitate de contestare. Trebuie sa treaca 14 zile de cand cainii au intrat in adapost. De miercuri, cei care doresc sa adopte caini, pot sa o faca. Daca nu sunt adoptati cainii pe care noi ii prindem de pe strazi, inevitabil vor ajunge la eutanasiere, pentru ca nu o sa mai lasam caini pe strazi si nici nu mai alocam fonduri pentru intretinere decat timp de 14 zile”, a explicat Robu.

Consilierii locali s-au plans totusi ca taxa pentru adoptia la distanta este prea mare si ca este descurajatoare.

„In acest pret intra stationarea si hrana cainilor. Nu modificam nimic, normativele ne obliga sa promovam preturile care sunt acum in contract. Vom avea o noua licitatie si vom avea alte preturi”, a explicat Adrian Bere, seful Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.

Oricum, potrivit lui Bere, nu pot fi adoptati decat o parte din cainii din adapost. „Nu pot fi adoptati la distanta decat o treime din numarul cainilor care sunt in adapost. Acum avem autorizati 500 de caini, nu pot fi adoptati mai mult de 166 – 170 de caini”, a conchis Bere.

Proiectul a fost aprobat cu 15 voturi. 7 consilieri au refuzat sa voteze.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. hallo primaria!
    am auzit ca ursii mor de foame in covasna si harghita. ar trebui ca toti cainii maidanezi sa fie prinsi (inclusaiv cei deja existenti la danyflor) si dusi in padurile de acolo. cheltuiala minima iar ursii saracii ar avea mancare din belsug iar noi scapam de javre.