Cum se promoveaza primariile din Timis cu poze din… Austria, pe internet! Site-urile, praf in ochii cetatenilor

TIMIS. Doua treimi dintre primariile din Timis sunt corigente la capitolul pagina de internet, asta desi platesc anual sume frumusele firmelor de gazduire web. Mai mult, unele dintre ele nu au nici acum o pagina functionala, iar, daca o au, aceasta este fie lipsita de informatii, fie neactualizata de ani buni.

Opiniatimisoarei.ro a luat la rand toate site-urile primariilor din judet si a evaluat cat de transparente sunt administratiile locale cand vine vorba de prezenta lor pe internet. Rezultatul? Mai mult de jumatate din site-uri sunt bani aruncati pe fereastra, iar primariile sunt prezente pe internet doar pentru ca le obliga legea.

Paginile sunt facute in graba, doar ca „sa fie acolo”, informatiile sunt vechi de ani de zile, iar aspectul lasa complet de dorit. Comunicarea cu cetatenii este obtuza, informatiile esentiale lipsesc sau sunt ingropate in documente stufoase greu de descifrat pentru oamenii din afara administratiei.

Lipsa de identitate: o comuna timiseana se prezinta lumii cu o fotografie din Austria

In loc sa reprezinte o carte de vizita, aceste site-uri ‘necajite’ dau mai degraba imaginea unei administratii incapabile sa se adapteze la lumea moderna, dar grabita sa mai bifeze o „realizare”.

Doar o mana de primarii au invatat ca se pot folosi de acest instrument pentru a comunica mai bine cu cetatenii, sau chiar pentru a-si vinde imaginea propriei localitati in tara si strainatate.

Foarte putine administratii reusesc sa scoata in evidenta specificul local, sa isi creeze un oarecare „brand” atractiv pentru cei din afara.

Intrebati de ce site-urile localitatilor lor arata cum arata, angajati din diferite primarii ne-au povestit diferite motive care i-ar impiedica pe edili sa acorde mai multa atentie internetului decat o fac acum: de la contracte incheiate de vechea administratie cu firme „neserioase”, la lipsa acuta de personal din administratiile locale, la lipsa de indemanare in utilizarea calculatorului sau de interes. Totusi, toate acestea nu pot fi o scuza, din moment ce o parte din primariile timisene au pagini de internet de toata lauda.

Lipsa de transparenta: pauza la declaratiile de avere, iar hotararile de consilii locale, de negasit

Daca lipsa unui design atractiv mai poate fi trecuta cu vederea, nu la fel se poate spune despre inexistenta informatiilor publice, esentiale atat pentru locuitori, cat si pentru cei interesati sa afle lucruri despre mersul asezarii.

Potrivit calculelor facute de opiniatimisoarei.ro, doar 31% dintre primariile din Timis au afisat pe pagina de internet declaratiile de avere si de interese actualizate ale alesilor. Procentul creste usor, la 45%, daca adaugam declaratiile depuse in 2012, insa mai bine de 50% dintre administratii au ales sa nu publice deloc aceste date, in ultimii ani. Acolo unde ele apar, sunt publicate in mod selectiv (doar anumiti consilieri sau doar primarul) sau nu au mai fost actualizate de ani buni, chiar daca alesii au ramas aceiasi.

Ce hotarari iau alesii in interesul cetatenilor? Doar 34% dintre primariile din Timis publica la zi hotararile luate de Consiliul Local. Peste 60% dintre ele nu le-au publicat deloc sau cu foarte multe omisiuni.

Alta informatie esentiala pentru cetateni este legata de bugetul local. Si la acest capitol, doar 36% au publicat documentul  la 2013, iar cele mai harnice au urcat deja pe site bugetele anului 2014. Insa pentru doua treimi din primarii, modul cum sunt cheltuiti banii publici nu pare a fi o informatie ce merita facuta publica pe internet. Cine are vreo curiozitate, poate face o plimbare pana la primarie…

Confuzie: in ce judet suntem, Timis sau Caras-Severin?

De rasu’ plansu’

Luate la puricat, paginile de internet ale primariilor dezvaluie o sumedenie de ciudatenii, despre care nu stii daca sa… razi sau sa plangi. Bunaoara, site-ul comunei Teremia Mare ne intampina cu o harta a judetului Caras-Severin.

Site-ul orasului Recas este in permanenta constructie, dar asta nu i-a impiedicat pe cei care au conceput partea grafica sa ne prezinte, in loc de imagini cu orasul propriu-zis, un slide-show cu reclame la… Cramele Recas.

La capitolul cultura, site-ul primariei Ohaba Lunga ne informeaza ca „Administratia locala este interesata de infratirea cu un oras din Germania sau Austria”. Nu stim daca afirmatia este categorica sau daca alesii locali de aici s-ar multumi sa se infrateasca barem cu o comuna din alte tari decat cele doua.

Creatorii site-ului primariei Livezile ne iau ochii cu o frumoasa imagine ce se vrea reprezentativa pentru asezare, numai ca ea apartine unei localitati montane din Austria, asta desi Tolvadia noastra este in plin ses, iar diferenta dintre realitatea locala si imaginea prezentata este ca de la cer la pamant.

Ciudatenii, omisiuni, dezinteres

Daca unii trateaza superficial pagina proprie, trebuie spus ca exista primarii care nici acum nu au un website, iar multe dintre ele functioneaza pe platforme mai mari, unde au improvizata o banala pagina de prezentare. Nu am putut consulta site-urile primariilor Becicherecu Mic, Giera,  Ortisoara,  Cheveresu Mare,  Varias, pentru ca acestea NU existau sau nu functionau. Un alt site era spart de hackeri, iar 17 primarii nu aveau un domeniu propriu.

La Tomesti, domeniul primariatomestitm.ro trimite la site-ul neoficial tomesti.ro, plin de informatii culturale, dar complet lipsit de informatii de natura administrativa si de interes cetatenesc.

Despre Topolovatu Mare nu se poate spune ca are un site propriu, aceasta fiind o pagina de prezentare pe site-ul unei companii de investitii. Alte cateva primarii au pagini gazduite in acelasi loc si toate sunt lipsite de informatii.

Desi site-ul primariei Secas are un domeniu propriu si o structura tipizata, nu contine absolut nicio informatie, nici macar numele primarului. Pe alte 5 site-uri nu ne este dat sa aflam macar numele alesilor locali.

Exceptiile pozitive

Trebuie spus ca exista si o mana de primarii care isi fac treaba asa cum trebuie. Lugoj, Jimbolia, Deta, Sannicolau Mare, Giroc, Mosnita Noua sunt cateva dintre cele ce pot fi considerate „fruncea” la capitolul pagina de internet.

Acolo unde exista si oameni competenti si pasionati de localitate in care traiesc, acest lucru se vede imediat din modul in care se prezinta.  Spre exemplu, site-uri ca cel din Tormac sau Stiuca, chiar daca nu exceleaza la capitolul grafica, isi fac onorabil treaba, continand tot ceea ce este esential. Site-ul primariei Nadrag publica nu doar hotararile, ci si procesele verbale ale sedintelor de Consiliul Local, are o strategie a localitatii si multe alte informatii culturale.

Site-urile orasului Lugoj este foarte bine pus la punct, avand o sumedenie de informatii la zi.  La Cenad este foarte bine dezvoltata partea culturala. Sannicolau Mare are sectiunea „Intreaba primarul” unde edilul le raspunde celor care pun intrebari.

Jimbolia are un site foarte bine pus la punct, cu informatii la zi, cu toate hotararile de consiliu local publicate lunar, inclusiv cu minute ale sedintelor. Tot acest site este prietenos si cu strainii, intrucat are o prezentare pe scurt in 5 limbi straine de circulatie internationala. In fine, tururile virtuale la 360 grade sau webcam-ul live de pe acest site, dovedesc ca acolo unde exista vointa se poate face orice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Daca se face un catalog cu „astfel de sate cu imaginea imprumutata” vom intra intr-adevar in „cartea recordurilor”