Moscheea gasita in Piata Sf. Gheorghe si baia turceasca din Piata Libertatii ar putea fi lasate descoperite si puse in valoare in centrul Timisoarei. Ce propun arhitectii? FOTO

TIMISOARA. Se cauta cele mai bune solutii pentru ca valoroasele franturi ale istoriei Timisoarei, scoase la lumina de arheologi in ultimele luni, de cand sapa in centrul orasului, sa poata fi admirate de turistii care vor vizita urbea odata cu incheierea lucrarilor de reabilitare a centrului istoric.

CITESTE SI: Timisoara medievala nu e a pietrei, ci a lemnului. Ce descoperiri arheologice au fost facute in centrul orasului!

CITESTE SI: Cercetarile arheologice din Piata Sf. Gheorghe din Timisoara ar putea fi gata abia in primavara. Aproape 100 de schelete umane au fost gasite!

Printre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice facute recent se numara zidurile unei moschei…. si o baie turceasca. Ramasitele lacasului de cult au fost gasite in Piata Sfantul Gheorghe, iar baia in Piata Libertatii.

Arhitectii se vor sfatui cu arheologii pentru a identifica cea mai buna varianta de punere in valoare a vestigiilor de la mijlocul secolului al 16-lea.

CITESTE SI: Descoperiri arheologice importante in Piata Libertatii si Piata Sf Gheorghe din Timisoara. Cum vor fi puse in valoare


In timpul sapaturilor s-au descoperit ruinele fostei bai turcesti prezenta si in plan terestru. Se va folosi caramida dublu presata si pavele de andezit pentru cercurile gri din Piata Libertatii. Datorita faptului ca in Libertatii s-a descoperit baia, iar in Sf. Gheorghe moscheea este necesar sa le pastram si sa le integram in amenajarea propusa„, a declarat arhitectul Radu Mihailescu.

Arhitectii vor ca ruinele sa ramana la vedere!

O prima varianta avuta pentru reintegrare: pe o suprafata de cca 300 de mp, de forma circulara, ca sa se poata integra usor in desen, am scufundat pardoseala baii turcesti la 50 cm, astfel incat sa poata fi prezentat un fragment din zidurile descoperite. Acestea ar urma sa fie conservate, impermeabilizate pentru a nu fi afectate de conditiile meteo. Pardoseala acestei suprafete ar urma sa fie realizate dintr-un alt material. Impermeabilizare inseamna tratare cu niste substante care pot inchide porii materialului. Exista o gama intreaga de astfel de materiale, italienii sunt cei mai buni specialisti„, a mai precizat arhitectul.

O alta varianta de integrare a ruinelor ar fi cea in care nu s-ar mai produce denivelare pe zona respectiva, ci constructiile descoperite ar fi marcate, in pavaj, printr-un alt material. Proiectul este in lucru si se face impreuna cu echipa de arheologi astfel incat solutia aleasa sa multumeasca pe toata lumea. Eu am propus sa fie descoperite ruinele„, a mai spus Mihailescu.

Asadar, exista doua variante pentru introducerea vestigiilor in Piata Libertatii, insa ideala este prima solutie, ca franturile de bai sa fie descoperite, admirate de toti trecatorii. Solutia preferata ar insemna asadar amenajarea a 300 de metri de ruine.

„Eu as opta pentru prima varianta, respectiv pentru prezentarea zidurilor, dar e de gasit o solutie pentru conservarea materialului arheologic. Dupa ce o perioada indelungata au fost ingropate ruinele, schimbarea mediului le va degrada. Ar fi o suprafata de 300 de metri, scufundata cam la fostul nivel de calcare, astfel incat sa poata fi prezentate ruinele si sa fie integrate in proiectul initial”, ne-a mai declarat Mihailescu.

Zidurile moscheii din Piata Sf. Gheorghe, integrate intr-un amfiteatru

Cat despre Piata Sf. Gheorghe, proiectul presupune amenajarea unui amfiteatru in mijlocul pietei, iar moscheea descoperita sa fie cumva integrata in acest amfiteatru.

„In cazul Pietei Sf. Gheorghe este o cu totul alta abordare. Piata Sf. Gheorghe constituie, la nivelul orasului vechi, un fel de vestibul de intrare in acest tesut istoric al orasului, asta resimte pietonul. Am incercat sa extind suprafata traditionala a pietei pana spre latura de nord. In zona vechiului scuar am propus realizarea unui amfiteatru, un spatiu destinat pentru diferite evenimente urbane. Vor fi cate 4 si 5 gradene in aceasta zona. Fundatiile bisericii vor fi integrate in acest amfiteatru, proiectarea necesita o abordare mai complicata decat in cazul Pietei Libertatii”, a raspuns arhitectul.

Piata Libertatii nu era gandita bine initial, insa proiectul pune in evidenta mult mai bine cladirile istorice din jurul acesteia.

„Initial, piata a fost tratata ca una exclusiv pietonala, s-a dorit recuperarea spatialitatii baroce pe care o are. Acest lucru era cumva deranjat de desenul circulatiilor pietonale, care au preluat directia tramvaiului ce circula prin aceasta piata pana la sfarsitului anului 1980. S-a operat o modificare radicala, s-au desfiintat zonele carosabile si zonele de circulatie pietonala, totul este la acelasi nivel. Cele 4 fronturi ale pietei sunt unificiate de aceasta pardoseala. Este facuta in unde concentrice pentru a accentua prezenta dominanta a monumentului baroc care intra intr-o relatie speciala cu poralul vechii primarii”, a conchis Radu Mihailescu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. m-aş mira ca UE să ne lase banii când schimbăm proiectul din mers…

  2. Nicio grija, o sa plateasca Arabia Saudita totul cand aud sauditii de conservarea unei moschei.

  3. S-a gasit un mare rahat.
    Propun sa daramam tot orasul ca sa scoatem ruinele si sa reconstruim orasul mai acana.
    Sau macar sa facem studiile de fezabilitate pentru asta….