Universitatea Politehnica din Timisoara, trecutul Banatului si istoria unei cladiri emblematice pentru oras

Fundatia Politehnica si Universitatea Politehnica Timisoara au organizat  un colocviu dedicat evocarii evenimentelor petrecute in Palatul Lloyd (actualmente Rectoratul Universitatii Politehnica Timisoara) in perioada primului razboi mondial, de la debutul caruia se implinesc 100 de ani.

In cadrul manifestarii, gazduita in Sala Mare a Senatului Universitatii Politehnica din Timisoara, istoricul Vasile Dudas a adus in prim-plan momente inedite din acei ani decisivi pentru soarta Banatului.

Istoricul a prezentat un tablou amanuntit si admirabil documentat al Banatului in perioada imediat urmatoare primului razboi mondial, o perioada dificila pentru tinut, dar in care cuvantul locuitorilor a fost ascultat la cele mai inalte niveluri ale puterii si diplomatiei mondiale.

Un moment deosebit de important pentru istoria Romaniei, cel in care reprezentantii populatiei Banatului au avut ocazia sa-si spuna parerea in legatura cu apartenenta provinciei istorice, a fost gazduit chiar de actuala Sala a Senatului Universitatii Politehnica din Timisoara.

“Palatul Lloyd este una dintre cele mai reprezentative cladiri ale orasului nostru. Expunerea s-a referit doar la perioada primului razboi mondial. In aceasta cladire s-au derulat evenimente foarte importante legate de orasul nostru. O comisie americana a sosit in 1919, chiar in ziua de 19 februarie, in aceasta sala. Au fost convocati reprezentantii tuturor nationalitatilor din zona si, in baza datelor constatate, a facut o informare corecta la Conferinta de Pace iar marile puteri ale Antantei au tinut cont de aceste recomandari si de situatia intalnita aici. Este vorba despre faptul ca populatia majoritara a Banatului o constituiau romanii.” a spus istoricul Vasile Dudas.

Au fost analizate conditiile economice, sociale, culturale si politice din acele vremuri, precum si modul in care fiecare minoritate din Banat si-a spus cuvantul in privinta apartenentei teritoriale a acestuia.

Mesajul transmis de organizatori este legat de istoria Banatului dar si de rolul pe care acesta trebuie sa-l joace, in continuare, in soarta Romaniei.

“Mesajul acestei intalniri este foarte simplu: 19 februarie. Acum sunt 95 de ani de la evenimentul petrecut in aceasta sala, peste 5 ani vor fi 100. Mesajul a fost ca si marile  puteri au catadixit sa coboare la Timisoara, sa intrebe localnicii: “Fratilor, voi ce vreti?”. Astazi sala este a Politehnicii, in acest sens, legat  de mesajul 19 februarie, este mesajul Politehnicii. Cred ca este cazul sa fie intrebata si Timisoara, si Politehnica ce vor …” a subliniat Prof. Univ. Dr. Ing. Ivan Bogdanov, presedintele Fundatiei Politehnica.

Totodata, colocviul a fost destinat tuturor celor care vor sa afle mai mult despre istoria Banatului si a Timisoarei.

“Datoria noastra este sa venim in intampinarea iubitorilor de istorie, a celor care doresc sa cunoasca trecutul orasului nostru, de a aminti aceste evenimente care au marcat istoria orasului.” a afirmat istoricul Vasile Dudas.

Cei prezenti in sala au avut ocazia sa completeze informatiile prezentate, sa-si spuna parerea despre evenimet si sa adreseze intrebari.

Istoricul Vasile Dudas doreste ca aceeasi sala care a adapostit momente istorice pentru Banat sa gazduiasca si lansarea unei viitoare lucrari care ii apartine.

“M-ar onora foarte mult ca lucrarea pe care o am sub tipar, intitulata “Banatul in anii primului razboi mondial” sa am prilejul sa o lansez in aceasta sala”. a mai spus el

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Toate aceste minunate cladiri,aflate in vecinatatea viitorului pasaj,peste cativa ani vor fi doar amintiri…