Presedinta Curtii de Apel Timisoara, Lidia Barac, sustine ca magistratii trebuie protejati in fata atacurilor din presa chiar si cu condamnari la inchisoare

TIMISOARA. In timp ce proiectul de lege privind abrogarea articolului 276 din Noul Cod Penal, ce prevede condamnarea la inchisoare a tuturor persoanele care fac presiuni asupra magistratilor in timpul instrumentarii unei cauze, a trecut de Parlament si se asteapta promulgarea din partea presedintelui tarii, presedinta Curtii de Apel Timisoara, Lidia Barac, spune ca acest articol ce atenteaza la libertatea de expresie ar fi trebuit sa ramana in legislatia romaneasca.

“Nu este vorba despre limitarea dreptului la libera expresie, ci despre protejarea imaginii judecatorilor si procurorilor in fata atacurilor nejustificate venite din partea oricarei persoane. Articolul nu are ca subiect activ jurnalistul, de aceea nu inteleg campania din media prin care s-a cerut abrogarea, ci orice persoana care face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea vreunei infractiuni sau abateri de catre magistratii angajati in solutionarea unui caz. Este o infractiune foarte greu de probat de catre procurori, de aceea ar fi trebuit sa fie pastrata in legislatia romaneasca. In tari cu o democratie avansata, cu ar fi Anglia, Olanda sau tarile nordice, legislatia penala apara reputatia magistratilor! Nu inteleg de ce sa nu fie adoptata si in Romania!”, a declarat judecatoarea Lidia Barac cu ocazia bilantului Curtii de Apel Timisoara pe anul 2013.

Pe de alta parte, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Adrian Bordea, prezent la sedinta de bilant a instantei banatene, spune ca este de acord cu abrogarea articolului 276 din Noul Cod Penal.

“Jurnalistii trebuie sa aiba voie sa critice judecatorii si actul de justitie! Chiar si daca emit judecati de valoare false, critica fara sa aiba dreptate, trebuie lasati sa-si faca meseria! Singura mea pretentie e ca atunci cand gresesc flagrant, sa-si ceara scuze! Nu trebuie cenzurata libertatea de exprimare, chiar daca articolul de lege se refera la orice persoana, nu doar la presa. Sigur, magistratii au la dispozitie cererea de aparare a reputatiei profesionale, dar aceasta procedura reprezinta o slaba consolare, cata vreme noi votam in CSM pentru apararea reputatiei profesionale a unui coleg, dar mass-media nu este obligata sa mediatizeze decizia”, a precizat presedintele CSM, subliniind faptul ca nu este de acord cu modul in care unii magistrati au fost linsati public la anumite posturi TV.

Conform articolului 276 CP, fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda…

In aceste zile se asteapta decizia presedintelui Traian Basescu, care poate sa se opuna abrogarii din Noul Cod Penal a articolului referitor la protejarea reputatiei magistratilor…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. zau? asa sa va judece si pe voi Dumnezeu,judecatori corupti…cum a-ti judecat voi in cazul angajatilor de la Directia Fiscala,serviciile de Inspectie Fiscala,care in procesul intentat de sindicatul din Primaria Timisoara,angajatii dati afara de la Primarie si Politia Locala castiga,iar cei de la Inspectia Fiscala pierd procesul…desi era acelasi dosar si aceeasi cauza…iar in procesele individuale au pierdut toti de la Inspectie Fiscala…ba mai mult…Curtea de Apel bate campii pe pagini intregi in sentinte,fara ca macar sa combata ceva…au dat sentintele din burta ! Rusine !

  2. Vreti sa fiti aparati? Chiar voi, magistratii care ati nenorocit si nenorociti mai departe cetatenii Timisoarei! Merita ca toti sa fie schimbati din functii! DNA-ul ar trebui sa verifice toti magistratii: averile
    lor, reclamatii, cazuri dubioase,etc.