Vechile alei care duceau la Domul din Piata Unirii, descoperite de arheologi. Ce ‘comori’ s-au mai gasit in cea mai frumoasa piata din Timisoara

TIMISOARA. Piata Unirii este o adevarata comoara pentru arheologi. In urma sapaturilor pentru reabilitarea zonei istorice a orasului, ei spera sa gaseasca acolo fortificatiile cetatii turcesti. Au dat deja de primele vestigii: un vechi pavaj al pietei, precum si vechile alei de caramida care duceau spre intrarea in Dom.

Se lucreaza cu o atentie deosebita la detalii. Arheologul Dragos Diaconescu este responsabil de cercetarile arheologice in zona. Venit din Sibiu, specialistul e convins ca sub pavajul Pietei Unirii va da de fortificatiile cetatii turcesti. Primii pasi au fost facuti: s-a descoperit un pavaj mai vechi, precum si trotuarele de caramida care duceau spre intrarea in Dom, prima cladire ridicata in Piata Unirii.

„La momentul acesta, lucrarile din Piata Unirii sunt intr-o faza incipienta. Am descoperit, pe latura estica a pietei, in fata Domului, unul dintre pavajele vechi. Cel mai probabil dateaza de la sfarsitul secolului XIX, inceput de secol XX. Il curatam pentru a-i stabili marginile si cota altimetrica, dupa aceea va fi documentat, fotografiat. Prin el, va trebui sa practicam o sectiune de 2 metri latime pentru a fi in acord cu proiectul de refacere a Pietei Unirii. Vom trece de el si vom ajunge la solul steril, din punct de vedere arheologic. Oricum, el nu se mai pastreaza integral, este extrem de afectat de lucrari de canalizare si lucrari edilitare din perioade diverse. Acest pavaj va fi spart de lucrarile de refacere a Pietei Unirii, lucru care pe noi ne obliga sa deschidem unitati de cercetare, noi le numim sectiuni, cu o latime de 2 metri”, a spus, pentru opiniatimisoarei.ro, arheologul Dragos Diaconescu.

Sub acel pavaj s-a gasit un altul, si mai vechi. In plus, se curata acum si doua alei care ar fi dus in secolul XVIII la Dom.

„Sub el am inceput sa gasim deja alte pavaje, care tin de o perioada anterioara, cel mai probabil secolul XVIII. Avem doua linii de trotuare, cel mai probabil, din caramida. Printr-o casetare, vom vedea daca vizeaza sau nu intrarea in Dom, pentru ca la momentul acesta sunt putin excentrice. Credem ca flancheaza si duc spre intrarea in Dom, asa ar fi firesc, avand in vedere ca Domul este, practic, prima cladire ridicata in arealul Pietei Unirii. Sub acele trotuare inca nu stim ce gasim. Oricum, tinta principala a cercetarilor noastre aici o reprezinta una dintre fortificatiile cetatii turcesti”, a mai povestit Dragos Diaconescu pentru opiniatimisoarei.ro.

Domul Romano-Catolic din Piata Unirii sau Catedrala Sfantul Gheorghe este catedrala Episcopiei Romano-Catolice si a fost construit intre anii 1736 – 1774. Constructia a durat peste doua decenii si s-a facut in doua etape.

Lucrarile de refacere a Pietei Unirii au inceput in luna ianuarie a acestui an si fac parte din proiectul de reabilitare a zonei Cetate, cu fonduri europene.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Curios cum de peste tot unde au avut loc sapaturi arheologice in Timisoara, nu au dat peste nici un tunel, mai ales ca doar Piata Unirii e strabatuta de 4.Asteptam mai multe detalii de la arheologi, dar , se pare ca unele lucruri trebuie tinute doar pt ‘ei’.si, daca tot se descopera anumite lucruri, de ce sunt luate din sit, si duse spre ‘pastrare’ in alte parti ? , nu ar trebui lasate la fata locului, pt toata lumea ?