40 de primari din Timis protesteaza! Salariile mici le alunga specialistii din primarii. Cu cine vor mai lucra?

TIMISOARA. Primarii din judetul Timis sunt  furiosi pentru ca risca sa ramana fara functionari valorosi. Salariile extrem de mici si blocarea sporurilor ii gonesc pe cei priceputi din primarii. In ritmul acesta, edilii se tem ca nu vor mai avea cu cine lucra.

40 de primari s-au intalnit la Timisoara, unde au iscalit o scrisoare deschisa, intitulata “Salarii decente pentru functionarii din administratia publica locala – O campanie pentru oprirea unui posibil exod al specialistilor din primarii”, adresata Guvernului Romaniei.

“Semnatarii acestei scrisori deschise trag un semnal de alarma cu privire la:

•    Salariile extrem de mici ale functionarilor publici, indiferent de incadrarea si vechime angajatilor

•    Imposibilitatea de a acorda sporuri sau alte beneficii financiare, acestea fiin in continuare imputate de catre Curtea de Conturi ( ex: spor de dispozitiv, spor de 15% in conditii de munca nocive…) •    Pensiile functionarilor publici locali care nu asigura traiul zilnic, chiar si dupa zeci de ani de cotizatii la bugetul statului

•    Salariile diferite ale functionarilor care se subordoneaza diferitelor Ministere

•    Plecarea functionarilor din administratiile locale datorita veniturilor infim de mici, direct afectati fiind chiar cetatenii

•    Descentralizarea practicata de Bucuresti care impune administratiilor publice locale sa plateasca salarii si sporuri altro categorii de angajati, spre exemplu angajatii din invatamant sau spitale, fara a reglementa si sursele de finantare.

•    Posibilitatea adoptarii mai multor forme de protest in cazul in care demersul nu este luat in considerare de catre decidenti. “ se arata in scrisoare deschisa semnata de primari.

Concret, acestia solicita reglementari legale care sa permita acordarea unor salarii corelate cu pregatirea si competentele functionarilor publici, amnistie fiscala in cazul datoriilor stabilite in baza sporurilor acordate functionarilor publici si imputate de Curtea de Conturi si stabilirea salariilor de baza ale functionarilor din institutiile publice prin aplicarea coeficientului de ierarhizare din Legea 284/2010 a salarizarii personalului platit din fonduri publice prin modificarea valorii de referinta de la 600 de lei la nivelul salariului minim brut pe economie.

“Aceasta situatie genereaza un mare pericol la nivelul primariilor pentru ca multi functionari competenti au plecat deja din cauza salariilor. Altii nu vin in loc, tot din cauza salariilor mici. Am dat chiar exemple … functionari cu studii superioare, in posturi cheie, cum ar fi biroul de contabilitate sau arhitectul din cadrul biroului de urbanism … un tanar cu studii superioare pe un salariu de 580 de lei net, in conditiile in care unii dintre ei, de exemplu acest arhitect face si naveta de la Dudestii Vechi. Astfel de oameni nu mai doresc sa lucreze in Primarie iar principalii pierzatori in acest caz sunt cetatenii, pentru ca ei sunt principalii beneficiari ai activitatilor noastre. Am tot asteptat, am tot sperat dar cutitul ne-a ajuns la os acum, cand cei de la Curtea de Conturi ne-au taiat acel spor de dispozitiv de 25% si, in afara de acesta, spulimentar, trebuie sa recuperam banii dati din 2009 pana in 2013, bani dati corect in conditiile in care, la acel moment, existau acele sentinte definitive si irevocabile in baza carora s-au acordat aceste sporuri”, a declarat Danut Groza, primarul din Sannicolau Mare.

“La Primaria Faget situatia este destul de grava. Veniturile mici ii afecteaza aparent doar pe angajati, in fapt ii afecteaza, pe termen lung, pe cetatenii oraselor pentru ca mare parte din angajatii unei primarii, vorbesc de cei mai competenti dintre ei, nu pot sa stea pe un salariu de mizerie. Avand alternative o sa aleaga sa plece… Iar daca, poate, intr-o prima etapa nu se va vedea acest lucru, cu timpul se va vedea in calitatea serviciilor oferite. Ma bucur ca la Faget cea mai mare parte a angajatilor Primariei sunt profesionisti, dar nu stiu cati o sa mai ramana in Primarie dupa aceasta diminuare a salariilor . Sunt convins ca cei care vor ramane isi vor face datoria cu profesionalism, nu stiu insa ce vom aduce in locul celor care pleaca…” a  spus si Marcel Avram, primarul Fagetului.

“Angajatii nostri au fost si, din pacate constatam ca sunt si acum, bataia de joc a guvernantilor, indiferent de ce partid a fost la putere. Salariile din Primaria Deta sunt coprinse intre 575 de lei net si ajung maxim, la secretar, la 1500 si ceva, in contextul in care salariul mediu este de 2200 si ceva. Deci, niciunul dintre angajatii primariei nu ajunge la salariul mediu pe economie. Exista riscul ca cei mai priceputi angajati sa ne plece. In plus, mare parte dintre functionarii care au mai ramas sunt in pragul pensionarii. In ziua in care se pensioneaza calculatorul ii arunca afara si ramanem, de pe o zi pe alta, fara oameni. In momentul in care incerci sa angajezi pe cineva, indiferent pe ce post ar fi, cand oamenii aud ce salarii primesc ca si incepatori, de 575 de lei … Fac aici o comparatie pentru un inginer constructor, pe care ar trebui sa-l angajam la urbanism, care ar lua 575 de lei, ar putea merge tot ca inginer constructor la o firma de constructii pe un venit de 2500 sau 3000 de lei. Am vrut, prin aceasta scrisoare, sa tragem un semnal de alarma pentru guvernanti si pentru cei care sunt in masura sa se aplece asupra acestei probleme, pentru ca nu numai noi suntem cei care pierdem, ci in primul rand cetatenii sunt cei care pierd si, in momentul de fata, au semnalat deja acest lucru” a adaugat Petru Roman, primarul din Deta.

Primarii sustin ca, in ultimii 5 sau 6 ani, au ajuns sa faca tot felul de artificii pentru a putea mentine salariile functionarilor din primarii la un nivel decent, iar acum acest lucru li se imputa. Ei atrag atentia asupra discrepantei foarte mari care exista intre bugetarii care apartin de diverse ministere. De exemplu, intre cei din administratia publica locala si cei de la Finante.

“Nu ar trebui sa le micsoram celorlalti salariile, ca sa ajunga la nivelul nostru, ci ale functionarilor din administratia publica locala ar trebui majorate, sa fie salarii decente pentru cei care lucreaza in Primarii”, a explicat primarul din Sanicolaul Mare, Danut Groza.

Scrisoarea deschisa a fost semnata de 40 de primari, dar si-au anuntat intentia de a se alatura acestora si alti edili din judetul Timis. Primarii spun ca vor continua sa caute solutii pentru a-i sensibiliza pe cei care pot lua decizia rezolvarii acestei situatii, o noua intalnire fiind programata peste 30 de zile, urmand sa fie cooptati si reprezentantii sindicatelor. Totodata, va fi solicitata implicarea asociatiilor primarilor de comune, orase si municipii.

Scrisoarea deschisa este doar un prim pas si, chiar daca primarii spera sa nu se ajunga intr-o astfel de situatie, se poate merge pana la blocarea activitatii primariilor sau neimplicarea lor in organizarea alegerilor europarlamentare.

La intalnirea primarilor au fost invitati reprezentantii autoritatilor judetene dar si parlamentarii de Timis. Dintre parlamentari a fost prezent doar senatorul Ioan Iovescu, de la PPDD.

Participantii la intalnirea primarilor au subliniat faptul ca demersul lor nu este, in niciun caz, unul politic.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Normal era sa-i nominalizati, probabil politicul nu este de acord !?

    • O parere la
      “40 de primari din Timis protesteaza! Salariile mici le alunga specialistii din primarii. Cu cine vor mai lucra?”
      Sunt functionar public si consider ca aceasta actiune ar trebui facuta publica online:cred ca s-ar alatura aproape toti PRIMARII din ROMANIA,dar cu certitudine ar semna TOTI FUNCTIONARII PUBLICIdin Administratia Publica Locala

    • Sunt functionar public cu un salariu de 725 de lei lunar, orbesc pe zi ce trece din cauza calculatorului, stres zilnic inj munca cu cetateanul si in plus … la orice sedinta mergem sau instruire suntem „inbucurati” cu sanctiuni si amenzi colosale daca nu ne conformam, etc. etc. Ba mai mult , functionarul de primarie (mic si prost platit) concepe o situatie/adresa care ajunge la „Anna” (a se citi o echipa de mari specialisti bine platiti), la „Caiafa” (alti mari specialisti bine platiti), la alte comitete si comitii. Adica, mai binezis – lucreaza unul si verifica enshpe persoane specialiste bine platite. Succes domnilor primari in demersurtile pe care le faceti!

  2. Sporul de dispozitiv a fost imputat de Curtea de conturi chiar si acelor functionari din cadrul compartimentelor de ordine publica! (situatii de urgenta, politie locala)

  3. Salariatii din primarii trebuie platiti din bugetul general consolidat si nu din cel local.Nu exista ierarhie salariala, toti sunt considerati cu o singura meserie:functionar public…si salarizati in mod egal pentru aceeasi vechime, grad, treapta.Nu se tine cont de riscul postului.Contraventiile pentru unii din functionari ajung la 100000lei.