FOTO! Palatul Postei din Timisoara, o splendoare din vremuri de demult, lasat prada degradarii

TIMISOARA. Unul dintre cele mai impunatoare palate din Timisoara se degradeaza pe zi ce trece, dupa ce a fost lasat de izbeliste de catre proprietari. Posta Romana este cea care detine Palatul Postei din Timisoara, o cladire deosebit de importanta pentru intreaga Europa, nu numai pentru Timisoara, in care erau scoliti specialistii in telecomunicatii.

Viceprimarul Traian Stoia dezvaluie ca noul director al Postei timisorene a cerut sprijinul Primariei Timisoarei pentru a obtine bani pentru renovari. Cladirea se distruge cu timpul, iar reprezentantii Postei Romane n-au alocat suficiente fonduri pentru reparatii.

Palatul este impunator, unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Timisoarei. Palatul Postelor si Telecomunicatiilor a fost construit in anul 1913, dezvaluie Traian Stoia.

„In acest perimetru, Timisoara a gazduit scoala care specializa lucratorii in posta si telecomunicatii. Constructia se face in 1913, scolarizarea se facea prin Europa Centrala si de Est. Dupa venirea la putere a comunistilor, s-a incercat in repetate randuri mutarea acestor cursuri la Bucuresti. Forul care coordoneaza posta europeana a refuzat sa aprobe aceasta mutare. In conditiile in care nu s-ar mai fi acceptat Timisoara pentru aceste cursuri, s-ar fi mutat la Budapesta”, a povestit Stoia.

Viceprimarul spune ca palatul a fost finalizat in 1913. A fost construit pe 5 etaje, demisol-parter + 3 etaje, pe o suprafata construita de 4.426 metri patrati.

„Sunt 170 de camere si 297 de incaperi, cladirea este pe 4 strazi. Fatada nordica are 36,7 metri, cea sudica 37,6 metri, cea de est este cea mai mare, are 112 metri, iar cea de vest are 98 de metri. Sunt 3 curti interioare, una dintre ele este acoperita cu sticla, holul in care intram cand avem de expediat sau de cumparat vederi. (…) De curand, Posta are un nou director, un baiat tanar, destept, intreprinzator si care ne-a invitat sa vedem cladirea, tinand cont ca ea face parte din patrimoniul orasului si, eventual, sa il sprijinim in obtinerea unor fonduri pentru a repara cladirea. De 20 si ceva de ani nu s-a miscat nimic in cladire. Sunt zone in care s-a deteriorat in mod vizibil cladirea. Dupa parerea mea, tot ce s-a deteriorat se putea evita foarte usor, cu costuri minime. Exista o sala de festivitati absolut monumentala, in care, din pacate, s-a infiltrat apa de la acoperis si din pod, acest lucru va duce in viitorul nu foarte indepartat la degradarea tot mai accentuata a cladirii. In curtile interioare, pe jos, este mozaic ceramic. De la scurgerile de apa pluviala s-au intamplat majoritatea necazurilor la fatada… e suparator”, a declarat Stoia.

Liceul de Posta a functionat acolo pana anul trecut, cand a fost comasat cu o alta unitate de invatamant din Timisoara, cu Liceul CFR.

„Totul apartine de Posta Romana, ei sunt proprietari, ei trebuie sa intretina, insa resursele pe care le-a promis centrul de la Bucuresti sunt minore. Ei trebuie sa faca un proiect european, dupa parerea mea. Domnul director o sa aiba tot sprijinul nostru, i l-am promis, o sa ne tinem de cuvant. Il vom sfatui, impreuna cu cei de la Monumente, ce trebuie sa faca. Si din punct de vedere politic, daca va fi nevoie, vom face demersurile necesare ca posta din Timisoara sa poata fi sprijinita cu o suma considerabila de la nivel central. Primaria nu poate baga bani, dar poate ajuta cu sfaturi si cu interventiile care se pot face pe langa cei care ii coordoneaza, inclusiv la Guvernul Romaniei”, a mai spus Stoia.

Palatul Postei adaposteste si un camin, o sala de mese si are mai multe incaperi care functioneaza in regim de hotel, insa cu circuit inchis, sustin reprezentantii Postei din Timisoara. La un moment dat, chiar sefii filialei locuiau in cladirea istorica.

„Sunt apartamente, sunt camere decente, este o cladire impresionanta. Daca vrei sa o vezi cap-coada, iti trebuie cateva ore bune sa poti sa o vezi. Nimic nu e folosit, mai putin partea cu birourile. Parerea mea este ca 70% din cladire este nefolosita. Au avut chiar si propuneri de cumparare de la vecinii lor de pe o strada mai incolo”, a completat viceprimarul Timisoarei.

Potrivit lui Dacian Crainic, directorul Postei Mari din Timisoara, in Palatul Postei nu functioneaza un hotel adevarat, ci un centru de cazare cu circuit inchis. Reprezentantii Postei Romane poarta acum discutii cu reprezentantii Universitatii de Medicina si Farmacie pentru a inchiria partea de cladire in care a functionat liceul.

„Avem spatii de cazare, pana acum a avut circuit inchis, este functional pentru angajatii Postei, care vin din diverse locatii din tara, pentru colegii din Bucuresti care vin la noi. Eu, ca si sef de oficiu judetean, nu pot sa iau decizia sa-l transform in hotel, comopania decide. Sunt bani care vin de la Bucuresti pe partea administrativa, dar sunt limitati pe cheltuielile de subzistenta, totul este centralizat la noi. Suntem in discutii pentru inchiriere la Universitatea de Medicina si Farmacie a spatiului din spate, in care a functionat Liceul de Posta”, a declarat Dacian Crainic, pentru opiniatimisoarei.ro. In Palatul Postei mai functioneaza si Oficiul Postal nr. 1 din Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Jenant! Trebuie lasate sa se distruga valorile care amintesc de faptul ca Timisoara este oras de peste 100 de ani si ca au existat si constructori de oras?

  2. Daca ramanra Liceul de Posta acolo, se puteau obtine mai usor fonduri si cladirea putea fi salvata. Ar fi chiar culmea ca Primaria sa bage acum bani in cladire din moment ce a facut atata caz in trecut, ptr chiria liceului…

  3. cine sa o salveze?teparii care au condus posta romana in ultimele decenii nu au facut decat sa jefuie institutia, cine credeti ca mai baga bani, cand institutia in sine a fost adusa la faliment??

  4. A mai fost renovata acum vreo 15 ani. Dar cladirea e veche si are nevoie de o intretinere constanta.

  5. Rusine sa le fie jegurilor politice care ne-au condus si ne conduc,ca nu aloca fondurile necesare ptr.a salva aceasta cladire patrimoniala.