TIMISOARA. Mutarea Coloanei Fidelitatii este ireversibila, spunea primarul Timisoarei in urma cu cateva zile. Acum, Primaria cauta sponsori care sa plateasca pur si simplu ridicarea monumentului din Cimitirul Eroilor, transportul si amplasarea acestuia in Piata Nicolae Balcescu.
S-ar putea sa-i fi gasit deja. Statuia din mijlocul monumentului, gasita acum doi ani decapitata, a fost renovata recent, sponsorizarea fiind facuta de firma Constructim, cu care Primaria Timisoara are si alte parteneriate. 7.000 de euro a donat societatea care administreaza parcarea subterana din fata Directiei de Finante pentru ca partea din mijloc a Monumentului, o statuie, sa fie refacuta. Lucrarea a fost executata de sculptorul Ion Oprescu, specialist in restaurare in piatra, acelasi care a restaurat si Statuia Fecioara Maria din Piata cu acelasi nume. Un monument identic se afla si in Praga.
„In mijlocul Coloanei se afla o statuie, care a fost restaurata de sculptorul Oprescu, noi am donat o suma. A costat cam 7.000 de euro toata lucrarea. Monumentul care se afla la noi are in mijloc statuia Fidelitatii, iar cel care se afla in Praga are un calaret. Eu am tot propus sa fie mutata statuia, am vazut persoane si impotriva mutarii. Primaria Timisoara si domnul primar se pot baza pe noi, ca sa o mutam, pentru ca este o bucata importanta din istoria Timisoarei si este pacat sa stea in cimitir, nu are pe ea nicio figura alegorica”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Lucian Perescu, directorul societatii Constructim.
Statuia Fidelitatii tine in mana cheile orasului. Aceasta a fost gasita in urma cu 2 ani, in iarba, decapitata si abandonata in fata Muzeului Banatului din Timisoara. S-a aflat aproape 8 luni in proces de restaurare prin intermediul Fundatiei 360, iar acum arata exact cum se poate observa in imaginea alaturata. Statuia va fi donata Primariei pentru ca aceasta sa fie pusa inapoi in mijlocul Coloanei Fidelitatii, ne-a mai spus Lucian Perescu.
Primarul Timisoarei spera la o noua sponsorizare, nu neaparat de la Constructim, pentru mutarea statuii.
„Reabilitarea a fost facuta cu sponsorizare de la Constructim, m-as bucura daca am gasi sponsori si pentru mutarea monumentului. Nu cred ca ar costa foarte mult„, a dezvaluit, marti, edilul Nicolae Robu.
Istoria Monumentului Victoria are legatura cu asediul trupelor revolutionare maghiare impotriva garnizoanei Timisoarei din anul 1849, aflata sub comanda austriecilor. Orasul nu a putut fi cucerit. La trei ani de la asediu, imparatul Franz Joseph a sosit in Timisoara si a pus piatra de temelie a monumentului dedicat celor ce si-au pierdut viata in asediu. In iarna anului viitor a avut loc inaugurarea Coloanei Fidelitatii in fosta Piata de Parada, actuala Piata Libertatii, chiar in fata Garnizoanei. Coloana este opera arhitectului Josef Kranner, cel care a renovat, printre altele, si catedrala Sfantul Vitous din Palatul Hradčany din Praga. Monumentul are aproape 20 de metri, spunea profesorul timisorean Daniel Vighi.
Pareri
Dar in fata Muzeului Banatului cum a ajuns in iarba? Asta nu isi pune nimeni problema?