Eco Logic este si COmunicational: concurs studentesc de idei pentru promovarea colectarii selective a deseurilor la Timisoara

TIMISOARA. Studentii Facultatii de Stiinte ale Comunicarii din cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara au participat la un concurs de proiecte pentru promovarea colectarii selective a deseurilor in mediul studentesc. Premiile au fost oferite de Retim Ecologic Service.

Porinid de la ideea ca, in anul terminal, studentii Facultatii de Stiinte ale Comunicarii trebuie sa fie capabili sa lucreze nemijlocit in piata, la Relatii Publice Sectoriale, acestia au avut parte de o provocare. Un concurs care a avut ca tema sa imagineze o campanie care depaseste nivelul mediu de cunostinte.

“Este o campanie destul de dificila, pentru ca subiectul necesita foarte multa documentare, necesita un bun studiu al problemei si implementarea unor idei care sa fie originale. In faza initiala toata lumea a  depus proiecte individuale sau de grup si s-au strans in jur de 30 de idei de proiect. Din acestea le-am selectat pe cele care aveau, intr-adevar, o idee creativa si erau legate logic, izvorau din campania actuala a companiei Retim  – Logic, Eco Logic – dar o duceau mai departe, spre un public tintit si anume publicul format din studenti, public foarte bine conturat in Timisoara”,   a spus Mariana Cernicova, conferentiar universitar in cadrul Departamentului de Comunicare si Limbi Straine al Universitatii Politehnica din Timisoara.

Iar ideile selectate in finala au fost, intr-adevar, deosebit de interesante. De la automate care sa rasplateasca depunerea unor deseuri reciclabile, la concursuri pe Facebook, pubele in culori fosforescente, cosuri cantatoare, mascote din deseuri reciclabile, realizarea unor biciclete speciale din deseuri metalice sau implementarea unor cartele de reciclare, toate au dovedit originalitate si spirit de organizare.

“ Participam la un eveniment deosebit care a fost lansat impreuna cu Universtiatea Politehnica, in cadrul actiunilor pe care Retim le face permanent in ultimii ani, de constientizare a populatiei, actiuni pe care  le-am inceput  in gradinite, in clasele mici, in scolile elementare si in licee, iar astazi am ajuns la o etapa  superioara, am trecut la planul de varsta catre 18 … 25 de ani, unde se regasesc studentii. Aici dorim sa facem, impreuna  cu Liga Studentilor, impreuna cu toate universitatile care au studenti care sunt cazati in Complexul Studentesc, o actiune majora in ceea ce priveste  constientizarea si participarea directa a studentilor si a celor care vin in vizita  la ei la campaniile noastre de colectare selectiva, campanii care  sunt lansate de multi ani si in care  RETIM detine, la ora actuala, un rol primordial si un loc fruntas in tara”, a declarat Gheorghe Para, director general marketing economic Retim.

Juriul a acordat, in cazul tuturor proiectelor ajunse in finala, doua note, de la 1 la 10. Prima, pentru fezabilitatea proiectului, iar cea de-a doua pentru carisma prezentarii.

Dupa centralizarea rezultatelor, pe primul loc s-a situat proiectul “Colectez si castig”  care prevede crearea unei pagini de Facebook cu un joc, tinand cont de timpul indelungat pe care studentii il petrec pe Internet. Acestia isi vor putea alege unul dintre cele trei  personaje din joc, iar pesonajul respectiv va trebui sa arunce deseuri reciclabile in cosurile corespunzatoare fiecarui tip de deseuri, primind in schimb bani de aur, evident virtuali. Realizatorii proiectului cred ca astfel, pentru studenti, obisnuinta de a arunca la cos deseurile reciclabile conform fiecarei categori va deveni o obisnuinta usor de transpus in viata reala.

Pe locul doi s-a clasat “Cartela ecologica”. Conform acestui proiect, inca de la cazarea in camine, studentii ar urma sa primeasca o cartela electronica pe care sa o foloseasca ori de cate ori arunca deseuri reciclabile la cosurile de gunoi speciale amplasate in campus, urmand ca pentru fiecare deseu aruncat corespunzator sa primeasca puncte pe cartela. La sfarsit de an universitar, cei care nu vor avea un numar minim de puncte pe aceasta cartela vor fi “amendati” prin plata unei “taxe de poluare”, in timp ce studentii care vor avea mult mai multe puncte decat media, vor fi recompensati cu bonuri valorice de partenerii proiectului.

Proiectul clasat pe locul trei se intituleaza “Pentru ca e logic, eco logic” si prevede implicarea ligilor studentesti in implementarea strategiei de colectare selectiva a deseurilor, alaturi de concepte precum patrula de reciclare sau cosul cantator – acesta din urma oferind o melodie fiecarui student care arunca deseurile reciclabile la locul potrivit.

Castigatorii au primit premii din partea Retim, dar si ceilalti participanti au fost rasplatiti cu premii pentru implicarea lor in concurs.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.