Sinagoga din Cetate, inapoi in circuitul cultural al Timisoarei! Cine merita toate aplauzele?

TIMISOARA. Registrul Urbanistilor din Romania a acordat un premiu, o diploma de excelenta, Societatii Filarmonica din Timisoara pentru reintroducerea in circuitul cultural al orasului a Sinagogii din Cetate.

Diploma a fost primita de Alexandra Razvan Mihalcea, presedinta Societatii Filarmonica, iar spatiul in care a avut loc evenimentul a fost chiar Sinagoga din Cetate.

Registrul Urbanistilor din Romania a decis sa decerneze Societatii Filarmonica din Timisoara o diploma de excelenta pentru activitatea sa desfasurata de-a lungul ultimilor ani pentru regenerarea si reintroducerea in circuitul cultural al orasului a Sinagogii din cetate, edificiu de o exceptionala valoare arhitecturala, istorica, artistica, urbanistica al orasului, dar si al Banatului, precum si al partii de Europa in care ne regasim. In ultimii ani, in acest edificiu, Societatea Filarmonica a organizat peste o suta de evenimente artistice, culturale, in general, dar mai ales muzicale pentru ca acest spatiu fascinant, miraculos, are o acustica desavarsita, este de fapt, cea mai buna acustica, spun specialistii din oras, si a fost gazda unor evenimente cu adevarat remarcabile. Aici au concertat artisti mari, din Timisoara, din tara si din lume. Au fost vernisaje de expozitii de arta, au fost conferinte, lansari de carte, au fost spectacole de teatru si nadajduim sa avem puterea, in continuare, sa il mentinem deschis pentru publicul larg„, a declarat Alexandra Razvan Mihalcea.

Presedinta Societatii Filarmonica a tinut sa sublinieze ca intreaga activitate a sa a fost pe baza de voluntariat.

Aceasta recunoastere pe care Registrul Urbanistilor din Romania a binevoit sa ne-o acorde reprezinta de fapt un simbol si o recunoastere a activitatii noastre de pur voluntariat. E important sa mentionam ca toata acesta activitate e desfasurata pe baza de voluntariat„, a mai spus Alexandra Razvan Mihalcea.

Sinagoga din Cetate este un lacas de cult evreiesc din municipiul Timisoara, localizat pe Str. Marasesti nr. 6. Ea a fost construita intre anii 1863-1865 in stil maur. Aceasta sinagoga a fost construita in cartierul central Cetate, de unde ii vine si numele.

Sinagoga din Cetate a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Timis din anul 2004.

Sinagoga din Cetate a fost construita intre anii 1863-1865, dupa proiectul realizat de arhitectul vienez Ignatz Schuhmann. Edificiul a fost realizat in stil eclectic, cu trasaturi ale stilului maur si are o capacitate de circa 3.000 de persoane.

Sinagoga a fost inaugurata la data de 19 septembrie 1865, fiind reinaugurata noua ani mai tarziu chiar de catre imparatul Franz Joseph I al Imperiului Austro-Ungar. Ea a deservit pentru aproape 100 de ani comunitatea evreiasca de rit neolog. In perioada interbelica existau la Timisoara aproape 13.000 de evrei, in prezent locuind in oras mai putin de 700.

Sinagoga a decazut la finele perioadei comuniste, fiind inchisa pe masura ce majoritatea evreilor ramasi in oras dupa cel de-al doilea razboi mondial au emigrat in Israel. Ea s-a aflat intr-un lung proces de renovare de la inceputul primului deceniu al secolului al XXI-lea. In  2001, Comunitatea evreilor din Timisoara a cedat Sinagoga din cartierul Cetate pe o perioada de 50 ani catre Societatea Filarmonica.

In 2013 sinagoga a gazduit un concert festiv cu solisti si instrumentisti ai Orchestrei Operei din Timisoara, sub bagheta lui László Roth.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „reintroducere … al sinagogii … al partii”. Dati domnilor afara un jurnalist si angajati cu ora un copil de clasa a patra ca sa va corecteze celorlalti ceea ce scriati.