Nicolae Robu a gasit solutia: ia piatra cubica de pe strazile din zona Balcescu pentru pavarea Pietei Unirii. Ce pune in loc?

TIMISOARA. Impusca doi iepuri dintr-o lovitura! Primarul Nicolae Robu a gasit solutia pentru pavarea Pietei Unirii, dar si pentru repararea strazilor cu piatra cubica din zona Balcescu, strazi care oricum sunt inghitite de gropi si pline de denivelari.

Edilul sef al Timisoarei sustine ca piatra cubica de pe stradutele din zona Balcescu este identica cu cea din Unirii, asa ca o va lua de acolo si o va pune in Unirii, dupa ce cea care a fost scoasa din Unirii va fi sortata.

Va reamintim ca primarul declara, zilele trecute, pentru opiniatimisoarei.ro, ca pavajul din Piata Unirii care este ciobit nu va fi pus inapoi. Intre timp a gasit si varianta pentru completarea acestuia.

 CITESTE SI: Nicolae Robu ofera lamuriri: ce se intampla mai exact cu piatra cubica din Piata Unirii din Timisoara?

„Nu am discutat de unde va fi adusa piatra (n.r. pentru pavarea strazilor pietonale), dar va fi naturala, romaneasca, in orice caz. Vom incerca sa dislocam si piatra din zona strazii Remus, care este identica cu cea din Piata Unirii. Scoatem piatra de pe strazile cu piatra cubica, pentru ca nu sunt intr-o zona monumentala… daca suntem pusi in situatia sa constatam ca o parte din piatra pe care o avem in Piata Unirii nu este corespunzatoare, atunci cel mai la indemana ne este sa o inlocuim cu piatra identica tot din orasul nostru. Trebuie intai sa constatam care e necesarul, sa vedem care piatra e buna si care nu o mai putem folosi„, ne-a explicat Nicolae Robu.

Primarul a dat de inteles ca strazile din zona Balcescu de pe care va fi scoasa piatra cubica vor fi asfaltate. Planul este unul mai vechi, insa pentru asta este nevoie de proiect pentru fiecare strada in parte si de aviz de la Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National. In iarna anului trecut, primarul ne declara ca va repara strazile cu piatra cubica din Balcescu abia… anul acesta.

„In 2014 si acea retea de strazi si respectiv trotuare va intra in reabilitare, pentru ca este inadmisibil ca la 5 minute de Catedrala, de mers pe jos, sa ai strazi atat de denivelate cu atatea gropi, asa cum se intampla in acea zona. Le vine randul si lor, evident. Acolo este putin mai complicat, pentru ca avem o zona protejata. De aceea nu se puteau face interventii asa cum am facut in alte zone. Vom merge cu toate 5 deodata, vom intra pe toata zona. Suntem in faza de licitatie pentru proiect si studiu de fezabilitate. Pe parcursul elaborarii SF se obtin si avizele necesare de la Monumente. Sunt in atentia noastra, deja e declansat procesul, in 2014, cu certitudine, toate aceste strazi vor fi reabilitate”, ne declara atunci primarul.

CITESTE SI: Strazile cu piatra cubica din zona Balcescu vor fi reparate abia in 2014. A inceput licitatia pentru studii

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Zona protejata, zona monumetala…extraordinar! Dar palatele tiganesti , nu-s tot acolo? Defapt ,cred ca depa ce au asa palate frumoase , negrii merita si asfalt, asa-i ?

  2. OK dar dalele sa ramana in Timisoara (sa nu fie instrainate). Astfel de amenajari cu piatra cubica exista si in centru Vienei (cu care dorim sa ne asemenam), si acolo de peste „o suta” de ani.
    Intrebari:
    – cum se va proteja primaria ca dalele sa nu fie furate? (vezi curti din vecinatate – dar nu numai – amenajate cu piatra cubica)?
    – pentru noua amenajare „cu cuburile de bazalt” (unde o fi) exista „specialisti”? ptc in poza 1 se vede tocmai „arta amenajatorilor” (dupa o interventie prealabila in subteran (astfel de situatii apar in mai multe locuri similare).
    – cat va dura actiunea (nu cea de ridicare a pietrelor/cuburilor de bazalt) ci de refacere a strazilor? Sa nu ramana totul „pana la calendele grecesti); prin 1990 s-a mai incercat „o amenajere a zonei” dar rezultatul a fost cam discutabil.
    Amenajarea de acum (cu piatra cubica) exista in Timisoara si a rezistat multe „zeci de ani”; amenajarile cu asfalt – care vor inlocui probabil existentul – se refac mult mai des.