Vom avea palmieri si in Piata Unirii? Ce pregateste primarul Nicolae Robu dupa reabilitarea centrului istoric al Timisoarei, in zona Cetate

TIMISOARA. O frumusete! Asta se poate spune despre felul in care arata mai ales zona centrala a Timisoarei, dar si parcurile, in aceasta primavara. S-au plantat arbori si flori si s-au facut lucrari de peste 200.000 de euro in primul trimestru al acestui an.

Primarul Nicolae Robu are planuri mari si cu strazile din centrul vechi al orasului, care vor deveni pietonale. Cand lucrarile de reabilitare se vor incheia, zona isi va schimba complet infatisarea. Intrebat de reporterii opiniatimisoarei.ro daca se vor face noi investitii in elemente de vegetatie urbana si mobilier, primarul a spus ca se vor pune „plante interesante” pe pietonale, fara insa sa dezvaluie prea multe din surpriza pe care le-o pregateste timisorenilor.

Nu avem inca proiectul de mobilare in detaliu a zonei centrale. Nu este exclus. In orice caz vom avea plante interesante si pe strazile din centrul istoric, asta in mod cert. Alaturi de mobilier stradal potrivit, cum este in proiect, alaturi de anumite statuete, vom avea fara indoiala si parti foarte frumoase in zona centrala„, a spus Nicolae Robu.

Primarul a mai declarat pentru opiniatimisoarei.ro ca abia asteapta sa creasca mai mari ciresii japonezi de pe Take Ionescu.

Dincolo de palmieri, am plantat ciresi japonezi, nu numai in zona centrala. Pe Take Ionescu, peste doi ani, ne asteptam sa fie o splendoare, cand acei arbori pe care i-am plantat anul trecut vor avea coroana mai mare„, a mai spus primarul Timisoarei.

200.000 de euro a cheltuit Primaria Timisoara pe flori si arbori in aceasta primavara

Aproape 40.000 de flori si arbusti s-au plantat, la Timisoara, in primul trimestru al anului 2014. O parte dintre plante sunt insa cele de anul trecut, care au fost pastrate in sere peste iarna, iar apoi reasezate in straturi. La fel s-a intamplat si cu faimosii palmieri care si-au reluat locul pe bulevardul IC Bratianu.

In primul trimestru al acestui an au fost plantati 1.367 de arbori, 36.931 de arbusti si gard viu si 1.334 de trandafiri. Acestora li s-au adaugat flori achizitionate anul trecut si tinute in serele Horticultura.

Valoarea lucrarilor din acest an se ridica la suma de 780.000 de lei la care se adauga TVA de 24% .Urmatoarea perioada in care vor avea loc plantari cu specii floricole este programata sa inceapa in prima parte a lunii mai. Florile care sunt pe strazi acum sunt de anul trecut, sunt plante anuale”, spune Alina Pintile, purtator de cuvant al Primariei Timisoara, Alina Pintilie.

Anul trecut, Primaria Timisoara a plantat 1.544 de arbori, 160.527 de arbusti si gard viu, 4.365 de trandafiri si 453.405 flori, valoarea lucrarilor fiind de 1,8 milioane de lei, fara TVA, mai spune Alina Pintilie.

Primarul Nicolae Robu, multumit de felul in care arata Timisoara

Edilul sef sustine ca nu doar primaria s-a straduit in acest an sa infrumuseteze orasul, ci si mai multi patroni de magazine ori terase care s-au aliniat si ei curentului si au montat jardiniere cu flori dintre cele mai colorate.

Arata foarte bine orasul. Probabil molipsindu-se de la noi, de la municipalitate, mai multe firme au fost preocupate sa actioneze cam in aceeasi nota. Au aparut diverse plante noi in oras, la multe terase au aparut foarte multe flori. Pe mine asta ma bucura foarte mult. Zona centrala eu cred ca arata superb, ar merita sa vada cati mai multi cetateni ai Romaniei cum arata Timisoara de astazi. Zona centrala, unde avem lalele, este o minunatie”, a declarat Nicolae Robu.

De o atentie speciala se bucura in continuare palmierii care au fost reasezati in centrul Timisoarei. In fiecare dimineata, angajatii de la Horticultura pot fi vazuti printre arborii exotici asigurandu-se ca niciunul nu a avut de suferit de pe urma relocarii, dar mai ales nu a fost afectat de schimbarile bruste de temperatura.

Palmierii aduc un plus de frumusete zonei. intre timp, oamenii au circulat in lume mai atenti la ce fac altii si au vazut ca palmieri exista si in Paris, si in Viena, si in Munchen si in mai multe locuri. Investitia a fost una minora, ce inseamna peste 5.000 de euro pentru un oras ca Timisoara?”, a mai spus Robu.

In Timisoara sunt plantati 40 de palmieri, pe spatiul verde dintre benzile de circulatie pe bulevardul IC Bratianu. Au fost achizitionati in 2013 de Primarie cu aproximativ 150 de euro bucata.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Este f. bine venita actiunea de „reimprospatare” a spatiilor cu copac, cu obsevatia ca un copac produce cu atat mai mult oxigen cu cat coroana este mai mare. Deci la baza „inlocuirilor” ar trebui luat un calcul de „volum de coroana inlocuitor/volum de coroana taiat”.
    In al doile rand exista zone in Timisoara in care exista copaci afectati de batranete, de boli (?) si care ar fi trebuit de mult inlocuiti. Cred ca serviciul de specialitate al primariei ar trebui sa faca un astfel de releveu si sa actioneze apoi in consecinta.
    In al treilea rand, exista zone intregi cu spatii industriale daramate (dezafectate) care – in lipsa de altceva – ar trebui impadurite; interesul local ar trebui sa primeze.

  2. Jumatate din arborii plantati in ultimii doi ani s-au uscat pentru ca toata vara nu au fost udati. Verile in Timisoara sunt secetoase. Daca nu credeti uitati-va pe calea Aradului si Torontalului. Acum ! Pentru ca in cateva zile ii vor scoate sa puna altii. Asa ca multi bani (aia din articol) s-au dus prin buzunarele celor care i/au adus.

  3. Fumoasa abordare totusi cred ca sunt inca multe de analizat. Cu toate acestea imi pare bine ca a fost abordata aceasta tema. O sa marchez aceata pagina deoarece vreau sa revin ulterior, trebuie analizata

    http://www.tst1.sbox.com