Turul orasului cu minibuzul electric la Timisoara. Primaria cumpara doua masini pentru turisti

TIMISOARA. E oficial! Primaria Timisoara vrea sa cumpere 2 minibuze electrice cu cate 14 locuri. Nu pentru transportul public, ci pentru a asigura transportul persoanelor la diversele evenimente organizate de municipalitate si la care participa si invitati din tara si din strainatate.

Consilierii locali au avut in atentie, la plenul de marti, un proiect de hotarare care prevede „achizitia a 2 minibuzuri electrice cu 14 locuri, motor 72V/7,5 KW”.

„Masinile electrice folosesc un motor electric, sustinut de o baterie sau un alimentator, care se incarca de la reteaua de curent electric. In prezent, masinile electrice pot fi inicarcate si direct la priza din locuinta sau garaj. Ele reprezinta o solutie viabila pentru diminuarea poluarii aerului din marile centre urbane. De asemenea, pentru ca folosesc un motor cu ardere interna, masinile electrice sunt considerate o modalitate de a reduce cantitatea de CO2 in atmosfera”, se arata in referatul ce insoteste proiectul de hotarare, semnat de city managerul Sorin Dragoi.

In referat sunt prezentate si avantajele masinilor electrice: „au poluare zero, pot fi incarcate chiar si de la o priza simpla, deci realimentarea autoturismului este foarte facila pentru utilizator; prezinta risc mult mai redus de incendiu/explozie in caz de accident, datorita lipsei de combustibili ca benzina/motorina, care sunt foarte inflamabile; tehnologia moderna permite suplimentarea energiei electrice necesare prin captarea si transformarea enegiei solare; unele masini electrice sunt dotate cu panouri solare pe capote, care alimenteaza automat, in timpul zilei, bacteria/ acumulatorul masinii. Astfel de autovehicule sunt denumite masini solare; de asemenea cresterea autonomiei se poate face si prin recuperarea si stocarea energiei care se pierde in timpul frinarii automobilului; zgomotul produs in mers este mult mai redus decit in cazul masinilor clasice; timpul de incarcare al bateriilor este mai mic daca operatiunea se face intr-o statie speciala; o incarcare la priza simpla de acasa va dura 6-8 ore, iar la statiile de incarcare rapida aproximativ 20 de minute”.

Primarul a anuntat de ceva vreme ca intentioneaza sa faca o asemenea achizitie si a spus ca isi doreste 10 vehicule, minibusuri. A si circulat cu un astfel de minibuz adus in proba in capitala Banatului. Un astfel de vehicul era estimat de edil la 100.000 de euro. Mai mult, in toamna anului trecut, reprezentantii RATT stabilisera chiar si traseele ce aveau sa le aiba aceste 10 minibuzuri, sustinand ca vor deservi transportul elevilor.

Cele 2 minibuzuri la care face referire proiectul de hotarare ar urma sa fie destinate „asigurarii necesitatilor de transport persoane pentru organizarea unor actiuni, transport persoane la evenimente si manifestari in Municipiul Timisoara – conferinte si congrese stiintifice, targuri si expozitii –, cu participarea unor invitati din tara si/sau strainatate”.

In sedinta de marti, consilierul local Adrian Orza a intrebat la priza cui vor fi incarcate vehiculele, in conditiile in care in proiectul de hotarare scrie ca minibuzurile pot fi incarcate la priza de… acasa.

„La priza primarului”, a sustinut un consilier local. Nicolae Robu a cerut sa se corecteze referatul, deoarece in proiect ar fi trebuit sa scrie „la priza de casa”, nu la cea de acasa.

Proiectul a fost aprobat cu 20 de voturi „pentru” si o singura abtinere. Alesii nici macar n-au fost curiosi sa afle cat costa un astfel de minibuz. Ramane de vazut cand vor fi achizitionate cele 2 vehicule.

__________

UPDATE: Potrivit primarului Nicolae Robu, minibuzurile cu cate 14 locuri vor fi folosite la… turul orasului, in scop turistic. Edilul sustine ca pretul unui astfel de vehicul nu este foarte mare, ci doar de cateva zeci de mii de euro. Primarul spune ca nu este vorba despre vreunul din cele 10 anuntate anul trecut.

„Ne vom incadra in limita a 30.000 de euro pentru a putea face o atribuire pe procedura rapida. Vor fi minibuze care vor fi folosite in scop turistic. Ele vor avea foarte mare trecere, pretul se va vedea pe piata. Nu sunt din acelea cu 100.000 de euro, sunt de 14 locuri bucata, sunt mai mici. Vor fi folosite pentru tururi ale orasului, in scop turistic. Ele nefiind scumpe, pot fi cumparate pe proceduri rapide, incat acum, cand sezonul e potrivit pentru asa ceva, sa le si avem cat mai grabnic. Este o formula si ca RATT sa-si extinda putin aria de activitate si sa le exploateze, contracost. Pe proiect se prevede posibilitatea ca ele sa fie incarcate si la o priza de casa, priza obisnuita. Pe de alta parte, pot fi incarcate si de la priza speciala, noi avem o priza speciala la Uzina de Apa, cred ca mai este si acum, nu mi-a spus nimeni ca ar fi fost luata de acolo”, a declarat primarul Nicolae Robu.

CITESTE SI:

Timisoara ar putea avea minibusuri incepand din primavara anului viitor

Timisoara va avea microbuze turistice descoperite. Vezi cand si cate vrea sa cumpere Nicolae Robu!

Au fost stabilite deja traseele pentru cele 15 minibusuri pe care le cumpara in primavara Primaria Timisoara

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.