Primaria Timisoara a cedat Bisericii o scoala moderna cu tot cu sala de sport si centrala termica. Mitropolia Banatului muta acolo o scoala privata

TIMISOARA. Desi in Timisoara nu exista destule spatii pentru desfasurarea sistemului de invatamant si elevii sunt chemati la ore si dupa-amiaza, Primaria Timisoara a cedat prin Consiliul Local o cladire moderna, cu centrala termica si sala de sport, Mitropoliei Banatului.

Este vorba atat despre cladirea de pe Liviu Rebreanu nr. 35, cat si despre terenul de aproape 8.000 de metri patrati, care a fost transmis gratuit Mitropoliei Banatului. Acolo vor functiona Scoala „Sf. Antim Ivireanul” si Gradinita „Troita”, unde se percep taxe de scolarizare.

In cladirea de pe Liviu Rebreanu a functionat Scoala Generala nr. 9, care la un moment dat a fost comasata cu Liceul de Arte Plastice. Dupa investitii serioase acolo, conducerea Liceului de Arte a refuzat sa se mute de langa primarie, desi platea o chirie uriasa Fundatiei Caritatea, care detine cladirea, pe motiv ca Scoala generala nr. 9 este mult prea… departe. Pana la urma, reprezentantii primariei au reusit sa mute Liceul de Arte Plastice in imobilul de pe str. Dragalina nr. 8, imobilul de pe Liviu Rebreanu ramanand liber.

„Mitropolia Banatului – Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Timisoarei a solicitat alocarea imobilului din str. Liviu Rebreanu nr. 35, in care a functionat Scoala Generala nr. 9, pentru desfasurarea activitatilor de invatamant ale institutiilor Scoala Sf. Antim Ivireanul si Gradinita Troita. Aceste unitati de invatamant sunt cuprinse si aprobate in Anexa nr. 3, de invatamant privat autorizat”, se arata in referatul ce insoteste proiectul de hotarare.

Scoala a fost cedata gratuit Mitropoliei Banatului, pe o perioada de 4 ani, cu posibilitate de prelungire. Cei de la Mitropolie se obliga doar sa puna la dispozitia primariei, atunci cand are nevoie, sala de sport din curtea scolii.

Proiectul prin care a fost cedata scoala Arhiepiscopiei Timisoarei a fost aprobat fara prea multe intrebari de consilierii locali. Singurul care a avut nelamuriri a fost alesul PP-DD, Petrica Folica. Acesta si-ar fi dorit ca Mitropolia sa nu perceapa taxe copiilor.

„Haideti sa ne gandim putin daca ar fi posibil sa functioneze scoala numai cu banii care vin de la minister. Mi-ar placea si mie ca la aceasta scoala sa nu se perceapa nicio taxa, dar nu cred ca Mitropolia ar putea sa tina scoala fara sa ceara o anumita taxa. Totul e sa nu se incerce sa se obtina profit din scoala, ca asta chiar ar fi condamnabil. Noi venim in ajutor, ca acea cladire sta sub cheie de 3 ani si e pacat sa n-o folosim, insa o punem la bataie pentru a fi folosita in interesul copiilor, si nu pentru a face cineva profit prin utilizarea ei”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Potrivit consilierului local Radu Toanca, in cladirea de pe Liviu Rebreanu nr. 9 ar urma sa invete, in primul an, minimum 250 de copii. Proiectul de cedare a scolii a fost aprobat cu 23 de voturi „pentru” si 2 abtineri. Niciun consilier nu a fost impotriva.

Scoala primara „Sf. Antim Ivireanu” este prima scoala privata ortodoxa din judetul Timis. A fost deschisa in anul 2012, pe strada Alunis din Timisoara, tot intr-o cladire atribuita de primarie. Taxa de scolarizare este de 600 de lei, lunar. In ceea ce priveste Gradinita „Troita” de langa Parcul Rozelor, acolo taxa de scolarizare este de 700 de lei, lunar, sau 7.000 de lei, anual.

CITESTE SI:

Nu s-a ridicat nicio scoala in Timisoara in ultimii 20 de ani, dar platim 750.000 de euro chirie pentru 6 scoli si o gradinita!

Ore doar de dimineata pentru elevii de la scolile din Timisoara, un vis imposibil de realizat

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Mai, oameni buni, e vorba despre invatamant particular, de ce sa platesc eu pentru o scoala privata ? Bravo CL !

  2. PAI AU NEVOIE DE CIT MAI MULTE VOTURI DEIN MOMENT CE POPI INPLICA BISERICA IN ALEGERI DAR NU E NORMAL CA O SCOALA PARTICULARA SA PRIMEASCA TOTUL GRATIS SI COPII TREBUIE SA SE INGHESUIE IN ALTE SCOLI IAR LA CEA PARTICULARA SA SE PLATEasc dar sunt parinti care au copi inteligenti dar nu au bani sa plateasca la scoala particulara , probabil robu nu are copii de scoala

  3. Absolut jenant exista o lipsa acuta de spatii de invatamant se invata in 2 sau 3 schimburi in unele scoli si primaria ce decide ? Face o pomana biserici care va face o scoala pe bani rusine alesilor locali care au votat asa ceva .

    • Daca nici o alta scoala n-a vrut sa mearga in spatiul respectiv, era mai bine sa ramana in paragina? Intrebati directorii de la Liceul de Arte de ce au refuzat sa se mute acolo?

  4. Bine ca scolile de stat functioneaza numai din banii care vin de la Minister. Sa dea Ministerul mai mult pentru scoli si mai putin pentru biserici si se descurca si o scoala din banii de la Minister.
    Sa dea si Mitropolia ceva, sa functioneze scoala aia mai bine, ca de luat stiu sa ia cu doua maini, ba mai iau sii in dinti ce nu apuca cu degetele.
    Nu le-ar fi rusine, a ajuns biserica mijloc de jaf si hotie, popii sunt cei mai atei oameni, nu mai au niciun dumnezeu, se inchina numai banului. Sa invie maine Iisus, ar darama Biserica Ortodoxa.

  5. Acum este momentul: In 2014 Fondurile Europene nerambursabile se Acorda si la noi la fel de Usor ca si in celelalte state membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Afli mai multe detalii pe site-ul:Fonduri Europene Nerambursabile Ro

  6. Am copiii la scoala si totul este foarte in regula. Mancarea, invatatoarele, oamenii. Stiu ca scoala nu primeste nici un leu pentru salariile profesorilor si ca acestea reprezinta cea mai mare parte a costurilor. Asociatia Prologos care gestioneaza activitatile au prezentat intr-o sedinta cu parintii cheltuielile din bilant. Sunt foarte transparenti. Daca s-ar plati si salariile dascalilor de catre ‘stat’ atunci ar fi ok sa nu se mai ia taxa, sau oricum sa fie mai mica. La Montesori taxa este 1500 lei/luna pe copil si aici 600 lei.

  7. La banii aia, sigur merg pe profit.

  8. La generala 16 unde e fiica mea cea mare, costul lunar cu o masa si un program rudimentar de after-school ajunge la 750 de lei. Asta in conditiile in care statul plateste toate salariile angajatilor scolii mai putin orele suplimentare ale invatatoarei. Deci scoala de stat nu e gratuita. La scoala ortodoxa unde am celelalte doua fete, ma costa 1000 de lei pe luna pentru ambii copii (ca sunt surori si beneficiaza de un discount) cu trei mese pe zi, germana de 3 ori pe saptamana, sah o data pe saptamana, ateliere si optionale in fiecare zi. Nu se poate compara calitatea mediului educational in cele doua institutii (gen16 si scoala ortodoxa). In plus, din cate stiu eu, la scoala 30% iar la gradinita 20% din locuri sunt burse sociale.

  9. bai oamenilor v-ati tampit la cap? 😐
    cum sa dati scoli bisericii?
    si mai fac din ea si o scoala privata 😐