TIMISOARA. Cei care locuiesc sau au treaba in zona Pietei Iosefin ar putea circula, din nou, in ambele sensuri pe bulevardul Regele Carol I spre Piata Sinaia. Primarul Nicolae Robu anunta redeschiderea circulatiei pe linia de tramvai, spre Sinaia. Asta pana sa se apuce de reabilitarea completa a bulevardului, dar numai in conditiile in care poate accesa fonduri europene.
Primarul sustine ca in perioada urmatoare s-ar putea redeschide circulatia chiar pe linia de tramvai, de la intersectia bulevardului Regele Carol cu strada Iancu Vacarescu, proaspat reabilitata cu fonduri europene. E nevoie insa de o analiza amanuntita, pentru ca vor trebui mutate putin peroanele si statiile RATT, dar si gardul care protejeaza pietonii de pe trotuar. Specialistii lucreaza deja la o astfel de analiza, sustin reprezentantii Directiei Tehnice din cadrul primariei.
„Avem in analiza ca din aceasta intersectie si pana la Sinaia sa deschidem o artera de circulatie peste linia de tramvai si in sensul contrar celui pe care se circula la ora actuala, adica din Iosefin inspre Sinaia. Dupa analiza preliminara rezulta ca este fezabila o astfel de operatie cu cheltuieli minime, dar nu e o decizie finala luata”, ne-a declarat primarul Nicolae Robu.
Specialistii din primarie sustin ca este un proiect putin mai complicat, pentru ca trebuie sa se respecte unele normative. „Asta inseamna mutarea peronului, a gardului, trebuie sa ne incadram in normative, sa fie distanta de gabarit intre stalpi si gard. Si gardul trebuie mutat. Aici s-a circulat inainte pe o singura banda de circulatie, trebuie sa vedem cum abordam intersectia, pentru ca vor trebui sincronizate si semafoarele”, ne-au spus reprezentantii primariei.
In ceea ce priveste proiectul anuntat pe fonduri europene, de 50 de milioane de euro, care se refera la transformarea completa a bulevardului, primarul sustine ca nu renunta la el decat daca nu obtine fonduri europene.
„Mai avem un proiect care presupune o investitie majora pentru Regele Carol I, dar putem sa-l implementam numai daca accedem la fonduri europene pe exercitiul 2014 – 2020, eu sunt optimist ca vom accede la fonduri acolo, vom face o lucrare de rearanjare completa a acestui bulevard in care vom muta si liniile de tramvai, dar asta e o chestiune de perspectiva. Acum vom putea sa deschidem circulatia si in sensul celalalt printr-o interventie foarte redusa ca si costuri si care nici ca timp nu necesita o perioada prea lunga”, a mai spus Robu.
Va reamintim ca edilul a anuntat ca vrea sa schimbe complet bulevardul Regele Carol: sa mute liniile de tramvai pe mijlocul strazii, sa amenajeze piste de biciclete si trotuare noi.
CITESTE SI:
Pareri
Disperatul Robu depune imense eforturi pentru a da impresia ca orice a facut Ciuhandu a fost gresit. Nenorocirea este ca eventualele tampenii anterioare le inlocuieste cu absurditati si mai mari.
problema este ca circulatia masinilor pe aceasta portiune este redusa ,deci nu a fost si nu este necesara aducerea de masini in zona,dar si exista un mare dar, Roibul este disperat in a gasi lucrari nu prea de anvergura dar cu posibilitati mari de sifonare a banului public
Oricit s-ar chinui Robu , nu cred ca intrece timpenia lui Ciuhandu de pe Circumvalatiunii , ma refer la insulele pt acces la Kaufland , de la Ghe Lazar spre Mall.
Un bulevard care probabil este cel mai larg din Timisoara,pe care abia te strcori cu masina daca nu sunt parcate corect.Ar fi un lucru f bun.S-ar putea deschide si pe linia de tramvai din Buziasului,Cluj,Lahovary.
este o mare tampenie deaschiderea traficului auto pe linia de tremvai, este important ca tramvaiul sa aibe calea de acesa libera si sa nu stea dupa zecile de masini. In primul rand trebuie pus la punct transportul in comnun. De ce sa stea blocat in trafic tramvaiul in care sunt poate sute de calatori pentru a creea o banda in plus autoturismelor, autoturisme in care se gasesc deobicei 1-2 persoane ?
… Auzi..trebuie sincronizate semafoarele …unde in orasul asta sunt sincronizate????? Magarul de Culita cu semafoarele lui de rahat!
Tot ce se scrie este adevarat.
1. Problema sensurilor giratorii: unde ati mai vazut sensuri giratorii in care, dupa ce ai intrat, ramai „mascat” pentru cei care vor sa intre in sens dar nici tu – cel intrat – nu vezi prea multe (vezi pta. Kutl/Mocioni unde „braduletii ornamentali” obtureaza vederea spre tramvaiul care vine din Iosefin (dar lista poate continua)).
2. Problema semaforizarilor: in Timisoara aproape fiecare intersectie este semaforizata bazat „pe alte principii”; acest lucru face ca „strainii” sa se mire, sa ramana blocati asteptand – de exemplu succesiunea naturala ROSU-GALBEN- VERDE sau inversa; In Timisoara, pana la sistemul „unda verde” mai este cale lunga (sa vedem ce se va intampla pe axa N-S la podul Michelangelo).
3. Problema marcajelor pe carosabil: la fel ca la 2. Exista in Timisoara „cateva” )multe) intersectii, urcari pe poduri respectiv pasaje de subtraversare (vezi Jiul), in care marcajele, corelate cu utilizarea semaforizarii si a indicatoarelor „bine gandite” este strict necesara. Cred ca cei „in drept” nu stiu sa marcheze” intersectiile, nu stiu sa delimiteze benzile, nu stiu sa introduca restrictiile, s.a.m.d. lasand totul pe seama „(in)disciplinei soferilor”.
Cu ceva luni in urma citeam ca un grup de specialisti de la Primarie (in sensul larg) au fost in Austria si Ungaria in schimb de experienta. Care a fost rezultatul?
Desfiintezi parcarile de pe marginea drumului si gata….mai ai loc de banda. Dupa care faci doua parcari, una in Sinaia si una langa piata din Josefin, te costa cateva milioane de euro maxim
Mai bine ramanea cum era inainte, circulatie in ambele sensuri, nu era trafic, era totul in regula, nu inteleg de ce trebuie mutate linii, si de ce a fost facut un singur sens, acolo nefiind trafic ?