Terasa de pe Podul de Fier din Iosefin, un vis tot mai indepartat. Mai intai se reabiliteaza podul

TIMISOARA. Dupa cum opiniatimisoarei.ro a aratat deja in urma cu cateva zile, a aparut primul proiect pentru amenajarea unei terase pe Podul de Fier din Iosefin. Viceprimarul Traian Stoia sustine ca se lucreaza si la un al doilea proiect, pentru ca arhitectii din primarie sa aleaga apoi unul si bun. Pana sa avem insa terasa, trebuie sa reabilitam podul. Se lucreaza deja la un studiu.

CITESTE SI: FOTO! Cum ar arata Podul de Fier din Iosefin cu terasa pe el? Iata proiectul propus de un arhitect din Timisoara!

Dupa ce au analizat fotografiile din primul proiect, cititorii opiniatimisoarei.ro au concluzionat ca mare parte din pod ar fi ocupat de mese si scaune, in cazul in care proiectul s-ar pune in aplicare, pietonii avand prea putin loc de trecere.

Oamenii spun ca nu este normal ca un pod pietonal sa fie transformat complet in terasa si propun sa fie refacut proiectul. Pe de alta parte, viceprimarul Timisoarei pare sa fie de acord ca majoritatea suprafetei podului sa fie ocupata.

Intr-un timp scurt trebuie sa rezolvam problema rezistentei si a unei fete finale pentru aceasta propunere. Punerea in valoare a Turnului de Apa si a Podului de Fier ar aduce plus valoare orasului. Eu cred ca este suficient loc de trecere pe pod, in acest proiect. Consider ca partea exterioara a podului, daca specialistii in rezistenta spun ca este in regula, se poate folosi, in jur de 2 metri, cu protectia pentru oameni, care sa mearga pe o pardoseala de sticla speciala, sa vada apa sub ei”, a explicat Stoia.

Arhitectii din primarie lucreaza pe cele doua proiecte cu un arhitect din oras, care a propus si varianta pentru amenajarea unei cafenele sau a unui restaurant in Turnul de Apa din Iosefin.

„Avem niste propuneri de la niste oameni care vor sa inchirieze, am primit doua proiecte de amenajare, probabil dupa ce le vede si arhitectul Tamas cu care colaboram noi (n.r. Sorin Tamas, un arhitect din Timisoara care nu a semnat inca niciun contract cu primarie), o sa rezulte un lucru bun. Terasa o va face o firma privata, in conditiile pe care primaria le accepta. Noi trebuie sa scoatem un proiect la licitatie”, a explicat viceprimarul Traian Stoia.

Potrivit lui Stoia, Directia Tehnica din cadrul Primariei Timisoara lucreaza in prezent la un proiect pentru reabilitarea Podului de Fier. Intrebarea care se pune acum este cand anume se face reabilitarea, inainte sau dupa amenajarea terasei? Logic ar fi inainte, insa viceprimarul sustine ca el nu tine cont de proiectul Directiei Tehnice.

„Proiectul pentru amenajarea terasei il continuam fara sa tinem cont de ce o sa faca Culita (n.r. directorul Directiei Tehnice din cadrul Primariei Timisoara). Trebuie sa avem un proiect si sa-l avem licitat. Tare ma indoiesc ca specialistii din primarie nu fac fata nivelului de munca datorita problematicii de zi cu zi. De aceea colaboram cu domnul Tamas, care nu va fi platit neaparat. Dansul s-a oferit sa ne consilieze in ambele proiecte (n.r. si pentru Podul de Fier, si pentru Turnul de Apa), mai ales ca el si-a facut lucrarea de masterat pe Turnul de Apa”, a conchis viceprimarul Traian Stoia.

Pe de alta parte, reprezentantii Directiei Tehnice sustin ca mai intai se face reabilitarea, abia apoi se va putea vorbi concret de amenajarea terasei.

„Podul de Fier din Iosefin urmeaza sa fie expertizat si reabilitat de catre primarie. Este deja un proiect in lucru in acest sens. Urmeaza sa fie facuta expertiza si apoi reabilitarea, nu stim inca suma necesara. Dupa aceea vom vorbi de terasa, fara sa fie restrictionat accesul pietonilor”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, purtatorul de cuvant al Primariei Timisoara, Alina Pintilie.

Ramane de vazut in cat timp va fi gata documentatia si de unde se vor lua bani pentru reabilitarea celebrului pod.

***

Podul Metalic pietonal din zona Iosefin leaga strazile Ady Endre de Andrei Muresan si a fost ridicat peste Bega in anul 1914. Exista o legenda, cum ca acesta ar fi fost ridicat dupa planuri semnate de celebrul Gustave Eiffel sau de firma acestuia, insa istoricii spun ca nu ar fi adevarat. Dupa ani buni de la disparitia Ancorei de Aur, cativa monografi au inceput sa raspandeasca stirea ca Eiffel ar fi proiectat acest pod, insa potrivit inginerului Árpád Jancsó, ”podul a fost proiectat sa fie construit prin reutilizarea pieselor metalice ale fostului pod Hunyadi, fiind alocata suma de 70.000 de coroane”. A fost terminat in 1917, cu o inaltime mult prea mare insa pentru a fi utilizat de masini, asa ca a ramas pod pietonal. Ridicarea rampelor de acces pentru autoturisme ar fi dus la ”ingroparea” caselor din zona.

Istoricul banatean Franz Engelmann a botezat acest pod ”Podul greselilor”, spunand putin ironic: ”daca Sibiul poate sa aiba Podul minciunilor, de ce nu poate sa aiba si Timisoara Podul Greselilor?”. In orice caz, nu exista dovezi clare care sa ateste faptul ca ”podul Eiffel” ar fi fost proiectat dupa vreo schita de-a celebrului inginer francez. Legenda ramane insa.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.