Adio parcari sub geamurile blocurilor la Timisoara? Nicolae Robu: Mai bine sa le avem langa casa, decat in noroaie

TIMISOARA. Nu vom mai vedea masini sub geamurile blocurilor? Potrivit unui Ordin al Ministerului Sanatatii, parcarile pentru masini nu pot fi amenajate la mai putin de 5 metri de ferestrele blocurilor. Desi ordinul a fost aprobat de un ministru liberal, primarul Nicolae Robu, coleg de partid cu fostul sef al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, considera ca este… o aberatie.

Prevederea este mentionata in anexa Ordinului pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei. Acesta a fost aprobat de fostul ministru al Sanatatii, la 4 februarie, cu putin inainte de incheierea celui de-al doilea mandat al sau, scrie mediafax.ro.

Primarul Timisoarei nu vede cu ochi buni ordinul aprobat de Nicolaescu. Nici macar nu aflase de el pana sa nu il informam noi. Oricum, el crede ca e mai bine sa ne tinem autoturismele langa blocuri decat in noroaie. El propune sa alegem raul cel mai mic.

„Nu am vazut acest ordin. Nu stiu daca sunt prevazute sa se faca parcari la o asemenea distanta. Proiectantii stabilesc unde anume sa fie locurile de parcare, presupun ca ei au respectat toata legislatia in vigoare. Nu vreau sa fac comentarii ca nu cunosc. Pe de o parte, este de dorit sa fie locurile de parcare cat mai departe de case, de blocuri. Dar, pe de alta parte, ce este de preferat? Sa ne tinem masinile in noroaie la mai stiu eu ce distanta de locul in care locuim sau sa le avem mai aproape de casa, sa fie si la 4 metri de casa, spre exemplu. Eu cred ca intre doua rele alegem raul cel mai mic, care este sa avem locurile de parcare mai aproape”, ne-a declarat Nicolae Robu.

Ramane de vazut ce se intampla cu ordinul aprobat de fostul ministru. Citeste ce mai prevede ordinul!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. O prevedere foarte buna parcarile linga geamurile blocului au distrus sptiile verzi existente si au creat praful poluarea creare de locuri de parcare este problema primarie si gasirea de solutii , nu incurujarea dsitrugerii saptiilor verzi si poluarea fonica a celor cre abuziv au transformat aceste saptii verzi in parcari !

    • fostul sef al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, era in sine o aberatie. Daca se gasesc solutii – care sunt aceleasi in aproape toate orasele mari dintr-o vecinatate de 500 km – si se pot aplica, dece incepem acum cu filozofia. Spatii verzi: exista zone compacte apartinand te si miri cui care sunt in paragina (fara ca proprietarii sa simta la punga) raspandite in toata Timisoara care ar trebui amenajate ca spatii verzi (parcuri). Nu se poate? intrebati dece pe vice-primarul, pe ex-primarii, pe ex-… .
      Decat spatii verzi (adeseori denumita doar ca spatii verzi) cu balari, cu gunoaie (civilizatie moderna) mai bine parcari amenajate oK.

      • Ei daca ai locui la parter vine si parcheaza unul la 2 m de geam ,cu spatele,un canceros de diesel,omul dimineata la 5 vrea sa plece undeva o porneste cu greu apoi o mai ambaleaza 5 minute cu esapamentul linga geamul tau cum te-ai simti?ASA CA MAI DALE DE MASINI CA NU PATESC NIMIC DACA STAU CU O ROATA-N BALTA,DAR SA-I BAGI OMULUI IN CASA MIROS DE GAZ NU CRED CA ESTE NORMAL.NOI NE FOLOSIM DE TABLELE ALEA SI LE DOMINAM,NU MASINA TREBUIE SA NE INGREUNEZE EXISTENTA.

        • Sunt de acord cu cele spuse. Situatia este valabila si in plin centru al Timisoarei, nu numai in cartierele de dupa 1965.
          Dar hai sa ne gandim; situatia a fost creata de „cel mai iubit dintre pamanteni” (NC) prin politica de modelare a cartierelor de locuit si cand si numarul de masini care puteau fi cumparate era controlat. Inainte de 1989 asteptai cate 5-7 ani dupa o masina (daca nu erai printre alesii domnului (deliberat cu d-mic caci nu de Domnul este vorba).
          Acum trebuie „gasite solutii”; nici mie nu i-mi convine ca cineva sa repare masina sub geamul meu, sau sa-si spele masina sau sa faca mici si gratar s.a.m.d..
          Pentru remedierea – cel putin partiala a situatiei – sunt multe variante, poate la noi se va aplica „cea mai ieftina” (si nu una rationala, de compromis).

  2. Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor:

    e) pe trecerile pentru pietoni ori la mai putin de 25 m dupa si inainte de acestea ;
    f) in intersectii , inclusiv cele cu circulatie in sens giratoriu , precum si in zona de preselectie unde sunt aplicate marcaje continue , iar in lipsa acestora , la o distanta mai mica de 25 m de coltul intersectiei;

    deci din cei in medie 100 de metri intre 2 colturi nu putem parca decit pe jumatate, asta daca nu este o trecere de pietoni la mijloc.

  3. si eu am masina o parchez in spatele bloculu, dar hotararea este foarte buna pt. ca in casa este insuportabil de suportat, noxele, zgomotele facute indiferent de ora.

    • corectez din cauza neatentiei termenul „insuportabil de suportat” gazele de la esapament de la majoritatea masinilor te ineaca efectiv in casa trebuie sa stai cu geamul inchis de multe ori chiar in plina vara , sa pandesti momentul cand poti deschide din nou fereastra.

  4. Aproape ca sunt de acord cu tooate cele spuse, dar … si cum mai departe?
    – se construiesc in centru + vecinatati parcari supra/subterane adecvate (cum va fi cu parcarea subterana de langa muzeu; unde se vor duce noxele? s.a.m.d.
    – ce faci daca totusi esti timisorean si gratie politicii „celui mai iubit” (din toate iepocile) geamurile tale sunt la 2 m de unicele locuri de parcare (in spetele blocului)? in curtea primariei (de exemplu) sunt asigurati cei min. 5 m?
    – ce facem cu minunatii concetateni care sub umbrela amenajarii spatiilor verzi in fata blocului (pun boscheti cu scaieti sau tufe de trandafir care ajung pe carosabil) si introduc „restrictii” suplimentare la posibilitatile de parcare?
    – … la o distanta mai mica de 25 m de coltul intersectiei … aici apare marele HAHAHA ptca toate colturile sunt blocate de masini,
    – exista o politica COERENTA de descurajare a accesului masinilor catre centru+vecinatati?
    – sunt efectuate marcaje, montate indicatooare s.a.m.d. care sa dovedeasca o gandire coerenta?
    – sau … se aplica principiul „prima data taiem si apoi masuram (ne gandim)!