Interviu cu Elena Jebeleanu, director adjunct la Liceul Pedagogic din Timisoara: Avem foarte multe solicitari, trebuie sa-i inscriem pe toti

Liceul Pedagogic din Timisoara este considerat una dintre cele mai bune unitati de invatamant din judet. Motiv de mandrie pentru dascalii de aici, dar afluenta mare de elevi constituie si un dezavantaj, din cauza spatiului limitat. Scoala este arhiplina si chiar si asa sunt elevi nevoiti sa vina la cursuri dupa amiaza.

Liceul Pedagogic este unul dintre cele mai solicitate licee din Timisoara. Care sunt motivele pentru care se bucura de o asemenea popularitate?

Sunt mai multe elemente care contribuie la faptul ca sunt multi copii care se indreapta spre noi, iar asta ne bucura. Intai de toate, cred ca este vorba si de traditie. Aici intotdeauna s-a facut scoala serios de tot si asta s-a aflat, de-a lungul timpului. Este vorba apoi despre faptul ca oferta noastra educationala este larga, avem copii de la clasa pregatitoare pana la clasa a XII-a, cu cinci profiluri la liceu. Avem cadre didactice bine pregatite, nu doar profesional ci si psihopedagogic, care reusesc sa-i atraga pe copii spre carte si sa le modeleze caracterul cate putin. La examenele nationale sunt rezultate foarte bune care reflecta seriozitatea copiilor si pe a noastra. Si la concursurile pe discipline, la concursuri de toate tipurile, venim cu locuri fruntase.

Ce clase de liceu sunt disponibile la Liceul Pedagogic?

Incepand din clasa a IX-a avem profil de matematica-informatica intensiv, filologie cu engleza intensiv, stiintele naturii, pedagogic invatatori-educatoare si teologie ortodoxa.

Din experienta anilor trecuti, care este cel mai cautat profil, unde se intra cu cele mai mari medii?

Mediile cele mai mari, in general, sunt cele ale copiilor de la matematica-informatica. Nu putem face o statistica a solicitarilor, pentru ca admiterea se face la nivelul judetului si la nivel national. La pedagogie si la teologie avem clase unice in judet, in consescinta, mai ales la pedagogie concurenta este foarte mare, se ajunge cam la doi candidati pe un loc, an de an. Se face astfel o selectie extrem de riguroasa la fiecare nivel. Spre oricare dintre aceste specializari ne-am uita, putem fi bucurosi ca avem ocazia sa lucram cu copii deosebiti, cu copii interesati de studiu si care stiu ca pentru a fi multumit de tine insuti trebuie sa te bazezi pe puterile tale.

Liceul Pedagogic este inclus in categoria scolilor de elita. Implica aceasta notiune si o anumita nuanta de snobism?

Speram din suflet ca nu si nici nu cred ca putem vorbi de snobism pentru ca, la urma urmei, un dascal bun inseamna sa stii sa cobori la nivelul fiecarui copil iar datoria noastra este sa luptam si sa fim, din tot sufletul, nu doar alaturi de copiii foarte buni, ci si alaturi de cei care au probleme. Pentru ca, la urma urmei rezultatele la invatatura nu sunt intotdeauna doar consecinta nivelului intelectual al copilului, ci sunt uneori si consecinta unui context social dezavantajant.

Clasele mici de la Liceul Pedagogic sunt extrem de solicitate, in fiecare an vin din ce in ce mai multi copii….

Solicitarile sunt foarte numeroase si noi suntem putin ingrijorati si pentru faptul ca nu prea avem spatiu, iar la ciclul primar trebuie sa-i scolarizam pe toti copii care vin spre noi, pentru ca vin pe criteriul domiciliului, resedintei parintilor. Sunt cadre didactice exceptionale  cele care lucreaza la ciclul primar, ganditi-va ca sunt oameni care o viata intreaga au indrumat si practica pedagogica, nu doar pentru elevii din Liceul Pedagogic, ci si pentru studentii din invatamantul universitar … Este adevarat ca ne avantajeaza si zona in care functionam, faptul ca suntem o scoala ultracentrala, ne mai avantajeaza si faptul ca este si program de dupa-amiaza cu copiii, deci sunt o multime de factori care determina afluenta copiilor spre scoala noastra.

Aceasta afluenta creeaza insa si probleme legate de spatiu. Ce solutii se cauta pentru rezolvarea lor?

Este o cladire monument istoric si fiind asezati aici unde nu avem spatiu liber in jur astfel incat sa putem construi, din pacate, singura solutie actualmente folosita este cea a invatamantului in doua schimburi. Acum clasele a VI-a si a VII-a functioneaza dupa amiaza. Sigur ca nu este ideal, dar din pacate nu avem alta posibilitate.

Pe termen lung se intrevad solutii?

Incercam sa marim spatiul in care pot functiona sali de curs, numai ca suntem limitati pe de o parte de cladire in sine si pe de alta parte de fondurile necesare unei posibile mansardari sau reamenajari. Oricum, este un proces de durata si ne bucuram  ca avem sprijinul Primariei Timisoara, care ne aloca destul de multe fonduri, si anul trecut am primit, pentru igienizare si reparatii … Avem si sprijinul Consiliului reprezentativ al parintilor din scoala noastra, simtim ca nu suntem singuri si ne bucuram.

Ce mesaj le transmiteti parintilor care doresc sa-i aduca pe copii la Liceul Pedagogic. Sunt motive pentru care ar putea fi dezamagiti?

Vreau sa le spun ca daca avem asteptari mult prea mari, riscam sa fim dezamagiti de ambele parti. M-as bucura sa gasim in parintii copiilor de la noi adevarati colaboratori, care sa vada si partile exceptionale ale copiilor dar si partile care lasa de dorit. Educatia este un proces complex, avem de invatat unii de la altii, si noi de la cei mici si ei de la noi. Instructie putem face oricum, dar educatie se poate face doar intr-o stransa colaborare cu familia. Atunci cand apar probleme de comportament, iar sprijinul familiei este redus sau cand familia neaga problema, din pacate posibilitatile noastre de a-l convinge pe copil ca tot ce facem este spre binele lui devin limitate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.