Pesti morti si poluare pe un lac din Banat, primul lac artificial amplasat pe calcare din Romania. Pericol pentru un intreg oras. FOTO!

CARAS-SEVERIN. Lacul Buhui din judetul Caras-Severin inconjurat de o frumoasa padure de brad si fag, o adevarata minunatie a naturii, a intrat in atentia ecologistilor. Sute de pesti morti plutesc pe malul stang al lacului dintre brazi, care alimenteaza cu apa orasul Anina.

„In 14 iunie, la ora 12:30, sute de pesti morti si o pelicola discontinua a unei substante uleioase plutesc la malul stang al lacului Buhui”, atrage atentia Doina Margineanu, din partea Grupului Ecologic de Colaborare Nera, din Oravita.

Potrivit presedintelui Grupului Ecologic de Colaborare Nera, Cornel Popovici Sturza, voluntarii asociatiei sunt cei care au descoperit sutele de pesti morti. Nu s-a facut inca o analiza sa se afle exact ce fel de substanta pluteste pe lac, insa ecologistii sunt convinsi ca este vorba de ulei de motor de la barci. Asta cu toate ca este interzisa navigarea barcilor cu motor pe lacul aflat intr-o rezervatie naturala.

„Informatiile sunt la nivelul simturilor umane, fara analize, fara alte investigatii. Noi facem monitorizari cu voluntarii nostri. Lacul Buhui, din subteran, alimenteaza grota Buhui, unde exista captarea pentru alimentarea cu apa a orasului Anina. Scurgerea din lac se face pe la baza si acea pelicula poate nu ajunge azi sau maine, dar la un moment dat, cand se goleste lacul si se spala prin reumplere, tot o sa ajunga in reteaua de alimentare a orasului. Asta se intampla cam o data pe an, se goleste si se reumple. Noi am mai facut monitorizari acolo, dar intotdeauna se vad asemenea pelicule pe lac. Banuiala mea este ca ei (n.r. administratorii zonei) lasa si ambarcatiuni cu motor sa circule pe lac. Este zona de protectie speciala, este o rezervatie naturala”, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, Cornel Popovici Sturza.

Zona este administrata de Ocolul Silvic Anina, care tine de Directia Silvica, insa Lacul Buhui este in grija Administratiei Parcului National Cheile Nerei Beusnita, sustine seful ecologistilor.

„Noi am monitorizat pe malul stang, pe malul drept se faceau gratare. Sunt 2 administratori responsabili. Le-am trimis o hartie si un e-mail si nu ne-au raspuns, de obicei intreaba Directia Silvica si abia apoi raspund”, ne-a mai spus Cornel Sturza. Ramane de vazut ce raspuns vor da administratorii si daca, intr-adevar, poluarea poate fi un pericol pentru locuitorii din Anina.

Lacul Buhui se afla in Muntii Semenic, aproape de Anina. Este primul lac de acumulare artificial amplasat pe calcare din Romania, scrie locuri-nevazute.blogspot.ro. A fost realizat in anul 1904 pentru alimentarea cu apa a Aninei, prin bararea unor galerii din Pestera Buhui.

„Lacul este situat la o altitudine de 640 de metri. Tot aici se afla si unul dintre cele mai lungi cursuri subterane de apa (3.217 m) cunoscute din Romania. In aproprierea lacului se afla si Pestera Buhui cu o lungime de aproximativ 2000 m”, noteaza locuri-nevazute.blogspot.ro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.