Mostenire de la fostul sef al Colterm: Timisoara ar putea cumpara energie termica de la o firma din Sibiu

TIMISOARA. O firma din Sibiu vrea sa construiasca o centrala de producere a energiei termice la Timisoara, in care sa foloseasca apa geotermala. Societatea noastra de termoficare ar putea cumpara energie termica direct de la aceasta firma. Este mostenirea lasata de fostul director al Colterm, Petrica Pampu, demis recent de primarul Nicolae Robu.

Noul director al Colterm, Cristian Mircea, a vazut documentele pentru prima data joi dupa-amiaza, inainte de plenul Consiliului Local. Alesii au pe ordinea de zi un draft de contract atasat unei adrese semnata de Petrica Pampu, fostul director al societatii de termoficare, iar daca il aproba, Colterm poate cumpara energie de la firma din judetul Sibiu.

Pe contract scrie foarte clar ca „obiectul il reprezinta reglementarea conditiilor juridice, tehnice si economice pentru alimentarea Colterm de catre SIFEE TERRA cu agent termic, utilizat pentru alimentarea retelei orasului Timisoara”. Niciunde nu se gaseste insa pretul estimat pentru achizitionarea agentului termic, insa in adresa scrie negru pe alb ca „acest draft de contract a fost negociat cu reprezentantul companiei, avand la baza reglementarile in vigoare”.

De pe documentele ce se afla pe mesele consilierilor locali lipsesc insa doua pagini din contract, pg. 2 si 3. Oricum, societatea in cauza – SIFEE TERRA HEAT SRL, reprezentata de Administratorul Ioan Constantin Morariu, este considerata a fi „operator economic ce nu se afla in componenta de reglementare a ANRE”.

Premisele contractului sunt clare: „SIFEE TERRA intentioneaza sa construiasca in Timisoara o centrala de producere a energiei termice din surse regenerabile prin utilizarea apei geotermale”, se arata in contractul de vanzare-cumparare aflat pe mesele alesilor locali.

UPDATE! Nicolae Robu: Este o initiativa privata

Proiectul a creat controverse in plenul Consiliului Local, dupa ce alesii au aflat ca pretul la care s-ar cumpara gigacalorie de la firma din Sibiu este mult mai mare decat cel reglementat de ANRE. Negocierile n-au fost tocmai bune. Primarul Nicolae Robu a cerut sa se discute cu alta ocazie despre el, odata ce vor fi clarificati toti termenii contractuali. Oricum, nu se va renunta la idee, mai ales ca s-a cerut o „varianta imbunatatita”.

„Eu nu stiu ce a facut domnul Pampu, fostul director, el a fost demis, dar eu am fost informat de catre city-managerul Sorin Dragoi, ca el a purtat discutii cu reprezentantii acelei firme, ca agentul termic va fi mult mai ieftin. Evident ca nu prezinta interes pentru noi sa luam agent termic mai scump. Daca se vine cu o oferta care nu este interesanta, ii trimitem la plimbare pe cei ce vin cu ea. Este vorba despre energie geotermica. Noi vrem sa exploatam izvoarele termale ale Timisoarei. Este o initiativa privata cu finantare straina, nici nu stiu exact care este sursa, pe care o agream in parteneriat cu noi, pentru ca putem obtine energie termica la preturi mult mai mici decat este energia termica produsa de Colterm. Cand au fost initiate discutiile cu Colterm, nu exista sursa de finantare. Eu am fost informat de catre city-manager ca, zilele trecute, cei care au venit cu propunerea de colaborare, de a ne furniza energie termica foarte ieftina, i-au transmis ca au obtinut o finanţare importanta. Este o initiativa privata, numai ca in urma acelei initiative private Timisoara poate sa aiba energie termica cica la jumatatea pretului energiei termice produse de Colterm, asa sunt estimarile”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Ramane de vazut in ce formula va fi repus proiectul pe ordinea de zi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Inca una din marile erori.
    Dece – de ani de zile – primaria nu are in vedere construire de centrale termice (de cartier, vezi f. multe tari din EU), care ar putea scoate apoi furnizarea agentului termic din zona bazata pe profit; este vorba de un serviciu public. Se va ajunge in situatia cand – din goana dupa profit – preturile vor fi necontrolabile. Vezi si afirmatia:
    …. Niciunde nu se gaseste insa pretul estimat pentru achizitionarea agentului termic, insa in adresa scrie negru pe alb ca „acest draft de contract a fost negociat cu reprezentantul companiei, avand la baza reglementarile in vigoare”.

    Nu cumva domnul Pampu P. (et co.) este coactionar (direct/indirect) la firma din Sibiu?
    Iarasi se incepe cu afaceri pe spatele timisoarenilor!
    Ne vom minuna apoi si de cererile de debransare si apoi de poluarea crescanda in centru.

    Se poate pune intrebarea daca rezervele de apa termala din subsolul Timisoarei exista sau nu si pe cati ani.
    Candva, cu mare tam-tam s-a deschis „Strandul Termal” si baza de tratament de vizavi cu licel Loga.
    Apoi au aparut probleme cu cantitatea de apa, cu necesitatile de filtrare s.a.m.d..
    Studiul prevede si despagubiri pentru distrugerea instalatiilor de distributie si de interior?

  2. Tare de tot…
    Ia uite ce cifra de afaceri are aceasta mare firma din… Selimbar (jud Sibiu)
    Cifra afaceri 2013: 7,100 RON
    Profit net: 858 RON
    Este Sifee Terra Heat.
    Ooops, dar mai exista una, cu cifra de afaceri 0 (Sifee Terra Power)
    Si uite si a treia…
    Sifee Terra Energy. Cifra de afaceri… 0.

    TOate infiintate in 2011. Ce mai, o indelungata experienta care recomanda din plin colaborarea cu COLTERM

    Toata chestia asta pute prea tare, nu-i asa?

  3. Chiar ca nu mai inteleg. Ce este cu aceste City-manager; ce atributii are vis-a-vis cu cele ale institutiei Primarie. Ori una ori alta. „Formulele paralele” sunt doar consumatoare de bani si generatoare de „indecizii functionale”.
    Dece City-managerul poarta discutii cu reprezentantii acelei firme, ca agentul termic va fi mult mai ieftin? Se va gasi apoi un Acar Paun, care va fi responsabil pentru „erorile decizionale”. Serviciile de specialitate ale Primariei nu (mai) sunt competente?

  4. Colterm prin atitudinea pe care o are se chinuie de ani de zile sa isi alunge din sistem abonatii. Celor care se debranseaza si isi pun centrala de apartament, Colterm ii pupa in cur si le furnizeaza 18 grade in apartamnent gratis, in schimb cei care raman abonatii lor le baga pe gat nu numai pierderiile provocate de vecini dar si caldura pe care o au cei care s-au debransat, pentru ca ce sa vezi; nu Colterm plateste cele 18 grade din apartamentul debransatiilor, ci abonatii, carora le creste factura in functie de cati isi taie caloriferele din bloc. Eu zic sa inchida Coltermul si toti sa o ardem pe gaz!!!