TIMISOARA. Politia Locala va fi cu ochii pe noi in toate marile piete ale orasului. Primaria Timisoara a inceput deja sapaturile pentru introducerea fibrei optice in subteran, la care sa fie legate 94 de camere video. Ce treaba are STS-ul in poveste?
Peste 360.000 de euro investeste Primaria Timisoara, din bugetul local, pentru introducerea a aproape 17 kilometri de fibra optica in subteran. Investitia este necesara pentru implementarea unui alt proiect, care se desfasoara pe fonduri europene si prevede montarea de camere video in mai multe locuri din oras, in principal in piete istorice si pe strazile cu licee.
Sapaturile au inceput deja, in mai multe zone ale orasului. Proiectul „Racord la reteaua metropolitana existenta de fibra optica pentru realizarea obiectivului Sistem de supraveghere pentru cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii in Municipiul Timisoara” prevede, in fapt, utilizarea canalizatiei existente in lungime de 4 kilometri pusa la dispozitie gratuit de STS – Seviciul de Telecomunicatii Speciale, precum si completarea traseului prin construirea propriei canalizatii a orasului, pe o lungime de 6,2 kilometri, dar si cumpararea si cablarea a 16,7 kilometri de fibra optica.
Ce face STS si in ce zone vor fi camere video?
Proiectul desfasurat pe fonduri europene prevede, in partea tehnica, ca operatorul de retea trebuie sa gaseasca solutia de racordare de retea.
„Primaria a decis ca operatorul acestui important proiect sa fie Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Astfel, se impune realizarea de catre Municipiul Timisoara a racordurilor unitatilor de supraveghere video a celor 13 obiective la reteaua metropolitana de comunicatii. Totodata, pentru segmentele unde STS nu detine retea, Municipiul Timisoara trebuie fie sa inchirieze tronsoane de retea de la alti detinatori de retea privati, fie sa construiasca o retea proprie pe care sa o puna la dispozitia STS spre administrare. Am decis sa optam pentru varianta construirii retelei proprii, mai putin costisitoare conform scenariilor prevazute de catre Studiul de Fezabilitate”, ne-a declarat viceprimarul Timisoarei, Dan Diaconu.
Practic, se face o legatura intre centrul de supraveghere al retelei de camere video, care va fi la Politia Locala, si cele 13 obiective ce vor fi monitorizate video dupa implementarea proiectului. Vor fi montate 94 de camere de supraveghere in Piata Libertatii, Piata Unirii, Piata Sf. Gheorghe, Piata Victoriei, Piata 700, Piata Badea Cartan, Primaria Timisoara, Piata Traian, Liceul C.D. Loga, Liceul Eftimie Murgu, Liceul Jean Louis Calderon, Liceul Lenau si Liceul Grigore Moisil.
Proiectul „Sistem de supraveghere pentru cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii in Timisoara” ne aduce aproape 4 milioane de lei de la Uniunea Europeana. Licitatia pentru desemnarea firmei care sa se ocupe efectiv de implementare este inca in desfasurare, sustine viceprimarul Diaconu. Valoarea totala a proiectului este de 3,9 milioane de lei, contributia din bugetul local fiind de aproape 127.000 de lei.
„In perioada urmatoare trebuie sa intre pe SEAP, in varianta electronica. Au fost foarte multe firme – 13 sau 14, din cate tin minte, si foarte multe clarificari. Ultimele clarificari au fost facute saptamana trecuta”, ne-a mai spus Diaconu.
Cat despre lucrarile demarate deja de Primaria Timisoara si executate de firma SC Casido SRL cu 1,6 milioane de lei, acestea ar trebui sa fie gata in luna august a acestui an. Unde se sapa?
Traseele sunt urmatoarele:
Pentru pietele Badea Cartan si Traian: Spl. Protopop Draghici, Spl. Penes Curcanul, Piata Badea Cartan, Str. Dacilor, Piata Traian;
Pentru liceele Pedagogic – Loga – Calderon: Str. N. Filipescu, Bvd. Revolutiei, Splaiul Nistrului, Str. Pestalozzi, Str. Camil Petrescu, Str. Beethoven, Str. C.D. Loga;
Pentru Piata Unirii: Piata Unirii + racord Alecsandri;
Pentru Liceul Lenau si pietele Sf. Gheorghe, Libertatii: Str. Mercy, Str. Ungureanu, Piata Sf. Gheorghe;
Pentru Piata Victoriei: Piata Victoriei;
Pentru Liceul Grigore Moisil: Piata Balcescu, Bvd. Mihai Viteazul, Str. 20 Decembrie.
Reprezentantii Primariei Timisoara sustin ca, dincolo de beneficiul investitiei, cel mai important factor a fost acela al posibilitatii obtinerii de venituri din inchirierea unor conducte de rezerva din canalizatia construita unor alti operatori. Ramane de vazut ce se intampla dupa finalizarea sapaturilor. Partea tehnica pica in sarcina STS.
„Noi trebuie sa avem un operator care sa administreze comunicatiile pe fibra optica si am optat pentru operatorul de stat, nu pentru un operator privat. STS se va ocupa de partea tehnica a sistemului de telecomunicatii, de functionarea efectiva a sistemului. Sigur ca in situatia in care se strica ceva, fiind proiectul nostru, atunci Primaria plateste”, ne-a declarat Dan Diaconu.
Big Brother ajunge si in intersectii
Printr-un alt proiect, reprezentantii Primariei Timisoara amenajeaza un centru de trafic management si supraveghere video, pe bulevardul Iuliu Maniu. Suntem insa in pericol de a pierde banii europeni pentru acesta, fiind mari probleme cu licitatia. Una dintre firmele participante a depus mai multe contestatii, iar primarul Nicolae Robu banuieste ca este vorba despre boicotarea proiectului.
„Din nou, aceeasi firma Swarco, a depus contestatie pe trafic management. Am cerut sa ni se faca un desfasurator al tuturor contestatiilor care au fost depuse de-a lungul acestei perioade de mai bine de un an de cand incercam sa contractam un executant pentru acest proiect pentru a putea valorifica finantarea europeana. Deocamdata nu se pierd banii, dar e un timp limita pana la care noi putem sa asumam ca ne incadram in termenul final cu implementarea proiectului. Am cerut un raspuns din partea CNSC vizavi de acest subiect, pentru ca si pozitia CNSC este una care ne uimeste. Dupa aceea, daca va fi blocata licitatia, fara indoiala ii vom actiona in judecata, vom face plangere penala impotriva tuturor celor care efectiv boicoteaza acest proiect”, ne-a declarat Nicolae Robu.
In conditiile in care se pierd banii, reprezentantii Primariei Timisoara sunt decisi sa dea in judecata firma care a tot contestat licitatia.
Proiectul ne aduce 10 milioane de euro de la Uniunea Europeana, valoarea totala fiind de aproximativ 44 de milioane de lei. Cu acesti bani va fi modernizat si extins sistemul de semaforizare din oras, vor fi puse 230 de camere video pe strazi si in intersectii si va fi creat un centru de comanda si control pe bvd. Iuliu Maniu.
Pareri
mai putin si o sa va uitati si in kur cand ma kc.
in format HD
Bisnitari au imbulinato!!Nu cred ca pe omul cinstit il afecteza cumva ba din contra ajuta…
Inregistrarile au si „valoare juridica”?
Cum este cu legislatia romana in acest sens?
daca tot se lucreaza pe strada Dacilor n-ar strica o camera montata pe farmacia Kovacs sau pe alta cladire din acel colt de strada, deorece in acel perimetru s-au aciuit niste…tigani , care sunt un real pericol pentru toti locuitorii din zona, politia stie de ei dar nu se ia nici o masura impotriva lor
Foarte bine ! Important ar fi insa sa-i si ia pe infractori, pe cei cu milioane, deoarece serviciile de la Timisoara sunt ca ceaiul de musetel. Noroc ca mai vine DNA Bucuresti pe aici sa-i prinda ! Pai DNA Bucuresti l-a prins pe Georgica Cornu. Cei de aici au prins doar niste conductori de CFR !
Camerele nu vor fi montate ptr siguranta cetateanului,asta e de ochii lumi, caci bisnitarii si smecherii au relatii, stati linistiti…Camerele vor fi pentru a se sti pe unde umbli, control…asta se urmareste…deja softuri care iti recunosc fata exista implementate in unele tari, fiecare fata are un numar de cod…te vor gasi imediat…Si in alte tari sunt camere in statiile de metro si tot esti furat…crede-ti ca hotii nu au fost filmatii!..si tot degeaba…vorbesc de viitorul apropiat…
Te cam contrazici, amice! Daca softurile alea de care zici tu, te recunosc dupa fata, ma gandesc ca-i vor recunoaste si pe hoti. Numai ca deocamdata ei se plimba pe unde pot. Chiar si prin… Londra.
Felicitari pentru initiativa!
Ati uitat de cimitire. Nu lasati golanii sa-si faca de cap.