Primele 2 tramvaie ale Timisoarei au intrat in reabilitare. Nicolae Robu: Vor fi elegante, comode si nu vor zburda hotii prin ele

TIMISOARA. Tramvaiele second-hand ale Timisoarei au ajuns pe mainile aradenilor si ale moldovenilor. Vorbim despre primele doua mijloace de transport pe sine, care au intrat deja in depourile firmelor care au castigat licitatia pentru reabilitarea acestora. Unul e la Arad, iar altul e la Pascani. Vom circula cu ele abia in toamna insa, dezvaluie primarul Nicolae Robu. Cum vor arata dupa o investitie de aproape 1 milion de euro? Tot edilul ne povesteste.

Daca in luna mai primarul spunea ca un singur tramvai intra in proces de refacere, acum sustine ca doua tramvaie primite de la nemti dupa Revolutie au luat drumul reabilitarii. E nevoie insa de cateva luni pentru reabilitarea acestora.

„Doua tramvaie au fost preluate in vederea reabilitarii in baza contractului pe care il aveam semnat cu parteneriatul dintre cele doua firme – Electroputere VFU Pascani si Astra Vagoane Calatori Arad – unul si unul. Au fost preluate in 11 iunie si se lucreaza la reabilitarea lor. Desigur ca pentru primele exemplare procesul de reabilitare este de durata mai lunga, pentru ca se impune realizarea de asa numite SDV-uri, de diverse scule, dispozitive si verificatoare specifice. Dupa ce sunt reabilitate primele, urmatoarele vor merge mai repede. In toamna vor fi gata, dar nu avem un termen foarte ferm. In mod normal, dureaza 3-4 luni reabilitarea, la primul exemplar. In continuare se poate realiza o reabilitare intr-o luna”, a explicat, marti, primarul Timisoarei.

Edilul-sef al orasului sustine ca parteneriatul de firme care a castigat licitatia este unul serios si ca lucrurile vor merge struna dupa ce sunt reabilitate primele doua tramvaie.

„Vor arata ca niste tramvaie noi, pentru ca din tramvaiele vechi nu se pastreaza decat rotile si osiile. In rest, absolut totul este de tramvai nou. Vor fi cu incalzire la fiecare scaun, cu climatizare, vor fi elegante, comode, vor avea internet, o multime de camere video incat hotii sa nu mai poata sa zburde prin ele. Absolut tot ce exista intr-un tramvai nou va fi si in aceste tramvaie reabilitate, numai ca pretul este de 4 ori mai mic decat al unui tramvai nou cu aceleasi caracteristici”, a declarat Robu.

480.000 de euro costa reconditionarea unui singur tramvai, Primaria Timisoara urmand sa aloce 3,3 milioane de euro pentru reabilitarea a 7 dintre garniturile batrane aflate acum in circulatie.

Intrebat de ce nu au fost incepute lucrarile pana acum, in conditiile in care licitatia a fost finalizata la mijlocul lunii aprilie, primarul a gasit imediat scuze pentru firmele castigatoare.

„Nu cunosc alte detalii, stiu ca RATT a purtat discutii cu cele 2 firme si s-au facut toate pregatirile in vederea inceperii lucrarilor. Trebuie sa ne gandim ca in acest domeniu nu poti sa tii, daca esti firma serioasa, standuri goale asteptand sa iti vina un nou tramvai la reabilitat. E nevoie de un anumit interval de timp pana cand se disponibilizeaza atelierele, standurile pentru a incepe noi lucrari”, a conchis Robu.

Ramane de vazut cand vor fi scoase pe strazi primele doua tramvaie reabilitate ale Timisoarei si pe ce linii vor fi puse sa circule.

In urma reconditionarii, fiecare tramvai va fi dotat cu cate 6 camere video, incalzire in scaune, climatizare, internet WiFi, instalatie de sonorizare, scaune noi. In parcul Regiei Autonome de Transport in Comun se afla 93 de tramvaie, din care doar 60 sunt scoase zilnic pe traseu.

CITESTE SI:

Tramvaiele second-hand ale Timisoarei, modernizate la Arad. Cand ne vom plimba cu primul tramvai reconditionat?

S-a decis cine reabiliteaza tramvaiele Timisoarei: 500.000 de euro costa bucata. Cand circula primul?

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. mda, exista o diferenta cruciala intre aceste tramvaie si unul nou: cele noi au podeaua joasa, nu te urci „in corcodus” ca la cele vechi. pare un moft dar in afara de aspectul confortului, urcarea si coborirea „din corcodus” dureaza mai mult decit la un tramvai la care doar pasesti inauntru. acest timp suplimentar duce la cresterea timpului in care pasagerii urca si coboara si deci un tramvai nou are o viteza medie mai mare decit unul vechi doar prin scurtarea acestei stationari in statii.

    • Cu tramvaiele „joase” este insa o mica problema.
      De regula, introducerea lor solicita refacerea cai (sinelor), ceea ce in Timisoara ar duce la un adevarat festival al „drumarilor” (firmelor)

      • Şinele au fost refăcute în Timişoara în mare majoritate… înca de acum câţiva ani! doar linia lui 5 a rămas de căruţă.

  2. Si RATT va angaja si oameni care sa faca curatenie in ele? Hotii din buzunare nu reprezinta unica problema a transportului in comun. Si poate ne explica primarul si de ce noi nu contam pentru RATT. Mi se pare ilogic ca tramvaiele sa mearga si mai rar odata cu inceperea vacantelor, orasul nu e format doar din elevi si studenti, la care am inteles ca transportul oricum le e gratuit.

    • Sa stiti ca nu toti dispunem de masini sa mergem la lucru,cred ca daca tot stati confortabil in masina puteti sa ast pana trece un amarat de tranvai(care oricum este in program de vara)care duce 20 de persoane ce poate nu au privilegiul sa mearga cu masina ca si dumneavoastra.

  3. Poate ca Opinia Timisoarei sre fotografiile tramvaielor care au fost trimise la reconditionat, fotografii care sa fi fost facute inainte de a le trimite? Ca sa putem compara macar din punct de vedere estetic cum arata 0 euro fata de 480000 euro. Si apropo … 480000 de euro fara TVA? Ca nu se prea intelege din presa.

    • fără TVA… adică aprox 600.000€ pt un tramvai cu garanţie max 10 ani(aici e discutabil, pentru că garanţia conf. contractului se dă la subansamblu !?)
      unul nou începe de la 1.200.000€ cu garanţie 30 de ani

  4. Dl.Robu face o prezentare a caracteristicilor noilor tramvaie, care de fapt sunt praf in ochii presei care le preia obedienta si le transmite mai departe.
    Internet in fiecare vagon: cui ii foloseste? Pe scaune stau doar persoane in varsta care nu cred ca se dedau aceastui „viciu” tocmai in tramvai. In picioare este mai greu cu navigatul tinand cont ca ai nevoie de 2 maini libere.
    Climatizare: va functiona cu aprobarea „de la dispecerat” ca si la actualele masini?
    Camere de luat vederi: exista si acum, cine sta insa in fata monitoarelor ca sa recunoasca si sa prinda infractorii?
    Incalzire in scaune: va avea doar 2 pozitii OFF/ON in care ori ingheti ori iti prajesti instalatiile? Mai bine scaune niste decente nu plasticaria care este acum.
    Si ultima obiectiune: Cati dintre cetateni vor beneficia de toate aceste minunate facilitati, la actuala frecventa de circulatie de cca. 2 tramvaie/ora pe unele trasee?

  5. Ma intreb si eu… daca reconditionarea costa de cel putin 4 ori mai putin decat un tramvai nou, si ofera atatea „avantaje”, precum zice primarele, atunci ce se mai chinuie Siemens/Bombardier si alti mari producatori sa faca tramvaie noi? Ce, vor sa iasa in pierdere?

    De fapt, costurile se masoara altfel decat in trei beculete de Craciun si niste sclipici. Dar Robu-i prea atasat de Arad pentru a dori calitate la RATT…

    • 😀 E o diferenţa enormă intre a asambla chinezării cu titlul de „produs nou” şi a asambla produse proprii 😉
      diferenţa şi mai mare o să apară la întreţinere… nici o chiezărie nu vine cu piese de schimb 😉

  6. Nu stiu de Arad, dar este o problema cu firma de la Pascani. A reabilitat niste trenuri pentru Republica Moldova si nu au iesit prea bine, stau mai mult prin revizii decat pe sine. Intamplarea este prin presa, se poate gasi usor. Stima.

  7. Fac pariu ca nu trece o saptamana si se vede scris pe scaune ,,oltean=tigan, sau x love y .