Verificari la sange la cei care au cumparat apartamente ANL in Timisoara. Traian Stoia: Unii vor ramane fara locuinte

TIMISOARA. Tipic romanesc! La Timisoara, chiriasii ANL si-au cumparat apartamentele la care aveau dreptul cu toate ca mai aveau in proprietate alte locuinte. Inspectorii primariei au descoperit un prim caz, urmand sa faca verificari la sange la toti cei care au cumparat locuintele ANL.

Potrivit viceprimarului Traian Stoia, pana acum s-au vandut 26 de apartamente prin Agentia Nationala de Locuinte, la Timisoara. 18 au fost cumparate in primele blocuri, cele albastre, B1 si B2, ridicate in anul 2003. Cumparatorii nu aveau insa dreptul la ele daca au in proprietate alte locuinte sau chiar si case de vacanta. Oamenii insa, de rea-credinta, spune Stoia, au semnat declaratii pe propria raspundere cum ca nu detin alte proprietati.

„S-au facut foarte multe vanzari in baza legii 152/1998 prin ANL. Primaria a vandut apartamentele de pe Miloia. Avem acum o speta care produce multa agitatie in randul cumparatorilor. O conditie pentru ca actele de vanzare-cumparare sa nu fie lovite de nulitate absoluta este prevazuta de Legea 152, care spune ca titularul contractului de inchiriere si membrii familiei acestuia sa nu detina o alta locuinta in proprietate, inclusiv o casa de vacanta. Daca ai o casa de vacanta sau o alta proprietate, nu ai voie sa cumperi o locuinta de la stat pe baza acestei legi. Aici, in cel mai pur stil romanesc, oamenii s-au dus si au dat declaratii ca nu au nicio casa in proprietate, nicio casa de vacanta. Acum se iau datele de la Fisc si unde se gaseste ca oamenii au cumparat declarand in fals urmeaza procedurile legii. S-a descoperit un caz”, a povestit, vineri, viceprimarul Timisoarei.

Inspectorii au luat la puricat baza de date de la Directia Fiscala si cea a OCPI – Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Timis. Au descoperit o familie care mai detina o locuinta, chiar cu doi ani inainte de a cumpara apartamentul din blocul ANL.

„S-a constatat ca o familie a incheiat cu municipiul Timisoara un contract de vanzare-cumparare pe un apartament de pe strada Ioachim Miloia, desi avea in proprietate nuda si imobilul din Timisoara, de pe strada Horia, in baza unui contract de intretinere cu drept de uzufruct viager facut in 2012. Mentionam ca cei doi soti au prezentat la primarie declaratii notariale ca nu detin in proprietate o alta locuinta sau casa de vacanta. Conform art. 11 din legea respectiva, contractele de vanzare-cumparare, precum si orice acte incheiate cu incalcarea dispozitiilor legii sunt lovite de nulitate absoluta. Depistarea acestor cazuri si sesizarea organelor judecatoresti pentru constatarea nulitatii si restabilirea situatiei anterioare se face prin grija prefectului”, a explicat Traian Stoia.

Edilul spune ca vor fi controlate si celelalte contracte, iar mai apoi toate actele vor fi trimise spre Institutia Prefectului.

„Aceasta actiune de aducere la iveala a unor ilegalitati facute cu multa nonsalanta si iresponsabilitate a creat o mare emotie in zona, pentru ca nu sunt dumnealor singurii, sunt convins ca mai sunt si altii”, a mai spus Stoia.

Intrebat cum s-a ajuns direct la acest caz si daca proprietarii au fost parati de cineva, vicele a raspuns ca „nu mai tine minte”.

„Ei intretineau doi oameni in schimbul locuintei. Uzufruct viager inseamna ca ei devin proprietari in momentul decesului celor intretinuti. Ei devin proprietari cand iau in intretinere, dar proprietatea este nuda, e goala. Cu 2 ani inainte sa cumpere apartamentul ANL au dobandit celalalt apartament. Intretinutii au murit, ei au devenit proprietari la apartamentul acela. Toate vor fi verificate. Urmeaza sa inaintam actele la Prefectura”, a concluzionat Traian Stoia. Asadar, exista toate sansele ca cei care nu aveau dreptul la apartamentele ANL sa ramana fara locuintele cumparate prin Legea 152 din 1998.

Potrivit datelor obtinute de la functionarii Primariei Timisoara, pana acum, in capitala Banatului au fost vandute doar 26 de apartamente prin ANL. In prima etapa au fost vandute 18 locuinte, din primele blocuri, cele albastre, ridicate in 2003, B1 si B2, care au 120 de apartamente.

In blocurile B3-B7 sunt 80 de apartamente deja intabulate, iar in cea de-a treia etapa, blocurile B8-B12, ridicate fara autorizatie de constructie si neintabulate, sunt tot 80 de apartamente.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. o gramada de ,,propietari” anl isi inchiriaza locuintele Anl pe bani frumosi si ei stau bine mersi in propietati care sunt pe numele altcuiva din familie…dar de conducerea Serviciului locuinte care a repartizat locuintele nu spune nimeni nimic?

  2. N-ar strica verificari la sange si la cei care au cumparat locuintele prin legea 112

  3. Poate n-ar strica sa vedeti cat de legal sta acolo familia Tanasie, niste apropiati ai lui Ciuhandu

  4. si dom COJOCARE, burtosu ala de secretar o cumparat locuinta la ANL si iel mai avea cateva propietati. la bulau cu iel.

    • Burtosul de Cojocari a ajutat-o si pe iubita dansului sa-si cumpere o locuinta
      ANL. Daca nu-l prinde comisia, sper sa-l prinda macar nevasta-sa!!!
      As avea si eu o satisfactie….

  5. Despre casele construite in Lipovei, pe terenul pus la dispozitie de primarie, nu vorbeste nimeni? Terenurile au fost acordate preferential rudelor celor din primarie, iar o serie din casele construite sunt acum inchiriate.