Interviu cu eurodeputatul Cristian Busoi: E foarte important cardul de sanatate pentru ca va reduce foarte mult frauda!

TIMISOARA. Europarlamentarul liberal Cristian Busoi care se afla la cel de-al treilea mandat in Parlamentul European si care a fost presedinte al CNAS vorbeste intr-un interviu pentru opiniatimisoarei .ro despre experienta europeana, dar si despre cardul european de sanatate de care vor beneficia romanii.

Ce inseamna pentru dumneavoastra un al treilea mandat de parlamentar european?
– Sunt foarte onorat sa reprezint din nou Romania in Parlamentul European. Acest lucru vine in urma sustinerii date de populatie, de electori si de Partidul National Liberal, a sustinerii din partea colegilor mei din PNL de a-mi oferi un loc eligibil. Sper ca este o recunoastere a experientei mele pe care am acumulat-o in politica europeana si, de asemenea, a activitatii si a rezultatelor pe care le-am obtinut in timpul functiilor publice pe care le-am avut.

Care este cea mai mare satisfactie de pana acum ca europarlamentar?
– Sigur, munca de parlamentar european este intensa, inseamna multe victorii mici prin adoptarea unor amendamente, a unor opinii sau rapoarte, poate nu este asa de spectaculoase ca la activitatea de ministru, primar sau ca activitatea pe care am avut-o ca presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate , dar e o activitate importanta. Cred ca cel mai important lucru a fost acela al adoptarii raportului SOLVIT, a fost un raport la care am muncti foarte mult, care a implicat o comunicare cu centrele din multe tari europene si am dorit sa sustin prin raportul meu o mai buna activitate a acestor centre care ajuta cetatenii europeni sa isi rezolve problemele legate de piata interna, de recunoasterea diplomelor.

Ati fost o perioada sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Ce anume din experienta europeana ar fi putut sa imbunatateasca activitatea CNAS?
–  Experienta europeana m-a ajutat foarte mult sa fac aceasta institutie mai transparenta, mai deschisa catre cetateni, catre institutiile publice, catre mass-media. De asemenea, am implementat in legislatia romaneasca directiva privind sanatatea transfrontaliera, am reusit sa cresc numarul de pacienti care sunt in tratament pentru medicamentele scumpe cum sunt cele impotriva cancerului, nemaifiind liste de asteptare. La fel, s-a imbunatatit accesul la tratament a pacientilor cu hepatita. Poate cel mai important lucru, am pornit proiectul cardului electronic de sanatate.

In ce stadiu este proiectul cardului electronic de sanatate?
– S-au tiparit toate cardurile, Casa Nationala a inceput cu o oarecare intarziere, din pacate, dar a reusit in ultimele saptamani sa porneasca procedurile de distributie a cardurilor, pentru ca asa cum va aduceti aminte, in urma refuzului medicilor de familie s-a decis ca se va face prin servicii postale. Sper ca in curand sa fie selectat un operator care sa distribuie cardul la populatie, astfel incat sa nu se mai poata face decontari de servicii medicale fara a fi facuta dovada efectuarii acelor servicii, prin intermediul cardului.

De ce este important acest card de sanatate pentru romani?
– E foarte important pentru ca va reduce foarte mult frauda, nu vor mai fi posibile raportari fictive de investigatii, de analize de laborator, de investigatii paraclinice, nu vor mai fi posibile retetele sau internarile fictive. De asemenea, pacientii vor fi mult mai bine monitorizati pentru ca va fi o monitorizare clara a pacientului. In momentul in care vom avea si dosare electronice ale pacientilor, atunci vom beneficia de servicii mai bune.

Cum poate fi sustinuta Timisoara din Parlamentul European?
– Am declarat in campania electorala ca voi sustine Timisoara si zona de vest a tarii, sigur ca problemele tuturor romanilor ma intereseaza la cel mai inalt grad, dar exista anumite interese specifice ale Timisoarei. Si pentru ca am fost sustinut de judetele din vestul tarii in campania electorala, vreau sa ma asigur ca oportunitatile de finantare pe fonduri europene vor fi bine folosite de catre actorii din vestul tarii, din judetul Timis, din Timisoara. De asemenea, este un proiect specific, Timisoara Capitala Culturala Europeana, in care m-am implicat si ma voi implica foarte mult si care sper sa devina realitate. Legat de acesta, in 2011 am avut o implicare, am organizat un eveniment impreuna cu domnul Nicolae Robu. Cred ca  a fost momentul de inceput, cand s-a constientizat ca Timisoara are o sansa. Au fost si oameni reprezentativi din Timisoara, din zona oamenilor de afaceri, din zona organizatiilor neguvernamentale. Sper sa putem organiza in 2015 un eveniment de mai mare amploare, de promovare a Timisoarei, in Parlamentul European.

Aveti un sfat pentru cei care pasesc pentru prima data in Parlamentul European, din partea Romaniei?
– Cred ca e un loc in care cineva care munceste mult, care doreste sa se implicem care are initiativa, poate realiza multe lucruri intr-un timp relativ scurt. Parlamentul European este o institutie cu reguli foarte clare, in care persoane bine motivate de pot adapta usor. Cred ca tot ceea ce trebuie sa faca e sa se implice si sa ceara orice informatii pentru ca vor primi sprijin din partea functionarilor Parlamentului European.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.