Baywatch-rugby boy! Unul dintre jucatorii de la RCM Timisoara a fost salvamar

 

Inainte de a incepe sa joace rugby, a salvat oamenii de la inec in Africa de Sud. Apoi, sportul cu balonul oval i-a salvat lui viata.
Este povestea lui Randall Morrison, flanker-ul echipei RCM Timisoara. Sud-africanul care a castigat titlul national alaturi de gruparea banateana anul trecut a povestit cum a ajuns sa practice rugby-ul, dupa ce a jucat cativa ani buni cricket si a fost salvamar in orasul sau natal.

„Cand eram in scoala, toti prietenii mei jucau cricket si asa am inceput sa joc si eu. Insa, pe langa cricket am mai facut si alte lucruri, imi placea mult sa inot, eram aproape de ocean, am fost si la un club de inot…Iar mai tarziu am fost si salvamar pentru o perioada. Dar apoi mi-am zis ca nu asta vreau sa fac. Adica imi place sa salvez oameni, dar era o meserie periculoasa, imi era frica si de rechini, iar mama statea mereu cu teama”, a povestit Morrison, care si-a amintit momentele traite in perioada in care isi petrecea vremea salvand vieti.

„Este cam ca in Baywatch, insa mult mai dificil decat pare in film. E foarte greu sa fi salvamar, intri in ocean si nu sti daca mai iesi viu. La noi in zona sunt multi oameni care merg sa inoate si ai de lucru mereu. Trebuie sa fi foarte atent, pentru ca te poti duce sa salvezi pe cineva si el sa te impinga pe tine la fund, in panica de a nu se inneca. Ai multe de invatat pentru a fi un bun salvamar… E si obositor, intri si iesi de zeci de ori din ocean pe zi. Bine, la un moment dat, te obisnuiesti, mie imi si place sa ajut oamenii, iar ca salvamar asta trebuie sa faci, sa ai grija de oameni. Chiar daca iti pui viata ta in pericol si indiferent cat de mare este rechinul, tu trebuie sa te duci in apa si sa il cauti pe cel care este in pericol, sa incerci sa-l scoti viu de acolo… Am fost vreo doi-trei ani salvamar si apoi m-am oprit, pentru ca si mama se temea, se gandea mereu ca va veni cineva sa-i spuna ca fiul ei s-a innecat sau a fost mancat de rechini. Eu insa,  iubesc in continuare oceanul. Imi place sa inot, merg sa inot si aici, dar la piscina, departe de rechini. Imi place in continuare si cricketul dar prioritatea mea acum e rugby-ul, asta este pe primul plan’, a mai spus Morrison.

Flanker-ul de la RCM Timisoara a inceput rugby-ul evoluand in Linia I, desi marturiseste ca era destul de firav in acea perioada.
„Ceva m-a atras mereu spre rugby, urmaream meciurile de rugby inca de cand eram mic, dar initial am zis ca e prea periculos. Insa, cand am ajuns la liceu, antrenorul m-a intrebat daca vreau sa incerc sa joc. Nu aveam atunci nici fizicul necesar, eram destul de mic, dar am zis sa vad cum este. Va dati seama, prima oara am fost pus sa joc in Linia I! Am intrebat ce trebuie sa fac eu acolo!… Facem si cricket in acea perioada, dar rugby-ul a inceput sa ma atraga din ce in ce mai mult. Am jucat mai departe rugby in liceu, desi nu am urmat o scoala specializata pe rugby, dar ma descurcam bine, mi-am imbunatatit treptat jocul si la un moment dat au venit de la un liceu mai bun, sa ma intrebe daca nu vreau sa merg la ei. Ei mi-au platit totul si mama a fost foarte fericita. Am avut si momente mai grele cand eram in scoala, cand mama si tata nu lucrau si mi-am zis ca trebuie sa lucrez din greu si sa fac ceva cu rugbyul. M-am pregatit cat am putut pentru a fi mai bun. Am stiut ca daca muncesc si imi fac treaba pot sa-mi ajut si familia. Dupa liceu, pentru ca rugby-ul este la un nivel scazut in orasul meu, m-am tot mutat dintr-un oras in altul. Am fost in Cape Town , am stat doi ani, m-am mutat apoi in Johannesburg, am jucat la Lions…Am jucat si in Currie Cup… Apoi un prieten de-al meu cu care am jucat in Johannesburg m-a intrebat daca as vrea sa joc in Romania, ca stie pe cineva acolo. Am vorbit cu mama, tata murise in urma cu cativa ani si i-am spus ca ma gandesc sa plec. Asa am ajuns la Farul si apoi la Timisoara”, a povestit Morrison.

Sud-africanul considera ca rugby-ul i-a salvat viata. Morrison spune ca daca nu ar fi ales rugby-ul, ar fi putut ajunge un alcoolic sau un drogat, asa cum au ajuns multi dintre prietenii lui. ” De cand am inceput cu rugby-ul, niciodata nu am incetat sa muncesc cat am putut eu pentru a fi mai bun. Rugby-ul m-a schimbat mult. Sunt singurul din orasul nostru care a ajuns asa de departe in rugby. Iar sportul acesta a fost cel care m-a tinut departe de multe lucruri negative. In orasul meu e foarte greu, multi dintre prietenii meu nu mai sunt in viata. Si eu puteam sa ajung un alcoolic, un drogat, puteam sa ajung foarte rau. Eu ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a ajutat si mi-a dat putere sa lupt si sa merg mai departe. Si acum muncesc cat pot sa fiu cel mai bun jucator pe pozitia mea si nu renunt niciodata, indiferent ce probleme ar aparea. Rugby-ul a adus atatea lucruri bune in viata mea! Mereu cand merg acasa le spun copiiilor de acolo sa incerce sa faca un sport, pentru ca asta ii va tine departe de lucrurile negative. Nu trebuie sa tii cont de ceea ce spun oameni despre tine, ei pot spune lucruri urate, dar de tine depinde sa-ti faci o viata buna sau o viata grea. Pe mine rugby-ul m-a ridicat si am motivatia sa lupt, indiferent de ce tentatii ar fi si indiferent ce ar spune cineva. Si ii incurajez si pe cei tineri sa se tina tari si sa lupte”, a mai spus Morrison.

Randall Morrison mai are doua surori in Africa de Sud. Jucatorul merge sa isi vada familia de fiecare data cand are ocazia, insa se simte foarte bine si in Romania. Sud-africanul s-a indragostit de o romanca si de curand, cei doi au devenit parinti. „Am o fetita superba. E adorabila, atat de draguta!”, spune mandru Morrison, care nu exclude ideea de a se stabili definitiv in tara noastra. Mai mult, sud-africanul este vizat pentru a juca in Nationala Romaniei de rugby. „As vrea sa joc pentru Romania la World Cup, muncesc cat pot si nu numai pentru ca sa merg la World Cup, cu pentru ca vreau sa fiu ce mai bun pe pozitia mea. Niciodata nu o sa ma opersc sa muncesc. Iar daca o sa ajung sa reprezint Romania, o sa dau tot ce pot„, a conchis Morrison.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Frumos articol, din experienta reala a vieti unui sportiv….multumim Morison ca ai ales sa joci pentru Timisoara, pentru noi toti…mult succes in continuare.

  2. Interesant exemplu , cum poti reusi in viata . Multa munca si seriozitate . Acest articol ar trebui citit si de fotbalisti , care dau cu stingu’ in dreptu’, performante ciuciu , dar in mod sigur sunt platiti mult mai bine .

  3. Nu inteleg un lucru . Avem o echipa de rugby , cu performante deosebite , cea mai buna din tara , neglijata total de autoritatile locale . In schimb , aceleasi autoritati locale , se incapatineaza sa bage sute de mii si milioane de Euro intr-o echipa de fotbal care nu are nicio performanta .

  4. Si eu sunt dezamagit de autoritati, ca nu se implica la acest club…un club cu performante,un club de viitor….fotbalul e plictisitor, nu mai este spectacol demult, iar liga noastra e sub orice critica…