TIMISOARA. Suntem in secolul XXI, in Timisoara anului 2014, considerat oras de cinci stele, candidat la titlul de Capitala culturala europeana in anul 2021. La cativa pasi de centrul istoric al orasului, intr-o zona extrem de bogata arhitectural, cativa timisoreni traiesc parca intr-un alt secol.
Viceprimarul Traian Stoia a fost socat cand a vazut imagini ale cladirilor, pare dintre ele monumente istorice, din zona Pietei Traian, respectiv cartierul Fabric.
„Am hotarat sa luam putin zona Fabric la un control privind cladirile aflate in proprietatea primariei. Am luat doua – trei strazi din zona Pietei Traian, spre Dorobantilor si spre strada Stefan cel Mare. Sunt cladiri in proprietatea noastra sau proprietate privata care arata foarte foarte rau. Eu am copilarit in Fabric, dar nu-mi imaginam ca lucrurile s-au degradat intr-o asemenea situatie cum arata actualmente”, a atras atentia Stoia.
Unele dintre ele stau sa pice, altele sunt un adevarat focar de infectie, iar o casa nici macar nu este racordata la reteaua de canalizare a orasului. Edilul spune ca locatarii isi fac nevoile intr-o toaleta pusa in fundul curtii.
„Pe strada Ecaterina Teodoroiu nr. 3 exista o cladire cu patru apartamente, din care unul este privat, iar trei sunt in proprietatea statului. S-au facut lucrari la trotuare, dar in fata casei nu s-a continuat asfaltarea pentru ca aceasta cladire nu are apa si canalizare. Veceul comun este un fel de latrina. Exista un caiet de sarcini pentru lucrarile necesare pentru racordarea la reteaua de apa si canal. Sunt doar patru apartamente, vor fi dotate cu veceuri si cu apa curenta, nefiind racordati la reteaua de canalizare a orasului. Baietii care locuiesc in apartamentele statului platesc chirie la primarie pentru o zona buna. Au venit sa se planga la noi, actele s-au facut, mai trebuiesc banii de renovari, intentionam sa cerem niste bani pentru asta la urmatoarea rectificare bugetara”, a explicat viceprimarul Traian Stoia.
Alte cladiri nici macar nu mai au portile de lemn la intrare, care au o valoare istorica deosebita, sustine vicele. In atentia reprezentantilor primariei se afla mai multe cladiri de pe fosta strada Neculuta, actuala Constantin Tinel Petrescu – nr. 6 si nr. 7, unde exista chiar si pericol de electrocutare, mai multe cabluri electrice atarnand pe fatada, de pe strada Dacilor – nr. 8, nr. 13, de pe strada Ecaterina Teodoroiu – nr. 3, de pe fosta strada Bicaz, actuala Mihalache – nr. 10, nr. 13, nr. 14, nr. 18, nr. 19 si nr. 24, la ultimul numar cladirea fiind transformata intr-un deponeu clandestin de gunoi si loc de refugiu pentru boschetari, precum si de pe strada Constantin Negruzzi – nr. 7, unde sunt degradate atat acoperisul, cat si tamplaria si fatadele interioare si exterioare.
Inspectorii primariei si politistii locali au mai gasit cladiri care arata jalnic si in Piata Traian, la nr. 6, colt cu strada Anton Pann. Imobilul este proprietate privata si edilul e hotarat sa-i sanctioneze pe proprietari, pentru ca o parte din fatada cladirii sta sa pice. Si pe strada Zavoi nr. 2 exista un imobil proprietate personala, cu geamuri sparte, tamplarie distrusa si poarta de tabla.
„Zona aceasta a Pietei Traian sau a cartierului Fabric este foarte foarte veche, fiind o zona in care s-au desfasurat activitati comerciale inca de la inceputurile orasului. Aici au aparut primele unitati industriale din Timisoara”, a mai spus viceprimarul Timisoarei. O parte din cladiri se afla in proprietatea Primariei Timisoara si edilul e hotarat sa faca rost de bani sa le repare. Ramane de vazut daca se si gasesc bani.
Pareri
frumos oras european plin de mizerie
Doua remarci: 1. Afirmatia ca Timisoara anului 2014 este (considerat) oras de cinci stele (din cate?) este cel putin supralicitata. 2. Bine ca dupa 2 ani domnul viceprimar (dar nu numai) descopera si alta fata a Timisoarei (si mai sunt multe zone); cum poti insa construi un oras fara sa-l cunosti?
Să vină primarul!!!