Unda verde reabilitarii termice! Care sunt primele 6 blocuri din Timisoara ce vor fi anvelopate cu bani europeni?

TIMISOARA. Santiere noi in Timisoara. Dupa luni intregi de asteptari, poate incepe in sfarsit reabilitarea termica a blocurilor, cu fonduri europene. Reprezentantii primariei au semnat, luni, primul contract cu Agentia de Dezvoltare Regionala Vest, pentru un numar de 6 blocuri. Specialistii din primarie pot pregati acum documentatia pentru lansarea licitatiei de executie.

Sase blocuri din Timisoara vor fi acoperite de schele in urmatoarele saptamani, daca licitatia decurge conform planurilor. Vorbim despre Blocul A3 de pe Calea Aradului nr. 12, Bl. 3A de pe Calea Aradului nr. 15, Bl 4C2 de pe Calea Aradului nr. 27, imobilul de pe I.C. Bratianu nr. 5, cel de pe Bulevardul Liviu Rebreanu nr. 150 si de pe Calea Torontalului nr. 15, scarile A, B si C.

„Ne-a fost transmis dosarul semnat pentru cererea de finantare nr. 2. Noi am impartit totalul de blocuri pe care le avem prinse in aceasta etapa in 5 proiecte, fiecare avand in spate evident o cerere de finantare. Cele cu nr. 3, 4 si 5 sunt deja transmise la minister si urmeaza sa fie aprobate in perioada urmatoare. Cererea cu nr. 1 va fi si ea definitivata in perioada imediat urmatoare, mai trebuie facute mici ajustari in proiect. 51 de blocuri sunt in total, sunt toate blocuri de pe artere principale, cu mare expunere, de mare vizibilitate. Desigur ca ne putem astepta sa primim din nou critici ca se lucreaza pe front prea larg, pentru ca in perioada urmatoare, dupa ce reusim sa finalizam licitatiile pentru executia anveloparii, vor aparea deodata schele pe 51 de blocuri. Ne bucuram ca putem sa facem astfel de lucrari si ca putem sustine finantarea realizarii lor intr-un timp scurt”, a anuntat, luni, primarul Nicolae Robu.

242 de familii cu venituri sub 500 de euro pe luna vor contribui, prin asociatiile de locatari, cu 30% din valoarea finala a lucrarilor, 10% punand primaria, in timp ce de la UE vin 60% din bani. Potrivit primarului, aceeasi firma va executa lucrarile la toate cele 6 blocuri. „Astazi semnam, maine facem toate preparativele pentru anuntarea pe SEAP a acestui contract”, completeaza Robu.

Edilul sustine ca pe urmatorul exercitiu financiar – 2014-2020 – vor putea fi reabilitate cu fonduri europene si cladirile care adapostesc institutii publice.

„Toate aceste cladiri vor ajunge sa aiba un aspect mult mai frumos. In total, cererile noastre de finantare, cele 5, valoreaza aproape 10 milioane de euro, mai precis 43,9 milioane de lei. Asistenta financiara nerambursabila este de 24,7 milioane de lei, contributia primariei si a asociatiilor de proprietari este de 19,2 milioane de lei. Contributiile asociatiilor de proprietari sunt in functie de veniturile medii pe familie, ale proprietarilor apartamentelor”, a mai explicat edilul sef.

Sorin Maxim, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Vest, spune ca Timisoara nu sta asa de bine la semnarea contractelor, desi are cele mai multe cereri depuse spre aprobare la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Maxim da asigurari insa ca in luna urmatoare vor fi semnate toate contractele. In alte orase au inceput deja lucrarile.

„Acest proiect va reduce costul la factura cu un minimum de 40% ca si eficienta energetica. Este si un beneficiu arhitectural, pentru ca va schimba fata acestor blocuri, si cu siguranta va creste si valoarea acestor imobile. Aceasta componenta va continua si pe urmatorul ciclu financiar – 2014-2020, va fi mult mai ampla ca si alocare si vor fi 2 mari categorii de cladiri: persoane fizice si va fi inclusa si zona de cladiri publice. Pe langa anvelopare, vor fi incluse si lucrari de consolidare in cazul in care este nevoie de aceste lucrari”, a declarat Sorin Maxim.

La fiecare imobil in parte, 60% din valoarea lucrarilor este acoperita din fonduri europene, iar 40% de Primarie si de asociatia de proprietari. Locatarii ar urma sa contribuie, in functie de venituri. Ei vor pune de la 10% pana la 30%, restul pana la 40% fiind acoperit de municipalitate.

Acesta este al treilea program de reabilitare termica a blocurilor lansat de Primaria Timisoara. Prin intermediului primului program s-au anvelopat in jur de 70 de blocuri, iar de cel de-al doilea program, pentru care locatarii erau nevoiti sa ia credit din banca, nu a beneficiat nimeni.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ce fel de reabilitare termica e asta cund blocurile nu au acoperis?Cum reabilitati termic terasa ?Ce beneficii reale au cei de la ultimul etaj?