Unde vom avea cel mai curat aer din Timisoara? Primaria cumpara o statie de filtrare. De ce nu o pune in zona UMT?

TIMISOARA. Capitala Banatului inregistreaza o noua premiera nationala: vom avea prima statie de filtrare a aerului din Romania, sustin specialistii din Primaria Timisoara. In jurul ei vom avea cel mai curat aer din oras.

Reprezentantii primariei au decis sa cumpere o statie de filtrare a aerului pornind de la ideea unui consilier local. Petrica Folica a propus o astfel de achizitie la inceputul anului, cand alesii locali au aprobat bugetul orasului. Au pus deoparte 900.000 de lei pentru aceasta. In urma licitatiei insa, pretul a scazut considerabil.

Potrivit sefului Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara, Adrian Bere, licitatia a fost castigata sub 700.000 de lei, fara TVA, statia de filtrare a aerului urmand sa fie adusa in doua luni de la semnarea contractului. Costa putin peste 190.000 de euro, cu tot cu TVA.

Aceasta functioneaza ca un aspirator, atragand praful din aer si filtrandu-l, spun specialistii din primarie. In fapt, statia Systemlife purifica aerul pe o raza de 350 metri.

„Datorita unui sistem bazat pe o tehnologie avansata de filtrare, statia Systemlife aspira aerul in mod continuu, retinand praful fin, poluantii si mirosurile si returnand aerul curat in atmosfera ca etapa finala a ciclului de absorbtie”, se arata in prezentarea firmei care a castigat licitatia. Statia este la fel de mare ca o masina si poate fi amplasata oriunde.

„Filtreaza aerul si imbunatateste calitatea acestuia. Astea sunt caracteristicile tehnice. Avem doua variante de mobilare, deocamdata ne-am gandit la varianta care arata ca un chiosc, pentru ca se incadreaza mai usor in zona”, ne-a declarat Adrian Bere.

Licitatia a fost castigata de firma Dr. Office Group din Sfantu Gheorghe, care are si o Divizie de Mediu. Statiile de filtrare a aerului vandute de acestia sunt produse in Italia.

„Timisoara este primul oras care va introduce asa ceva in Romania. Statiile noastre sunt produse in Uniunea Europeana, in Italia. Aceasta statie sustine particulele in suspensie de praf care sunt nocive. Cu cat sunt mai multe surse de poluare, cu atat mai mult lucreaza. Ea retine toate particulele de praf, iar aerul pe care il elimina este curatat in proportie de 90% – 95%. Retine noxe, bacterii, asta este foarte important. In momentul respectiv, UE pune o mare amprenta pe ceea ce inseamna calitatea aerului. Eu cred ca este un lucru foarte pozitiv, noi prezentam aceste produse in Romania din 2009, am mers la minister, 18 primarii din Romania au probleme cu aerul. Romania este monitorizata masiv de Uniunea Europeana. Timisoara, Bucuresti si alte orase mari au un grad ridicat de poluare”, ne-a declarat Cristian Damian, reprezentantul firmei Dr. Office Group.

Unde vom avea cel mai curat aer din Timisoara?

Statia este una mobila si va putea fi mutata din cand in cand. Reprezentantii primariei se gandesc ca prima data sa o puna in centrul orasului, langa santiere, pentru a filtra praful din aer.

„O sa incercam sa o amplasam in zonele in care sunt santiere, iar cetatenii sunt nemultumiti ca nu au un aer asa de curat, intr-adevar aceste santiere creeaza disconfort. Centrul este una dintre variante, mai ales tinand cont de faptul ca in zona centrala am avut o statie de masurare a calitatii aerului, care a fost relocata din cauza santierului. Dar aceasta statie imbunatateste calitatea aerului, purifica tot aerul din zona”, ne-a explicat Bere.

Exista posibilitatea ca statia sa ajunga si langa statiile de monitorizare a calitatii aerului de pe Calea Aradului, Calea Sagului.

„Trebuie sa avem niste repere foarte clare. Vom face si un studiu pe aceasta tema, vom vedea care sunt zonele fierbinti din Timisoara. Vom lua toate sesizarile si vom incerca sa vedem care sunt zonele, vom vedea daca se va diminua numarul lor amplasand aceste statii. Va fi o propunere a Directiei de Mediu, avand in vedere nemultumirile oamenilor, coroborate cu masuratorile de la statiile de masurare a calitatii aerului”, ne-a mai spus Adrian Bere.

Statia nu va ajunge sub nicio forma in zona UMT, unde nivelul de poluare este mai ridicat. Motivul? Reprezentantii primariei considera ca societatea comerciala care polueaza zona ar trebui sa rezolve problema, nu municipalitatea.

Seful Directiei de Mediu sustine ca nu mai exista astfel de statii in Romania, dar stie ca se gasesc in Barcelona, de exemplu. Statia ar putea functiona in Timisoara abia in toamna.

„Conform contractului, statia trebuie montata in Timisoara in 60 de zile de la semnarea acestuia. Obligativitatea este ca in 60 de zile sa fie livrata si pusa in functiune. Valoarea cu care s-a castigat licitatia este de 678.000 de lei, fara TVA”, ne-a mai spus Adrian Bere.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Mai bine verificati daca nu suntem impanziti cu chinezarisme pe banii publici ai timisorenilor.
    Nu numai ca sunt chinezarisme, dar le mai si platim de trei pana la cinci ori mai scump decat se vand oficial pe site-urile chinezesti.
    Ca in cazul microbuzelor turistice si al salupelor de pe Bega.
    Ar trebui sesizat DNA-ul.
    Ce sa mai zicem de faptul ca Opina Timisoarei a ajuns sa si cenzureze mesajele in care apar dovezile furtului timisorenilor de la nivelul Primariei.
    Cu banii timisorenilor poti cumpara orice. Chiar si niste ziare.

  2. Cine poate face puţină presiune ca să fie montată la UMT ?

    • E un simplu aspirator de praf mai mare.
      Nu scapati de miros.

  3. Nu exista industrie, nu exista santiere mari. Exista un singur poluator, MASINA. Cel putin 30% din poluarea Timisoarei poate fi rezolvata, adica de cateva zeci de mii de ori mai bine decat cu aceste aparate, facand un lucru la indemana si incomparabil mai ieftin. El se numeste UNDA VERDE. Nu este posibil ca de la AEM pana in Calea Sagului cu cele 13 semafoare sa faci minim 35 minute in loc de 10-12, daca ar fi conectat sistemul UNDA VERDE, adica, daca mergi cu viteza constanta de 50 km/ora nu prinzi nici un semafor pe rosu. Acest sistem trebuie montat pe toate caile principale, facute conexiunea intre ele, si va garantez reducerea poluarii cu minim 30%. Acest lucru va absorbi si traficul de ocolire al cailor principale. E foarte simplu. Personal am dat 4 telefoane la primarie in ultimii 3 ani, si de fiecare data mi s-a explicat acelasi lucru, trebuie votat in consiliu. Sa inteleg ca de 3 ani consilierii nu au mai fost la serviciu ?

  4. Atentie: purifica aerul pe o raza de 350 metri patrati este o afirmatie gresita; raza este in metri, suprafata in metri patrati, volumul in metri cubi; acesta din urma este un indicator importanta
    In rest informatiile date sunt interesante:
    – Timisoara, Bucuresti si alte orase mari au un grad ridicat de poluare”; cu cateva luni in urma parca nu era poluat!
    – “O sa incercam sa o amplasam” in zonele in care …. . Ele vor fi mobile?
    – Date tehnice: care este volumul de aer (metri cub/ora) care va putea fi „filtrat/reciclat” (spatiul fiind deschis, cam greu de reciclat); care sunt costurile de exploatare, nivelul de zgomot creat s.a..

    Sa dea „Cel de Sus” ca sistemul sa dea efectul scontat!

  5. Domnul Robu ar trebui sa ia in considerare si varianta plantarii unor copaci gen Pawlonia de ex. recunoscuti pentru inalta capacitate de reducere a poluarii, copaci cu un ritm de crestere impresionant. Cu suma cheltuita pentru aspirator s-ar putea cumpara cca. 10.000 de Pawlonii care ar reduce poluarea orasului cu mult mai mare eficienta, cu consum energetic ZERO.

  6. Ar trebui imbunatatita calitatea aerului si in intersectia Virgil Economu, Modern. De la masini e popluare de toate felurile, aer, zgomot.

  7. Mai bine nu mai taiati pomii, si o sa fie aer filtrat si oxigenat natural

  8. Am dat din curiozitate o cautare Google pt cuv. „systemlife” pentru a afla de la sursa performantele sistemului de filtrare a aerului. Iata ce am gasit:
    – sistemul nu este destinat filtrarii aerului in spatii deschise, asa cu precizeaza Roxanica, aceasta afirmatie fiind o CRASA ABERATIE, ci filtrarii aerului in spatii semideschise,
    gen tuneluri, canioane, spatii fara circulatie de aer etc.
    – sistemul purifica 10000 mc/h adica un spatiu cubic cu latura de cca. 21.54m
    – consumul orar al echipamentului de filtrare: 5000W