Povestea casei in care mii de timisoreni si-au unit destinele, intre ‘pereti radioactivi’. De la infirmierie la centru de ascultat telefoane

He put the wedding ring on her finger

TIMISOARA. Apare intr-o multime de fotografii, a ramas in memoria a mii de timisoreni ca locul in care si-au unit vietile, alte sute trec zilnic pe langa ea. Intreaga poveste a unei case faimoase din Timisoara este, insa, prea putin cunoscuta. Destinul ei a fost, la inceput, legat de cel al Liceului Pedagogic.

Bazele invatamantului pedagogic in Timisoara au fost puse in 1881, cand a fost infiintata o scoala particulara  inferioara de fete, scoala ce functiona cu patru clase gimnaziale si cinci profesori. Scoala se transforma in „Scoala superioara de fete” odata cu deschiderea internatului si a infiintarii unei clase a V-a. Actuala cladire care adaposteste Liceul Pedagogic nu exista inca, iar cursurile se desfasurau in Palatul Bersuder, situat pe strada George Cosbuc.

Abia intre anii 1902-1903 incepe ridicarea noii cladiri, pe un teren de 8703 mp, pus la dispozite de Primaria Timisoara. Construita in stil neogotic englez, cladirea care adaposteste  in prezent Liceul Pedagogic a costat 385.000 coroane.

Pentru ca, in acea vreme, vaccinurile erau putin cunoscute si utilizate, la fel si tratamentul multor boli contagioase care faceau inca ravagii, Liceul Pedagogic avea o infirmierie-izolator, unde erau tratati elevii bolnavi. Normele cereau ca acesta sa se afle la o distanta de cel putin 100 de metri de cladirea scolii propriu-zise.

Asa a fost construit imobilul care, peste ani si dupa multe peripetii, a devenit Casa Casatoriilor din Timisoara.

„Initial a fost infirmieria, dar si izolatorul care tinea de Liceul Pedagogic. Acolo era medicul, acolo erau tratati elevii, asa era obiceiul in perioada interbelica, atunci cand erau multe boli contagioase periculoase. Asa erau normele la acea vreme. Cladirea a apartinut de Liceul Pedagogic pana imediat dupa Al doilea Razboi Mondial, cand au luat-o baietii cu secera si ciocanul … a ajuns la Sfatul Popular si a avut mai multe intrebuintari, in functie de ce era nevoie”, povesteste pentru opiniatimisoarei.ro Cornel Petroman, inspector scolar general adjunct si fost director al Liceului Pedagogic.

Casa Casatoriilor din Timisoara, de la infirmierie la centru pentru ascultarea telefoanelor

De-a lungul timpului, cladirea a avut diverse intrebuintari. Putini sunt cei care stiu ca, in anii ’80, a gazduit chiar, pentru cateva saptamani, oficierea casatoriilor din Timisoara.

Si tot putin cunoscut este faptul ca, in cateva incaperi, a functionat un serviciu de ascultare a telefoanelor, asta inainte de 1989.

O vreme, in acea casa s-a aflat Centrul  de Radiologie al Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes, iar in curte functiona, intr-o anexa, cabinetul care asigura urgentele stomatologice.

Tocmai faptul ca a adapostit locul in care se faceau radiografii a dat nastere unei alte legende urbane, si anume faptul ca peretii ar fi radioactivi. Inainte ca aici sa fie amenajata Casa Casatoriilor s-au efectuat masuratori de catre specialisti. Acestea arata ca nici nu se pune problema sa mai existe radiatii periculoase in imobil.

Lucrarile pentru reamenajarea cladirii au inceput in 2008, au fost intrerupte dupa ce pe terenul din curte, acolo unde se inalta acum sediul Directiei de Evidenta a Persoanelor, au fost gasite vestigii arheologice, mai precis un fragment din vechiul Bastion al Timisoarei.  Au urmat si alte intarzieri – cauzate inclusiv de falimentul primei firme care s-a ocupat de lucrari – iar inaugurarea a avut loc in octombrie 2011.

Acum, vechea infirmierie adaposteste o sala pentru oficierea casatoriilor, birourile ofiterilor de stare civila si un spatiu in care proaspetii casatoriti si invitatii lor pot ciocni un pahar de sampanie.

„Arata frumos, s-au facut anumite amenajari dar, fiind monument istoric, nu s-a umblat la structura, nici macar la cea interioara. Este situata central, avem si o sala in care cei proaspat casatoriti si invitatii lor pot sa serveasca un pahar de sampanie si ceva pe langa imediat dupa casatorie. Avem si parcare, sunt parcurile din jur unde pot face poze, pentru volumul de casatorii pe care-l avem in ultimii ani, e foarte potrivita. Timisoara nu a avut, multa vreme, o Casa a Casatoriilor, asa cum aveau multe orase de marimea ei.In 2006, actuala cladire si terenul aferent ei au fost date, in folosinta gratuita, conform unei Hotarari de Consiliu Local, serviciului pentru Evidenta Persoanelor, serviciu care a fost infiintat prin comasarea a doua activitati de baza: Starea Civila si Evidenta Populatiei, aceasta din urma tinand pana la infiintarea noului serviciu, de Politie”,  spune pentru opiniatimisoarei.ro Vasile Tarciatu, directorul de la Evidenta Populatiei Timisoara.

De-a lungul timpului, in Timisoara, casatoriile au fost oficiate la Casa Tineretului, apoi la actuala casa a Oamenilor de Stiinta, la Primarie si, chiar  inainte de a fi amenajata actuala cladire, la Mall.

Cele mai multe casatorii erau oficiate in anii ’80, cand se inregistra o medie de 3.000 de ceremonii pe an. Numarul lor a scazut insa. Astfel, in 2010 au fost oficiate 2.311, in 2011 s-au casatorit 2.180 de cupluri, in 2012 si-au unit destinele 2.246 de perechi, 2.186 de casatorii au fost oficiate in 2013, iar anul acesta, pana in august, au fost 1.345.

Nu toate ceremoniile au fost insa oficiate la Casa Casatoriilor. Zece la suta dintre ele au fost incheiate in strainatate, doar actele fiind in evidenta celor de la Timisoara.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. veniti cu niste dovezi ca s-au efectuat acele masuratori.

  2. SA VA F*UT IN GURA. CA TOT CE IERIA IN ‘NAINTE VOI ZICETI CA IERIA COMONISM. DA’ IERIA MAI BINE ‘NAINTE.

  3. Analfabet Vasili dar face si comentarii…Vasili draga fi sincer cate clase ai?si te rog sa nu mai fi vulgar acest lucru nu face cinste nimanui.

  4. „invitatii lor pot sa serveasca un pahar de sampanie”? Pe cine să servească invitaţii? Eu credeam că gazdele servesc paharul iar invitaţii beau (sau consumă, dacă vă displace verbul a bea). Presupun că voi, ăştia de la Opinia, sunteţi absolvenţi de filologie, pentru că dacă aţi fi ingineri aţi şti să folosiţi şi limba română, pe lânga a servi paharul ăla.