Deputatii UNPR de Timisoara vor o lege a presei: politicienii anchetati sa-si dea demisia, iar jurnalistii care n-au dovezi sa dea seama

TIMISOARA. Romania are nevoie de o lege a presei. Cel putin asta cred liderii UNPR Timis, Adrian Diaconu si Ion Raducanu, reprezentantii Timisoarei in Parlamentul Romaniei, care s-au si implicat in intocmirea unui proiect de lege aflat inca prin birourile oficialilor de la Bucuresti.

Cu alte cuvinte, ei spun ca jurnalistii care investigheaza fara dovezi si strica imaginea unei personalitati ar trebui trasi la raspundere, iar politicienii sau liderii autoritatilor locale care sunt subiectul unei investigatii sa aiba un minimum de decenta si sa-si dea demisia de onoare, nu sa stea ani buni pe functie, beneficiind de prezumtia de nevinovatie, pana la incheierea unui proces.

„Tara noastra are nevoie de cateva legi fundamentale, va trebui modificata Constitutia, facuta o delimitare clara a puterilor, e necesara o lege a presei de care toata lumea fuge, pentru ca nu vrea sa se puna rau cu presa. Legea nu trebuie sa stopeze libertatea presei, ci sa se stie exact ce drepturi si ce obligatii are presa, cat si drepturilor celor preluati de presa. Daca nu e adevarat ce stie un jurnalist, sa raspunda pentru asta, iar cel care e vizat sa plece de pe functie daca ancheta este documentata si are dovezi, sa nu stea inca 2-3-4 ani pe functie beneficiind de prezumtia de nevinovatie”, a explicat Ion Raducanu, presedintele filialei UNPR Timis, deputat in Parlamentul Romaniei.

Raducanu considera ca nu e normal ca tara sa fie administrata de oameni atasati politic, care n-au nicio treaba cu profesionalismul, cu democratia si cu morala. Deputatul UNPR Adrian Diaconu, vicepresedinte al organizatiei judetene a partidului, sustine ca jurnalistii merita rasplatiti in conditiile in care anchetele realizate de ei stau la baza unor anchete ale autoritatilor, care pana la urma recupereaza prejudiciul adus statului in urma unor sentinte ale instantei.

„E nevoie de o stimulare pentru jurnalismul de investigatii. Ce bine ar fi prins cuiva 1,2 milioane de euro, reprezentand 2% din prejudiciul de 60 de milioane in cazul ICA (n.r. Institutul de Cercetari Alimentare, caz in care a fost condamnat Dan Voiculescu). Am initiat un proiect de lege care sugera ca 2% din valoarea prejudiciului recuperat in urma unor procese pornite in urma unor investigatii jurnalistice sa revina unor entitati media”, a tinut sa precizeze Diaconu.

Ion Raducanu: Maria Grapini nu face bine ce face, iar Antena 3 bate campii toata ziua

Liderul UNPR Timis considera ca nu este in regula ceea ce se intampla cu televiziunea fondata de Dan Voiculescu. Nu este de acord nici cu iesirile in strada ale Mariei Grapini, europarlamentar al Romaniei, care nu ar trebui sa ia partea unei institutii de presa, in conditiile in care romanii au inteles gresit ca cineva ar avea ceva cu Antena 3.

„Sa vii sa spui ca se inchide Antena 3 e cale lunga. N-are nimic sentinta lui Voiculescu cu Antena 3, are cu imobilul in care functioneaza, care a fost obtinut asa cum a fost. Sentinta e definitiva, ei bat campii si innebunesc poporul toata ziua. Practic ei nu vor mai plati chirie unde plateau, ci vor plati la stat. Am vazut zilele trecute ce salarii au jurnalistii de acolo, au salarii pe care eu nu le-am avut niciodata, nici macar la privat. Haideti sa nu innebunim populatia, Antena 3 nu se inchide”, a atras atentia Ion Raducanu.

Legea presei se afla inca in sertarele oficialilor de la Bucuresti. A fost respinsa in nenumarate randuri in mai multe comisii ale Parlamentului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.