Liceul de Arte Plastice din Timisoara va fi demolat! Ce se va face in loc?

TIMISOARA. Cladirea in care a functionat pana nu demult Liceul de Arte Plastice din Timisoara va fi demolata din temelii de actualii proprietari, fundatia Caritatea. Toate acestea pentru largirea benzilor de circulatie.

Pentru construirea inelului de circulatie 1, care practic va inconjura centrul Timisoarei, este nevoie de o bucata din terenul fostului Liceu de Arte Plastice, aflat in vecinatatea Primariei. Demersurile pentru aceasta au fost facute inca de la inceputul anului, insa doar acum s-a primit un raspuns oficial din partea Ministerului Culturii. Aceasta pentru ca imobilul este situat intr-o arie clasificata si protejata cultural a orasului.

Trebuie sa asiguram fluidizarea traficului. Strada 20 Decembrie 1989 este un exemplu de gatuire. Exista o ingustare pe 1 sens spre liceul Miu. La inceputul anului s-au purtat negocieri cu proprietarii de la fostul Liceu de Arte Plastice pentru cei 400 mp vitali pentru extinderea la 4 benzi a strazii. Exista o problema acolo, exista un areal intre strazile din zona, protejat din punct de vedere cultural, este o zona clasificata din punct de vedere cultural, astfel ca o interventie in acele zone e imposibila. Ratiunea pentru care zona a fost clasificata e ca este adiacenta Muzeului Banatului. Cladirea liceului  nu are nicio valoare arhitectonica-urbanistica”, a explicat consilierul local al PNL, Cirpian Jichici.

Potrivit acestuia, saptamana trecuta Ministerul Culturii a dat acordul pentru interventia in zona, astfel ca autoritatile locale si proprietarii cladirii pot ajunge la o intelegere.

De la Ministerul Culturii si s-a obtinut avizul pentru interventii in zona terenului respectiv. In aceste conditii se deschide calea catre o dezmembrare a terenului respectiv. Este un pas important pentru optimizarea uneia dintre bretelele care vor asigura o fluitizare a traficului in zona centrala”, a mai spus Jichici.

Pe de alta parte, primarul Nicolae Robu a declarat ca pentru a se putea construi inca o banda de circulatie in acea zona este nevoie de demolarea cladirii si ca proprietarii s-au declarat dispusi sa demoleze cladirea si sa doneze cei 400 de metri patrati necesari largirii strazii.

Se demoleaza cladirea, toata. Este in interesul fundatiei Caritatea sa ofere terenul pentru o investitie in interesul comunitatii. Cei de la Caritatea ne-au comunicat ca in momentul in care se deprotejeaza zona ne vor da partea de teren convenita, apoi vor initia demersurile pentru acea dezvoltare. de saptamana viitoare vom incepe discutiile cu proprietarul”, a declarat Robu.

In total, fostul Liceu de Arte Plastice din Timisoara, aflat langa Primaria Timisoara, are o suprafata de 8.000 de metri patrati – imobile + teren.

Largirea strazii este cuprinsa intr-un studiu de fezabilitate si intr-un proiect tehnic ce vor fi discutate in Consiliul Local Timisoara.

Aceasta portiune de sosea va face parte din inelul 1 de circulatie care va cuprinde un pasaj subteran in Piata Victoriei. Totodata, potrivit proiectului, centrul va deveni pietonal pana la Spitalul Militar.

Pasajul subteran va fi pe portiunea actuala, pe sub parcarea Modex. Se va intra de pe Republicii si se va iesi undeva in zona palmierilor. Vom avea sens unic in centrul istoric, vom extinde zona pietonala pana la Spitalul Militar. Traseul tramvaiului ramane deocamdata asa cum este”, a mai spus Robu.

Decizia finala in privinta a ceea ce se va ridica in locul cladirii care adapostea pana nu demult Liceul de Arte din Timisoara apartine proprietarului, Fundatia Caritatea. Aceasta ar putea inchiria ulterior terenul sau l-ar putea vinde pentru ca in acel permietru sa se construiasca un alt imobil, asta dupa ce va ceda catre municipalitate cei 400 mp necesari largirii soselei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Acum sa vad arhitectii (de oriunde) ce propun! parca vad, nuca-n perete! Sper ca nu ceva de genul „incubatorului” de la pasajul Jiul.

  2. aceasta largire trebuia facuta pe vremea lui ciuhandu dar genialii de la primarie au hotarit sa faca demolarea in timpul anului scolar, nu in vacanta e vara, asa ca profesorii si elevii si-au salvat ruina de la demolarea unei SINGURE sali de clasa. bravo natiune!