In pragul evacuarii, Memorialul Revolutiei anticomuniste de la Timisoara sta cu simbolul URSS in mijlocul muzeului! FOTO cu Steaua sovietica sub ochii martirilor!

TIMISOARA. Suparare mare pentru reprezentantii Memorialului Revolutiei din Timisoara. Dupa ce au luptat pentru liberate, revolutionarii sunt la un pas sa fie executati silit. De vin, cred ei, ar fi justitia. Banii pe care ii datoreaza pentru chiria vechiului sediu sunt tocmai cei care le lipsesc pentru amenajarea celui nou, asa incat sunt nevoiti sa suporte inclusiv un simbol al comunismului printre exponatele care amintesc de victoria impotriva acestuia.

Dupa ce au pierdut vechiul sediu al Memorialului Revolutiei, cel de pe strada Ungureanu nr.8, retrocedat  mostenitorilor vechilor proprietari, revolutionarii au primit adapost intr-o cladire de pe strada Popa Sapca.

Imobilul, fosta cazarma austriaca, a fost preluat de sovietici in perioada de dupa al Doilea Razboi Mondial. Acestia si-au lasat amprenta pe cladire, incrustand in pardoseala steaua comunista, care rezista si astazi, intr-una dintre cele mai importante sali ale muzeului, printre fotografii document din Revolutia de la Timisoara si simboluri ale luptei anticomuniste.

O asemenea situatie impresioneaza pe oricine: Steaua sovietica in mijlocul muzeului care ilustreaza tocmai lupta anticomunista a timisorenilor. Unii spun ca nici n-ar trebui sa renovam locul, sa-l lasam asa cum este, pentru atmosfera, dar nici chiar asa un simbol al URSS in Memorialul Revolutiei„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Traian Orban.

Steaua cu cinci colturi, simbol comunist

Steaua cu cinci colturi a devenit un simbol al URSS in 12 noiembrie 1923. Atunci, in cea de-a treia sesiune a Comitetului Executiv al URSS, conform Constitutiei, steaua a fost inclusa, alaturi de secera si ciocan, pe steagul Uniunii Sovietice. Ciocanul simboliza muncitorii si industria, in timp ce secera era simbolul taranilor muncitori ai Uniunii. Steaua era simbolul Partidului Comunist,  considerat „forta politica conducatoare din Uniune”.

Sediul Memorialului Revolutiei, in paragina

Existenta stelei sovietice in cladire  nu este insa singurul necaz legat de noul sediu. Acoperisul prin care apa trece in voie, tencuielile jerpelite, zidurile subrede, instalatiile interioare si burlanele vechi ar necesita renovari imediate.

„Cand ploua, fugim prin pod cu galetile …. Pana acum am facut doar spoiala, mici amenajari … Trebuie sa consolidam, sa mansardam, sa reparam acoperisul, este nevoie de lucrari la peretii exteriori, la canalizare, incalzire. Ne straduim sa economisim, incercam sa facem fata „ , spune  pentru opiniatimisoarei.ro Traian Orban, presedintele Memorialului Revolutiei.

Plin de datorii si cu un buget redus, Memorialul Revolutiei de la Timisoara e la un pas de evacuare

Nu sunt insa bani, bugetul Memorialului Revolutiei fiind redus, in acest an, cu 20% fata de anii precedenti. Cei 800 000 de lei de care dispune Memorialul in acest an trebuie impartiti intre activitatile de cercetare, documentare, organizare de expozitii, editare si tiparire de carti, de organizare a unor evenimente comemorative.

Mai grav este insa ca Memorialul este amenintat cu executarea silita, un ultim proces, un recurs la Curtea de Apel, reprezentand capatul de ata de care atarna soarta institutiei.

Confrom ultimei sentinte, reprezentantii Memorialului Revolutiei trebuie sa plateasca 635.000 de lei, chiria retroactiva pe 5 ani,  pentru vechiul sediu, retrocedat, in care si-au desfasurat activitatea in timpul proceselor legate de acesta.

„Daca ramanem in aceasta situatie, nu avem nicio iesire prin care sa putem plati aceasta suma. Este vorba despre peste 600.000 de lei. Cand ne gandim ca tot bugetul nostru este undeva la 800.000, suntem in imposibilitate de a plati. Ce se va intampla in cazul acesta… executare silita, poate ne scot in strada, sigur nu ne vom mai putea desfasura activitatea. Unicul centru de cercetare in domeniul revolutiei, unicul Muzeu al Revolutiei va disparea”,   a declarat Gino Rado, director Centru de Cercetare Memorialul Revolutiei.

Luptatori pentru libertate, dezamagiti de Justitia romana

Reprezentantii Memorialului Revolutiei sustin ca sunt nevoiti sa plateasca, retoractiv, chiria inclusiv pentru spatiile construite de ei, precum subsolul sau mansarda vechiului sediu, spatii care nu au existat in configuratia initiala a cladirii de pe strada Ungureanu.  In plus, ei ar dori sa fie despagubiti cu 17,5 miliarde de lei vechi, bani pe care spun ca i-au investit in renovarea si extinderea vechiului sediu. Acum, arata cu degetul spre autoritatile locale, dar si spre cei din Justitie.

” Daca o luam in ordine cronologica, in primul rand Primaria, pentru ca poate nu s-a luptat indestul in prima instanta. Noi nu am fost informati atunci ca exista un proces, ca sa fim parte in el, pentru ca este posibil ca atunci altele sa fi fost sentintele date. Primaria asadar, dar si celelalte institutii de stat care nu au cerut dreptul la preemtiune pentru cumpararea cladirii, pentru ca nu era o suma foarte mare, dupa aceea, din punctul meu de vedere, domnii si doamnele judecatori care au instrumentat acest caz, pentru ca este strigator la cer sa fi pus sa platesti chirie pentru spatiile construite de tine. Adica, acest mostenitor nu numai ca beneficiaza de investitia noastre, ci doreste si are nevoie de bani, sa-i platim chirie pe ceea ce nu a avut niciodata in proprietate”, mai spune Gino Rado, director Centru de Cercetare Memorialul Revolutiei.

In aceasta situatie, mai au inca o posibilitate de a castiga, in justitia din Romania, dupa care se gandesc sa se apeleze la forurile internationale, chiar daca asta ar insemna sa infrunte Statul Roman.

„Noua ni s-a facut o mare nedreptate. Sa pierdem investitia din imobil, sa pierdem imobilul si sa si platim chirie. Vom folosi recursul la Curtea de Apel din Timisoara, pana in prezent am folosit toate formele legale pentru  a recupera banii, si speram ca totusi justitia sa-si spuna cuvantul facand dreptate. In 2011 am fost evacuati , asta a fost dreptatea pe care unii considera ca o meritam. Noi facem acum un apel si consideram ca nu este o forma de a obtine dreptatea, ea trebuie obtinuta prin justitie. Pana acum justitia nu a facut acest gest de reparatie pentru Memorialul Revolutiei si este un apel catre cei care pot sa auda, sa vada si sa afle ce s-a intamplat, ce ni s-a intamplat noua. In pragul aniversarii a 25 de ani de la Revolutie, plata chiriei de 635 de milioane de RON inseamna executarea silita a Memorialului Revolutiei si suspendarea activitatilor noastre.”  a adaugat Traian Orban, presedintele Memorialului Revolutiei.

Pe de alta parte, Petru Juravle, fostul reprezentant al mostenitorilor cladiri si, ulterior,  cumparator, spune ca lucrarile de extindere executate la sediul Memorialului de pe strada Ungureanu au fost realizate in afara autorizatiei de constructie si fara a respecta avizele si autorizatiile necesare interventiei la o cladire istorica. In aceste conditii, sustine el, spatiile respective vor trebui, cel mai probabil, daramate.

„Eu nici macar nu sunt parte in proces, se judeca cu fostii proprietari, eu nu am nimic cu ei, nu eu le cer bani. Dar spun ca este normal sa plateasca pentru perioada care au stat acolo cu chirie. Orice amenajare insa trebuia facuta, conform legii, cu avizele si autorizatiile de rigoare. Legea ii obliga sa intretina imobilul istoric, cat despre transformarile pe care le-au adus, risca sa se aleaga si cu o plangere penala pentru ca le-au facut asa cum le-au facut”,  declara pentru opiniatimisoarei.ro Petru Juravle.

Memorialul Revolutiei a fost vizitat, anul trecut, de 6.000 de oameni. In prima jumatate a lui 2014, au fost inregistrati 5.500 de vizitatori. Multi dintre acestia sunt straini care vor sa vada marturiile Revolutiei din Decembrie 1989, multi altii sunt tineri, elevi sau studenti, care vin aici prin programe gen „Scoala altfel” sau prin colaborarile pe care Memorialul le are cu Inspectoratul Scolar Judetean sau cu universitatile din Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ashe Petrica.
    da-i la gioale lu betzivanu de orban care o mancat din subventii cat o putut.

  2. HALLo
    aia nu-i stea sovietica
    aia-i PENTAGRAMA. Clar?????????????

  3. Nu sunt expert in heraldica sau simboluri si blazoane, insa constat ca ceea ce este sinbolizat pe pardoseala din fotografie nu este steaua simbolica a comunismului. Aia era rosie sau galbena si interiorul era plin, fara delimitarea razelor. Simbolul din fotgrafie pare mai degraba o pentagrama. Unii ar putea spune ca este simbol satanist, altii ca este masonic. Insa in niciun caz comunista. Interesant. 🙂

    • Scuzati eroarea de scriere. … „simbolizat” in loc de „sinbolizat”.

  4. sam bag..cornu in gatu’ teu analfabet si andicapat ci ieshti. dut-e mah la aurolaci ca coloshia ie locu teu. uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuoooooooooooo

    • Tu vorbesti de alafbateti.Te-ai uitat macar cum ai scris,sau ai scris cu ochii inchisi.

  5. Parerea mea este ca plata chiriei trebuie achitata de Consiliul Local si Judetean.Cred ca legislatia emisa odata cu Terminarea Revolutiei
    pevede anumite drepturi atat pentru Revolutionari cat si pentru acordarea de sedii gratuit pentru Organizatiile Revolutionare.
    Pentru Timisoara de unde a pornit rRevolutia se iumpune mai mult aceste drepturi.In cazul Timisoarei dupa cinci ani se constata
    ca spatiul primit se Revolutionari este proprietate particulara si se cere chiria.Daca Consiliul a dat o clladire sau spatiu care nu era in
    spatiul consiliului atunci sa plateasca chiria.IIn afara de acest aspect se mai pune intrebarea :pana la primirea spatiului de catre
    Revolutionari ,spatiul a fost ocupat de cine etc.Sunt elemente care se cunosc numai de instanta.
    In legatura cu comentariile facute cu ocazua acestui articol,eu cred ca ar fi mai bine sa fim seriosi si sa tratam asemenea situatii cu multa
    raspundere si nu xa profitam de a raspunde inafara subiectului.