Avem CULORILE impuse de primarie pentru fatadele blocurilor sau caselor din Timisoara, in regulamentul cromatic

TIMISOARA. Capitala Banatului are nevoie de culoare, insa nu de nuante prea stridente sau mult prea diversificate. Cel putin asta considera primarul Timisoarei, Nicolae Robu, care a cerut arhitectilor din primarie sa lucreze la un regulament pentru identitatea cromatica a cladirilor.

(La finalul articolului gasiti nuantele exacte in care va puteti zugravi fatadele!)

Dupa luni intregi de discutii, acesta este gata in sfarsit si urmeaza sa fie aprobat in urmatoarea sedinta ordinara. Regulamentul cuprinde exact nuantele in care pot fi zugravite cladirile istorice si cele care nu se afla intr-un cartier istoric, precum si cateva indicatii destul de clare pentru proprietari. Arhitectii nostri s-au inspirat din orase din Germania si Franta, pe care le dau ca si exemplu in regulament.

„In ultimii ani, orasele romanesti au experimentat diverse scheme de culorare, alese in general de proprietari sau de arhitecti, fara a exista o abordare unitara, fie ca vorbim de cazul reabilitarilor termice ale blocurilor sau de interventiile gresite la cladirile istorice”, sustin reprezentantii primariei.

De acum inainte, cei care vor sa-si zugraveasca blocul sau casa in care locuiesc trebuie sa tina cont si de felul in care bate soarele pe imobil. In imaginile alaturate puteti vedea si cateva propuneri facute de cei din primarie.

„La zugravirea fatadei se vor lua in considerare urmatoarele criterii in alegerea culorii: dimensiunea fatadei – in cazul suprafetelor mari se vor alege culori in tonuri cat mai deschise; vecinatatile – alegerea culorii se va face in armonie cu cladirile invecinate; lumina naturala – pentru fatadele cladirilor expuse luminii naturale intense se pot folosi culori saturate; mediul natural – spatiile verzi sunt considerate elemente cromatice si se va tine cont de acestea in alegerea culorilor; continut – propunerea de zugravire a fatadei trebuie sa fie colerata cu geometria si elementele fatadei; orice tip de inscris publicitar aplicat cu vopsea direct pe fatada este interzis”, se arata in regulament.

Pentru imobilele care nu se afla in zona de monumente istorice se pot folosi mai multe culori, insa doar pentru marcarea diverselor elemente constructive sau pentru elemente de contrast. Aceste culori, cumulate, nu vor depasi 20% din suprafata fatadei. Oricum, este interzisa folosirea a mai mult de doua culori ca baza/ fundal la zugravirea fatadelor.

Nuantele puse pe cladirile istorice trebuie sa scoata in evidenta ornamentele si detaliile, spun specialistii primariei. Pentru imobilele din zona istorica se pot folosi nuante de ocru, crem, verde deschis, gri.

Totodata, in cadrul Primariei Timisoara va fi infiintata Comisia de Estetica Urbana, ai carei membri vor aviza din punct de vedere estetic proiectele de reabilitare a cladirilor clasate ca monumente istorice sau care se afla in zona protejata din punct de vedere arhitectural.

Daca proprietarii doresc sa isi picteze fatadele cladirilor in care locuiesc, au nevoie de avizul Comisiei de Estetica Urbana, care accepta doar „arta murala” si „street art”.

Cat sunt amenzile?

Atentie! Cei care nu respecta noul regulament al primariei risca amenzi, prevazute de Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Sunt amendati cu sume intre 1.000 si 2.000 de lei cei care isi zugravesc fatadele imobilelor fara avizul Directiei Urbanism sau fara a respecta cele aprobate prin aviz. Totodata, proprietarii vor fi obligati sa refaca fatada cu respectarea regulamentului.

„Sanctiunile precizate nu sunt limitative, urmand a se actualiza conform prevederilor legale si locale in vigoare de la data aplicarii acestora”, se mai arata in regulament. Asadar, alesii locali pot veni oricand cu amenzi mai mari. Regulamentul intra in vigoare din 1 ianuarie 2015.

CITESTE REGULAMENTUL COMPLET! 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sunt toata „gama”, dar pacat ca LIPSESTE VIOLETUL !!!

  2. Dragi „specialisti”. Faceti o excursie (pe banii vostri !!!) in orase central-europene (nu balcanice) si dupa ce reveniti, trageti concluziile asupre „ce si cum trebuie facut”. Mai consultati si tratate despre arhitectura traditionala zonei (exista, si nu putine). V-as propune si un traseu, dar nu stiu de cati bani dispuneti!

  3. Nu sunt de acord cu gama de culori impusa este prea mica.Daca zugravim iarasi totul in nuante de gri si verde,vom fi ca pe vremea lui Ceausescu.Mai sunt exceptii de culori tipatoare dar in general lumea are bunul gust si stie sa-si faca o casa frumoasa.Daca eu vreau sa-mi fac casa ,,portocalie ”de ce sa nu pot ? este propietatea mea pentru care platesc impozit.Care este libertatea mea de om?