Criza de dascali si educatori in Timis si dupa inceperea anului scolar! Ce se intampla cu copiii?

TIMISOARA. Chiar daca anul scolar a inceput deja, la nivelul judetului Timis au ramas neocupate peste 400 de posturi didactice. Cele mai multe sunt de educatoare si invatatoare. In aceasta situatie, directorii scolilor incearca sa rezolve situatia astfel incat copiii sa nu ramana nesupravegheati.

„Aceste posturi trebuie sa se ocupe in cursul saptamanii acesteia, in cazul in care, prin concursuri la nivelul unitatilor de invatamant nu s-au ocupat  in saptamana trecuta. In fiecare marti noi publicam lista posturilor care mai sunt inca neocupate”,  a declarat Cornel Petroman, inspector scolar judetean adjunct.

Catedre libere vor aparea insa si in perioada urmatoare, asta deoarece exista situatii in care cadrele didactice isi iau concedii fara plata, intra in concedii prenatale, de maternitate sau pentru ingrijirea copilului, iar postul respectiv devine vacant pentru un an sau doi, in functie de cat isi ia liber titularul. Postul ramas astfel liber se ocupa prin concurs la nivelul unitatii de invatamant respective.

Dupa ultima sedinte publica de repartizare a posturilor ramase libere in invatamantul timisean, 98 de posturi de educatoare si 63 de invatatoare au ramas neocupate. Cea mai grava situatie se inregistreaza la invatamantul in limba germana, unde numarul cererilor de inscriere pentru gradinita sau in clasele primare cresc de la un an la altul, in timp ce numarul titularilor scade.

Pana la aceasta ora, ar mai fi nevoie de 49 de educatoare pentru grupele cu predare in limba romana, 31 pentru cele cu predare in limba germana, 13 pentru maghiara si mai sunt libere cate un post pentru predarea in sarba si ucraineana si 4 in invatamantul prescolar special.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean dau insa asigurari ca micutii nu raman nesupravegheati pana la ocuparea postului respectiv .

„De regula cauta solutii directorii, cauta conducerea scolilor oameni care urmeaza sa se prezinte la concurs si care pot fi angajati pe 60 de zile, astfel incat clasa de elevi sau grupa sa nu ramana descoperita”,  a adaugat inspectorul scolar adjunct, Cornel Petroman.

Daca in anii urmatori criza de personal didactic pentru invatamantul prescolar si primar  in limba germana va continua, exista posibilitatea ca numarul grupelor si a claselor cu predare in aceasta limba sa se reduca.

„Solicitarea din partea parintilor este mai mare decat altadata. Mereu solicita alte  si alte clase in limba germana. Nu avem cu ce le acoperi”,  a mai spus Corenl Petroman.

De exmplu, la Colegiul National Banatean s-a luat decizia de nu se aproba, in actualul an scolar,  o clasa pergatitoare in limba germana, tocmai pentru ca nu se putea asigura un cadu didactic calificat pentru acest post.  La Lenau deocamdata posturile sunt ocupate cu personal didactic calificat, dar exista riscul ca, in viitor, cererea mereu in crestere sa devina prea mare.

Posturile libere sunt afisate pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean si la avizierele scolilor unde apar, iar cei care se hotarasc sa intre in invatamant pot participa la sedintele publice organizate periodic la nivelul judetului sau la concursurile organizate la nivelul unitatilor de invatamant, pentru ocuparea postului pe o durata determinata.

In total, in judetul Timis, exista 6913 norme didactice,  dintre care 5543 sunt ocupate de titulari.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.