TIMISOARA. O noua descoperire arheologica a fost facuta pe santierul din Piata Unirii din Timisoara. Muncitorii au oprit lucrarile zona, iar arheologii urmeaza sa isi inceapa treaba in cel mult o saptamana.
Chiar in dreptul Bisericii Ortodoxe Sarbe din Piata Unirii muncitorii au dat de vechile ziduri ale cetatii Timisoarei. Seful de santier a oprit imediat lucrarile in acea zona, astfel ca urmeaza ca arheologii sa faca noi sapaturi aici. Deocamdata, se pot vedea niste cioturi de lemn din vechiul zid.
Ar putea iesi la lumina primul Turn de Aparare al Cetatii Timisoarei
Arheologul Alexandru Szentmiklosi de la Muzeul Banatului din Timisoara, cel care va conduce santierul arheologic care se va deschide aici, spune ca mai intai este nevoie de aprobare de la Comisia de Monumente de la Bucuresti, apoi arheologii vor incepe treaba.
”Acum discutam prelungirea cercetarilor arheologice, hartii, masuratori, aprobarea de la comisie. Se vor continua cercetarile in cea zona, probabil vom incepe peste o saptamana”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Szentmiklosi.
Arheologul a mai spus ca cel mai probabil in aceasta zona va fi descoperit si primul turn de aparare al Cetatii Timisoarei, alaturi de zidul de incinta al Cetatii.
”Zidul Cetatii Timioarei este un mal de pamant pe structura de lemn de stejar, cu stalpi care sustineau structura de lemn. A fost o cetate de pamant, in vremuri in care piatra nu era folosita ca material de constructie. Are 12-15 metri inaltime”, a declarat Szentmiklosi.
Aceasta descoperire se alatura altor vestigii gasite in Piata Unirii din Timisoara. Astfel, in luna februarie au fost gasite, portiuni din pavaj si trotuare din caramida care dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea si despre care se crede ca duceau spre Domul Romano-Catolic. Santul de aparare al fortificatiei turcesti, care dateaza din secolul al XVI-lea a fost gasit in luna aprilie, iar alaturi erau chiar si bustenii de stejar care protejau acest sant.
Tot in Piata Unirii din Timisoara au fost gasite si obiecte importante, printre care vase sau fragmente de vase din ceramica, dar si arme sau unelte si chiar scheletul unei camile, ajuns prin aceste locuri pe vremea otomanilor.
Langa Domul Catolic, in Piata Unirii au fost descoperite si doua morminte care dateaza din perioade diferite. Unul dintre scheletele umane scoase la lumina aici este al unui adult, iar cel de-al doilea de copil.
***
Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.
La finalul lucrarilor, programat pentru iulie 2015, zece strazi vor deveni pietonale. In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde se vor face doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.
Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.
Durata de executie a lucrarilor este de 21 de luni, iar valoarea totala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei.
Pareri
se opresc lucrarile acum, iar arheologii isi incep treaba peste o saptamana…
clasic…se impiedica ditamai lucrarea pentru un ciot.Pai si arheologii vietii ce asteapta de la Bucuresti?…zapada?…sau acuma daca zic da in martie pana atuncia stop joc in Uniri?….mergeti tata si sapati acolo lasati-le naibi de aprobari…auzi aprobare de la Minister sa vezi ce cu un ciot…dute vezica trece vremea si nu se lucreaza din cauza asta nimic la Uniri
Ne imiedicam de niste cioturi si un amarat de zid? Cei din,naintea voastra au fost mai despeti si mult mai practici, au construit peste ruinile astea un oras nou, ce se cheama : Timisoara.Nu s-au poticnit de toate tampeniile astea, sant niste fleacuri nu reperezinta nimic ptr istoria orasului., va mai mirati dece nu se mai termina o data lucarile?
Ne impiedicam de niste cioturi si un amarat de zid? Cei din,naintea voastra au fost mai destepti si mult mai practici, au construit peste ruinile astea un oras nou, ce se numeste : Timisoara.Nu s-au poticnit de toate tampeniile astea, ce sant niste fleacuri, nu reperezinta nimic ptr istoria orasului., va mai mirati dece nu se mai termina o data lucarile?
Ce revoltati sunt unii ca s-au oprit lucrarile din cauza vestigiilor arheologice. Asta e trist, foarte trist, ca sunt unii care nu inteleg ca-s importante.
Si oricum, lucrarile s-ar fi oprit pentru ca asta-i stilul de lucru a lui Robu, stil mostenit de la Ciuhandu: incepe o lucrare, o lasa balta cateva luni, apoi mai misca ceva, pauza si tot asa. Adica, indiferent ca sunt vestigii sau nu, oricum lucrarea s-ar fi abandonat pentru cateva luni.
Oare chiar asa mare valoare istorica are un trotuar din Sec XVI ? .Ca sa nu mai spun de o caramida din Sec XIX !.
Si uite asa, mai pierdem un an, doi cu lucrarile „arheologice”, pentru ca s-a mai desoperit un closet turcesc.
Lucrarile astea merg intr un ritm agonizant, sore disperarea tuturor.
Ne vrem orasul inapoi!!!
Poti sa-ti dau o lista intrega de lucrari abandonate de Robu chiar daca nu s-a gasit nici un closet turcesc.
Pentru toti Dorelii care maninca rahat cu grabirea santierului: sinteti prea prosti ca sa pricepeti de ce trebuie conservate urmele arheologice, oricit de neinsemnate ar parea, asa ca n-am sa pierd timpul sa va explic. Iar Robu porneste un santier cind are fonduri pt acel proiect, ca daca il amina ca sa termine unul care va sta voua in ochi, zice papa la banii aia… e complicat pina aici, Dorel?
Invata sa te exprimi coerent inainte sa-i faci pe altii prosti, prietene. Deocamdata pari mai prost decat esti.
Ce a fost incoerent in ce am scris, „prietene”? Am uitat vreun punct sau virgula, vreun predicat ceva? Sau te bagi si tu in seama ca musca in curul calului?
dar cand s-a facut canalizarea cum dracu nu au obersat atat istorie? ca in poze se vede ca fix pe acolo trece canalizarea
Face ce face dl.Primar, dar pana la urma tot se va gasi potcoava calului lui Decebalus si a lui Per Scorilo si imediat dupa aceea a lui Atila…