Atentie, timisoreni! Repartitoarele sau contoarele pentru caldura sunt obligatorii. Riscati amenzi de peste 200 de euro!

TIMISOARA. Nu aveti inca repartitoare pe calorifere sau contoare pentru caldura in apartamente? Mare grija! Sunt obligatorii prin lege si trebuie sa le aveti montate pana la 31 decembrie 2016! Asta spune un nou termen prevazut de Legea 121/2014 privind eficienta energetica.

Repartitoarele erau obligatorii si pana acum, insa nu era stabilit un termen pana la care acestea sa fie montate efectiv pe calorifere. Acum avem un termen si se anunta amenzi pentru cei care nu respecta legea. Timisorenii care nu au in imobile astfel de repartitoare pot primi amenzi intre 500 si 1.000 de lei, stabilite prin Legea 325/2006. Asta inseamna amenzi maxime de peste 200 de euro.

„In cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentati printr-un bransament termic comun, sunt obligatorii montarea de catre proprietari a repartitoarelor de costuri si stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobata in adunarea generala a asociatiei de proprietari”, se arata in Legea serviciului public de alimentare cu energie termica.

Potrivit directorului Colterm, Legea 121 emisa anul acesta stabileste foarte clar un termen impus la care toti cei care sunt bransati la sistemul centralizat de incalzire sa aiba repartitoare in locuinte. Sau contoare, „o unitate de masura”, spune Cristian Mircea, seful societatii de termoficare din Timisoara.

„In imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica este obligatorie montarea contoarelor pana la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru incalzire/racire si apa calda la nivelul fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie. In cazul in care utilizarea de contoare individuale nu este fezabila din punct de vedere tehnic sau nu este eficienta din punct de vedere al costurilor, este obligatorie montarea repartitoarelor individuale de costuri pe toate corpurile de incalzire din fiecare unitate imobiliara in parte”, scrie negru pe alb in Legea privind eficienta energetica.

Exact in urma cu un an, opiniatimisoarei.ro va prezenta situatia repartitoarelor la nivelul intregului oras. Vreme de 11 ani, doar 26.000 de aparate au fost montate pe caloriferele timisorenilor. Va aratam foarte clar atunci ca in capitala Banatului exista doar doua firme care ofera astfel de servicii, de calcul al consumurilor individuale de apa si caldura la Timisoara.

CITESTE SI: Timisorenii nu se dau in vant dupa repartitoare: 26.000 de aparate montate in 11 ani pe caloriferele celor bransati la Colterm

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. “o unitate de masura” este metrul, litrul,…, cele la care se refera onorabilul sunt aparate sau instrumente.
    Legea asta va suferi o serie de amanari mai lungi decat mandatul tov. director, pun pariu pe “o unitate de masura” de numire politica.

    • Este o porcarie cu aceste repartitoare. O sa ne ia bani numai pentru citirea lor apoi le monteaza numai unde este cald caloriferul , nu conteaza ca jumate in jos caloriferul este rece . Sigur este afacerea cuiva de obliga toata lumea la astfel de mizerii.

      • Ai dreptate.
        Distributia pe orizontala cu contor de energie termica ar fi o solutie.

        • problema este ca coltermul nu tine cont de acele contoare si factureaza tot dupa contorul de la intrarea in scara iar vecinii se cearta cum se imparte factura dupa contoarele individuale.
          asemenea contoarelor de apa, pensionarii circiobari care stau in frig hotaresc ca diferentele intre contorul pe scara si cele individuale sa fie impartit dupa consum, adica cine sta in caldura plateste grosul pierderilor.

          • Corect, dupa eventuala contorizare, e contract individual (model gaz, curent) si platit astfel. Contorul general sa dispara. In acel moment fiecare poate rezilia contractul cand vrea si poate opta pt. sistem alternativ de incalzire daca e nemultumit de serviciul prestat. Probabil s-ar mari nr. de angajati Colterm, implicit anumite costuri, dar asta e solutie optima.

  2. in ce unitate de masura se calculeaza valorile de pe repartitoare…. din cite stiu orice aparat de masura trebuie sa masare intr-o unitate de masura recunoscuta international…..o inventati acum?

  3. Pentru ca sistemul sa functioneze trebuie sa isi puna repartitoare sa contoare tot blocul, in Timisoara sunt sute de asociatii in care sunt debransati. Repartitoarele se pot pacali si se poate fura usor cu ele.
    1. Demontarea repartitoarelor si racirea lor in frigider
    „La repartitoarele de caldura fie nu declara corect indexul, fie ca demonteaza repartitorul, daca nu are sigiliu, si-l baga in frigider sau il pun afara, la rece. Repartitorul e montat pe calorifer printr-un simplu surub sau o placuta. El poate fi usor demontat, iar inainte sa vina persoana insarcinata cu citirea indexului, proprietarul locuintei il pune la loc. Sau poate sa fie de comun acord cu persoana aia. Ii da o spaga si scrie pe caietul lui acolo cateva unitati. Acel instrument, acel aparat electronic, nu inregistreaza in conditiile in care nu are caldura in jur”, a declarat pentru rtv.net Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania.

    2. Racirea repartitorului cu carpa umeda sau cu o punga cu gheata. Astfel, aparatul nu mai sesizeaza diferenta de temperatura. „Daca pui ceva umed, la fel nu inregistreaza, creeaza o protectie a lui la caldura. Sau poate sa-l reseteze daca vorbeste cu persoana de la firma. Ei (cei de la firma n.r.) au voie sa umble sa-l reseteze, sa-l schimbe daca e defect, sa-l verifice”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.

    Contorizarea costa 4000 lei daca isi pune contor tot blocul, este o investitie riscanta fiinca tot mai multa lume se debranseaza si Colterm risca sa intre in faliment. Sunt foarte multe orase in care nu mai functioneaza sistemul centralizat de caldura. La cat te costa contorizarea mai bine iti pui centrala. Din cate am inteles tot dupa ceasul montat pe bransamentul blocului se va plati, deci pe langa caldura care ai cinsumat-o mai platesti in plus pierderiile.

  4. Sa inteleg ca firma Colterm vrea sa ii beleasca de foarte multi bani pe cei care nu au plecat din sistem fiinca nu aveau bani de centrala? In momentul in care vrea sa ma oblige sa dau 4000 lei pe contoare sau sa imi cumpar repartitoare si sa mai platesc in plus si o firma care calculeaza transformand unitati in gigakal imi voi taia caloriferele si imi pun o teracota pe gaz.

  5. Ce spune domnul Robu ;
    CEI CARE S-AU DEBRANSAT ILEGAL DE LA COLTERM NU VOR FI SANCTIONATI
    Au incalcat legea, insa nu vor fi sanctionati. Vorbim despre timisorenii care s-au debransat ilegal de la Colterm. Primaria si societatea de termoficare nu au bani si oameni sa faca verificari in blocuri. Cei care consuma caldura de la Colterm si sunt buni platnici, au de suferit. Vor plati mult mai multe gigacalorii.
    Sa inteleg ca pe langa gigacaloriile in plus mai vin sa ma sicaneze si cu o contorizare de cacat tot pe mine abonat al Coltermului?
    Intai sa ii amendeze pe cei care s-au debransat si au incalcat Legea primii. Sa inteleg ca Primaria nu are personal sa faca verificari din 2011 in coace dar are personal sa terorizeze fraieri care mai sunt in sistem?

  6. Pana in decembrie 2016????????

  7. Aici,cineva,o firma de-a lor,trebuie sa faca iarasi bani…Hai sictir,cu porcariile voastre,ca o sa plecati voi din functie,inaintea montarii acestor contoare…Numai la ,,tunuri,, va sta capul…!!!

  8. Guvernul lanseaza programul prima debransare, dupa modelele anterioare de succes: prima casa, prima masina, primul tractor…

  9. La mine in casa,fara mandat de perchezitie,nu intra nici o persoana,nici pt citirea repartitoarelor,nici pt altceva…Orice lege vare prevede altceva e neconstitutionala si poate fi atacata la CCR.Deci…montez eu repartitorul,il citesc si,la usa,il comunic presedintelui asociatiei…Punct!Si din moment ce la intrarea in bloc exista un contor,iar sumele se platesc conform acestuia,ce intereseza tertii,cum se impart cheltuielile in asociatie?In caz de proces,exista varianta expertizei tehnice,mai ieftina decat repartitoarele….

    • Corect…nu poate nimeni petrunde INCA in domiciliu proprietate personala fara voia proprietarului sau fara un mandat deoarece se numeste VIOLARE DE DOMICILIU.Asa ca sunt curios cand vor da o lege prin care ei sa aibe acces oriunde si oricand cum sunt la fel de curios cand ne vom trezi din prostie si le vom crapa capu la toti….

    • Ai spus perfect ceea ce trebuie facut in privinta drepturilor si obligatiilor consumatorilor individuali. Legea care spune altceva decat ai scris tu este o lege care incalca drepturi fundamentale ale omului. Acesta este punctul de vedere corect al nostru, al cetatenilor. Restul sunt interese economice mascate ale unor privilegiati ai sistemului politic si administrativ local si national.

    • Domnule, fantastic, ai dreptate, la noi este „democratie” fiecare poate face ce vrea, iar „comunitatea nu are decat sa plateasca si in locul dumitale”.
      Ce se va intampla cu Romania daca legile vor fi aplicabile si se si va dori acest lucru?
      Probabil multi „se vor muta inapoi acolo de unde au venit” (coada vacii?).

  10. Subscriu la aproape tot ce este scris mai sus.
    Repartitoarele montate efectiv pe calorifere sunt o „hotie” si cu a caror utilizare s-a dat in bara; in unele tari utilizarea lor nu mai este permisa.
    Ea este insa o metoda „eficienta” de a „pasa problema (mata moarta)”.
    Singura solutie viabila este contorizarea individuala, si – cel mai important – de aici, contractul individual cu furnizorul.
    Aud deja ca nu se poate. In epoca „informatizarii” acest lucru a fost de mult rezolvata – iarasi la altii – evident la noi NU SE POATE!
    Decat bani „aruncati pe altceva” (sute de lucruri) ptimaria ar trebui sa fie interesata in acest sens. Contoarele moderne (consumul) pot fi citite „direct de afara” nici nu mai ai contact cu cititorul. La sfarsitul anului se trage lina si daca „careva din parteneri” fura, plateste inclusiv cu apartamentul!
    Mai departe, orasul este si asa poluat, ce va fi daca fiecare va furniza „fum si noxe” dupa propria lui „dimensiune”? Inca nu am vazut un „studiu de persepectiva” in acest sens.
    Fonduri EU sunt pentru acest scop numai ca din aceste fonduri este (mult mai )greu de furat.

  11. MINCIUNA !!! nu scrie nicaieri de obligatie…Din lege citire:
    Art. 45.

    (1) Constituie contravenţii, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 51/2006, şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei următoarele fapte:

    a) folosirea de către utilizator a apei calde de consum şi a agentului termic pentru încălzire pentru alte scopuri decât cele prevăzute în contract;

    b) debranşarea/deconectarea de la SACET a utilizatorului sau consumatorului de energie termică fără respectarea dispoziţiilor prezentei legi;

    c) golirea instalaţiilor de către utilizatorul/consumatorul serviciului în vederea executării unor modificări sau reparaţii fără acordul scris al operatorului serviciului şi al asociaţiei de proprietari, cu excepţia cazurilor de avarii sau de forţă majoră.