TIMISOARA. Ai vrea sa platesti caldura exact atat cat consumi? Reprezentantii societatii de termoficare promit din nou ca trecem la contorizarea individuala cu distributie pe orizontala. Asta ar insemna ca fiecare timisorean sa-si poata pune tevi in locuinta direct de pe casa scarii.
Investitia ar ajunge la jumatate din valoarea unei centrale, a dezvaluit directorul Colterm, Cristian Mircea. Municipalitatea si societatea de termoficare a orasului vor sa ia fonduri europene si sa deruleze un program in paralel cu cel de reabilitare termica a blocurilor.
„Am discutat cu domnul viceprimar Dan Diaconu, pe fondurile europene sa se faca si contorizarea individuala cu distributie pe orizontala. Clar trebuie mers impreuna ca pachet de servicii, raspunsul este pozitiv. Sa se faca parte cu finantare de la bugetul local, dar cu fonduri europene. Sunt eligibile astfel de lucrari. Suntem in faza in care s-au trimis toate datele la asociatiile de proprietari, noi am facut sapte scari pe banii asociatiilor de proprietari, costurile depind de fiecare asociatii in parte. Noua ne-a iesit 2.000 de lei pentru un apartament cu doua camere sa ducem tevile pe casa scarii. Daca o centrala de apartament cu toata investitia este undeva intre 6.000 si 8.000 de lei, contorizarea individuala cu distributie pe orizonatala este la jumatate de pret”, ne-a declarat Cristian Mircea.
Potrivit unor estimari facute de specialistii primariei in vara acestui an, o familie ar trebui sa scoata din buzunare 4.000 de lei pentru a trece la distributia pe orizontala.
Practic, proiectele ar fi eligibile, asa ca angajatii primariei si cei ai Colterm ar trebui sa se apuce de treaba. Greu de spus insa de pe acum daca ar putea fi cuprins tot orasul intr-un asemenea proiect. In prezent, aproape 65.000 de apartamente din Timisoara sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire.
Pareri
Am inteles de unde vin tevile. Dar nu am inteles cum se va masura consumul de energie termica pe fiecare locuinta. Deci, cum se masoara consumul de energie termica in acest sistem in care vrea administratia sa bage iarasi FOARTE MULTI bani publici? Ar fi util sa ne lamureasca un specialist al COLTERM. Dar sa vina cu calcule si cu cifre, fiindca pe vorbe de genul „vom face economie” sau „va fi marita eficienta” nu ne va lamuri.
iti pune contor individual de energie termica la usa asemanator cu cel care acum pentru tot blocul
Multumesc pentru intentia de a imi raspunde la intrebare, insa intrebarea era „cum” si nu era „cu ce”. Intrebarea se refera la modalitate. Deci nu se refera la „instrument”. Dar daca tot ai adus vorba despre contor, te rog sa-mi spui unde se face determinarea temperaturii agentului termic pe tur si unde se face determinarea temperaturii agentului termic pe retur, determinari care probabil vor fi folosite la calcului energiei termice consumate. Multumesc.
exista astfel de blocuri. pe casa scarii trec coloanele de tur si retur de agent termic, la intrarea in fiecare apartament exista un contor de caldura (fara a intra in detalii, se calculeaza masurind debitul si diferenta de temperatura dintre tur si retur).
numai ca sistemul de contorizare are o mare problema. nu se plateste DOAR ce arata contorul de caldura pentru ca in hotia lor coltermul factureaza caldura pe asociatiei TOT dupa contorul pe SCARA si se imparte dupa contoarele individuale. hotia cea mai mare este ca diferentele se impart dupa consum, cei care stau in caldura platesc mai pierderi mai mari.
deci platesti pentru instalatie mai mult decit pentru o centrala termica si in final platesti facturi mai mari oricit ar creste pretul gazului.
ar fi interesanta o statistica citi dintre sefii coltermului sint si abonati colterm.
1. Abia astept ca, „contorizarea sa devina individuala cu distributie pe orizontala” sa se poata aplica situatia propusa. Este unica solutie in a face ca lucrurile sa mearga spre bine (nu vin cu exemplul similar din Germania, dar ar fi bine ca lumea sa se mai trezeasca! Energia se va scumpi nu se va ieftini, gazul metan (de care nu prea dispunem) s-ar putea termina la robineti (in urmatorii 15 – 20 ani sigur) carbune ptr. centrale probabil va mai fi.
Hotararea trebuie sa devina insa obligatorie! Din nefericire „ciumpalacii din blocuri” / asociatii de propietari nu vor fi de acord si sa vedem ce se poate face atunci.
Multi nu isi platesc nici acum „darile lunare” incarcand fondul comun.
Atunci cand sunt „apostrofati” raspund simplu sub forma (variante): (1) si ce daca, daca vrei caldura plateste tu; (2) si asa vreau sa ma debransez asa ca … ; (3) nu ma mai bate la cap ca iti … vreo doua de nu tevezi s.a.m.d.Din nefericire convietuirea in comunitate (asociatie) in Romania este sortita esecurilor; ajungi la tribunal (dupa care varianta (3) de raspuns se si aplica).
2. Trebuie ca firmele care vor face astfel de lucrari sa fie agreate de COLTERM (Primarie) pt. ca apoi sa raspunda ei pentur ce au/ce nu au facut cum trebuie. Altfel povestea cu „pisica moarta”.
Termotehnician-2, tu esti exemplul viu al lozincii „Noi muncim, noi nu gandim”. Incerc sa contraargumentez ce sustii tu. Incep cu punctul 2 de la comentariul tau. Raspunderea firmelor la care faci referire trebuie sa fie in fata BENEFICIARULUI, care in cazul nostru este consumatorul. Dar tu din start consideri COLTERM ca fiind beneficiarul acestul „plan” de investitii, ceea ce este intr-adevar corect, fiindca COLTERM va incasa cate 4000 de lei de la fiecare consumator bransat pe orizontala. Deci 4000 x 80000 de locuinte = aproximativ 70 de milioane de EURO. Brusc se baga in COLTERM 70 de milioane de EURO din buzunarul cetatenilor. Nerusinatii. Efectul acestui furt de bani nu este destinat eficientizarii productiei sau distributiei de energie termica, ci doar o schimbare a modului in care aceasta energie consumata este masurata. Deci vom consuma ca si pana acum, insa o masuram altfel. Si mai devastam si holurile locuintelor si casele de scari din blocuri, plus ca afectam structura de rezistenta a cladirilor. Practic saracim si ne daramam casele singuri pentru COLTERM.
La punctul 1 incerci sa ne „luminezi” despre impactul mondial al demersului COLTERM. Si probabil despre cum iti imaginezi tu o asociere. Sa stii ca din fericire asociatiile de proprietari din TM functioneaza mai bine decat COLTERM si mult mai eficient. Adica cu personal putin si platit cu salarii rezonabile asociatiile isi gospodaresc „mosiile” foarte bine, fara sa apeleze la tertipuri pentru a „stoarce” membrii de bani, asa cum incearca COLTERM sa faca cu clientii lui. In primul comentariu la acest articol am facut un apel la cititori si autorii articolului ca sa faca niste lamuriri pentru publicul larg. Nimeni nu a incercat sa „rezoneze” cu apelul meu. Rugamintea mea ramane valabila in continuare. Mai ales in conditiile in care COLTERM declara ca vrea sa schimbe exact ceea ce nimeni nu intelege si nimanui nu i-a fost explicat detaliat si clar. Iar COLTERM incearca sa ne convinga ca schimba ceva rau cu ceva bun. Deci … ce este rau acum si cum va ar5ata, prin comparatie, acel ceva bun? Multumesc.
Contorizarea este foarte scumpa si trebuie sa participe toate apartamentele din asociatie. Colterm are toate sansele sa intre in faliment si atunci ai aruncat bani. Vreau sa intreb cum se va face acesta contorizare in blocuriile in care sunt debransati? Daca nu se plateste dupa indicele aratat de ceas si Colterm factureaza in continuare in functie de cat arata ceasul care este pus la intrarea in bloc, nu se face nici o economie. Mai am o intrebare daca se modifica sistemul si teviile sunt aduse in scara blocului de unde intra in apartament….toate aceste gauri nu modifica structura de rezistenta a blocului?