Parteneriatul Transatlantic SUA-UE, o noua oportunitate pentru oamenii de afaceri romani

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis a organizat, in parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii, un seminar cu tema Parteneriatul Transatlantic SUA-UE, o noua oportunitate pentru oamenii de afaceri romani, manifestare in cadrul careia  invitat special a fost Elena Bryan, consilier superior al Misiunii SUA pentru UE.

Elena Bryan este o foarte buna cunoscatoare a mecanismelor de piata si institutionale, cu o vasta experienta in aspecte de comert exterior si dezvoltare. A facut parte din echipa de negociere a mai multor acorduri de liber schimb, inclusiv parteneriatul translantic.

„Ma bucur foarte mult sa ma aflu in Timisoara, este prima mea vizita in Romania. Aveti o tara foarte frumoasa pe care mi-ar face placere sa o vizitez din nou , inclusiv in calitate de turist. In aceasta saptamana sarcina mea este sa vorbesc despre negocierile care au loc pentru parteneriatul intre Uniunea Europeana si Statele Unite. Sunt negocieri pentru crearea unei intelegeri care va crea o cale comuna intre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene si Statele Unite si, in acelasi timp, crearea de noi oportunitati pentru cetatenii de pe ambele parti ale Atlanticului. Stim deja ca exista un volum foarte mare de relatii comerciale si investitii, dar ne dorim ca aceste relatii comerciale sa se dezvolte si sa aduca mult mai multe beneficii, mai ales pentru sectorul IMM-urilor, care sa beneficieze de aceste oportunitati. Nu este un proces usor, dar este foarte important, intre doi parteneri egali, intre Uniunea Europeana si Statele Unite, si ne asteptam sa ajungem la rezultate pozitive. Nu este usor pentru ca avem doua economii foarte mari si diferite, care au, ambele, sisteme foarte bine definite din punct de vedere legislativ, ne dorim ca Guvernele de pe ambele parti ale Atlanticului sa asigure protectia atat a oamenilor, cat si a mediului, a sanatatii publice, astfel incat sa raspunda la dorintele oamenilor, din aceste puncte de vedere.” a declarat Elena Bryan, consiler superior al Misiunii SUA pentru UE.

TTIP este un acord de liber schimb in curs de negociere intre SUA si Uniunea Europeana ce are ca scop indepartarea barierelor comerciale in majoritatea sectoarelor economice, in vederea realizarii unui schimb comercial mai facil intre tarile UE si SUA.

Parteneriatul va crea noi oportunitati, atat in Statele Unite cat si in UE,  deosebit de valoroase pentru IMM-uri, avand in vedere faptul ca barierele comerciale au tendinta de a impovara in mod disproportionat firmele mai mici care au mai putine resurse decat firmele mari, pentru a le depasi.

„Trebuie sa tinem cont ca, daca eliminam barierele comericale, cu sigurnata ca IMM-urile vor avea de castigat. Taxele vamale inseamna foarte mult  pentru  firme, pentru  a importa sau exporta marfuri din Uniunea Europeana. Judetul Timis are relatii cu Statele Unite si pot sa spun ca, in momentul acesta exportul inseamna de doua ori mai mult decat importul. Tot in acest moment, in judetul Timis, firmele americane care au investit sunt, ca numar, pe locul sase, iar din punct de vedere al capitalului social ei sunt pe locul I. Ne mandrim cu asta, inseamna ca se poate, iar daca dispar barierele va fi mai bine pentru aceste firme. De aceea parteneriatul acesta transatlantic are ca scop acest lucru, a inceput in 2011 si continua. Speram ca in curand sa putem spune ca beneficiem de facilitatile asigurate de el” a completat Florica Chirita, director general CCIAT.

Potrivit unui material realizat de Consiliul de Export, in urma semnarii TTIP, IMM-urile vor beneficia de o serie de avantaje, precum scutiri de taxe vamale, eliminarea unor bariere netarifare si imbunatatirea accesului pe piata achizitiilor publice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dragalasa de Florica n-a dat o „reprezentatie” cu lesinuri? Probabil ca acolo s-a abtinut.