Cladirea unuia dintre cele mai faimoase restaurante din Timisoara se prabuseste bucata cu bucata! Zidurile subrede pot cadea oricand peste trecatori. FOTO!

TIMISOARA. In zona Piata Traian o cladire falinca odinioara isi traieste ultimele zile. Posibilitati ca ea sa mai fie salvata nu mai exista, tinand cont ca, de curand, acoperisul s-a prabusit cu totul, iar zidurile ramase  in picioare sunt extrem de subrede. O bucata din ele a cazut chiar pe trotuar, langa un semafor unde opreste si tramvaiul, iar locuitorii din zona se tem de o nenorocire.

Starea imobilului, situat pe strada Mihalache nr. 5,  este cunoscuta si reprezentantilor Primariei Timisoara.

Nu demult, viceprimarul Traian Stoia afirma ca imobilul respectiv, aflat in proprietatea unei firme italiene, a fost lasat intentionat sa se degradeze, pentru ca mai interesant este terenul de sub el, pe care se poate ridica o alta constructie, dupa ce s-ar obtine declasificarea din zona imobilelor istorice in Piata Traian.

CITESTE SI: Timisoara anului 2014 vrea sa ajunga Capitala culturala europeana: asa arata o cladire dintr-un cartier istoric!

Si chiar daca situatia imobilului este cunoscuta, masuri concrete nu s-au luat. Asa s-a ajuns in situatia in care, in jumatate de an, acoperisul s-a prabusit de tot, iar ramasitele zidului cazut in strada zac acolo fara ca nimeni sa se deranjeze macar sa elibereze trotuarul.

Locuitorii din zona cred si ei ca este vorba despre actiuni intentionate.

„Casa asta nu a avut zidurile fara tencuiala, cum le vedeti acum. Nici nu a cazut tencuiala de la sine. Era inca locuita cand au venit cu schele, au dat jos tencuiala, ziceau ca o refac. Pe urma au luat schelele si au lasat-o asa, au fost nevoiti sa plece si cei care mai stateau acolo ….Era revendicata, retrocedata, probleme din astea”,  spune un vecin.

„Acolo unde-i gaura aia mare, la parter, era o poarta masiva, de lemn, grea … Sa nu credeti ca a plecat sigura. S-a demontat ce s-a demontat si,  dupa ce unii au vazut ca-i parasita, au venit si-au furat ce s-a putut, tigle, grinzi, usa termpoan de la alimentara care a functionat la parter, tot s-a dus …”, adauga un altul.

CITESTE SI: Cladire istorica din Timisoara, gata sa se prabuseasca peste trecatori si liniile de tramvai. Pompierii ridica din umeri la fiecare interventie

Ruinele de azi au adapostit candva o carciuma faimoasa in intreg Banatul

Mai putin cunoscut  este faptul ca la parterul cladirii a functionat si un restaurant faimos: „Trei regi” sau „Trei crai„, datand din secolul al XVIII-lea,  loc de intalnire al protipendadei din cartier, care a dainuit insa cu succes si pe vremea comunistilor. De altfel, si strada se numea, cu multa vreme in urma, Trei Regi,  Harom kiraiy ut sau Drei-Koniggasse.

„Pe partea dispre biserica, la parter, a fost restaurantul Trei regi. Frumos local. Noi am pus oglinzile care imbracau peretii pana sus. Era acolo si o parte dintr-o locomotiva, ca ornament. Iar barul arata superb, lucratura veche, se vedea pe ea. Mare pacat, acum sigur o sa cada. E prea tarziu sa se mai poata face ceva …” , povesteste proprietarul unui atelier de inramari de langa cladirea paraginita.

Restaurantul „Trei regi„, alaturi de  „Andrassy” si „Ursul Negru” erau extrem de apreciate pe vremuri, cand Fabricul era vestit pentru hanurile, cafenelele si berariile in care se distrau, pe langa cei care locuiau in zona, si timisoreni veniti din alte  cartiere, dar si calatori, printre care multi negustori si mestesugari.

Se spune ca inflorirea localurilor din zona a inceput in momentul in care s-a dat o dispozitie conform careia, in Cetate, servirea bauturilor alcoolice era interzisa duminica, iar oamenii si-au cautat alte locuri in care sa se distreze.

Restaurantele din zona aveau mese de biliard, piste de popice, gradini de vara sau sali separate pentru jucatorii de carti, iar unele dintre ele aveau chiar si scene pe care se tineau spectacole de teatru.

Pe langa restaurantul Trei Regi, in cladirea de pe strada Mihalache a mai functionat, inainte de a fi parasita,  o alimentara, iar la etaj erau atat spatii de locuit, cat si birourile unei cooperative mestesugaresti. (sursa foto: Facebook)

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Timisoara veche se prabuseste bucata cu bucata. Sunt sute de cladiri frumoase, care ar putea fi retaurate, insa sunt lasate cu fatadele jupuite, sa ne cauda in cap. Iar asa zisul primar, Nicolae Robu, isi face si el partea lui de genocid arhitectural asupra Timisorii, maturand vechea configuratie a Pietii Libertatii (cu spatiile sale verzi), pentru o tinta oribila, facuta din cercuri portocalii, iar taierea copacilor nu face altceva decat sa dezvaluie la lumina zilei fatadele triste ale claidirilor afectate de vreme. Daca ar face o plimbare prin Szeged ar putea vedea cum se face restaurarea cladirilor ujnui oras cu arhitectura similara Timisoarei, cum acolo nu exista decat 4 palmieri intr-o piata, cum sunt pavate strazile pietonale cu pavele de calitate si nu cu piatra cubica sau asfalt. Insa cazuta in labele unor nepriceputi, Timisoara pare sa fie condamnata la pieirea lenta. A, da, vor straluci mai departe cladirile moderne si se vor inalta falnice turnuletele budelor tiganesti de prin oras.

  2. Sandy, ai sintetizat foarte bine.
    Daca te uiti la vechile fotografii, nu poti diferenta intre Viena, Buda[esta sau Timisoara.
    Astazi, orasul se prabuseste din picioare, pentru ca a icaput pe mainiule hotilor si a tiganilor.
    Dar nimic din toate aceste jafuri nu s-ar fi petrecut fara patronajul cumparat al celor din cloaca numita primaria Timisoara.

    • Tocmai asta se doreste, sa se stearga aceste asemanari, oricum majoritatea timisorenilor fie au murit , fie au emigrat.

  3. Subscriu la tot ce au spus ceilalti! Sustin ca un oras central-european ca Timisoara ar trebui sa fie resistematizat conform canoanelor central-europene (vezi de exemplu Szeged, ca si asa este la 115 km si sambata in centru, se poate parca gratuit, dar se poate merge mai departe spre vest) si nu „fantezisto-aiuriste.
    Nu sunt bani? Unde sunt fondurile Europene? pentru ce si cine si cum le sustine?
    Nici lumea nu s-a facut intro singura zi! Dar sa existe un plan de reabilitare largier … pe care timisoreniisa-l agreeze.
    PS. daca totusi ajungeti in centrul Szegedului pe strada incriminata (pozitiv) cu palmieri veti gasi o plcheta comemorativa despre cand si cu ce bani a fost reconstruita zona.

  4. Timisoara veche, Timisoara frumoasa va disparea!!!!
    O lacrima sincera in memoria acestui oras!!!!

  5. Cu aportul generos al primarilor ciuhandu si robu, Drei Konig Gasse a devenit Hundert Zigeuner Gasse.Timisoara istorica dispare in ruine,in loc apare cotete de termopan,palate tiganesti sau rulote infecte.
    Nu mai putem avea nicio pretentie , cand orasul este distrus cu buna stiinta de neinterventia unori insi ca robu, ajuns „primar” sub o zodie catastrofala…..dar se pare ca este pe placul”noilor””timisoreni”….